10Δεκ2019 – Μεσόγειος

ΣΙΚΕΛΙΑ

Το ταξίδι μας συνεχίζεται στη Σικελία, το μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου.
Πόλεμοι και κατακτήσεις, εμπόριο και εποικισμοί, έκαναν -από την αρχαιότητα- τη Σικελία ένα σταυροδρόμι πολιτισμών χωρίς προηγούμενο στην Ιστορία. Ένα νησί ανοχύρωτο στους κατακτητές, που ήξερε όμως να προφυλάσσει καλά τα μυστικά του, το δικό του τρόπο ζωής, τη δική του γλώσσα και την αυτονομία του από την υπόλοιπη Ιταλία.
Η κοινωνία της Σικελίας οργανώθηκε με τρόπο μοναδικό, ξεχωριστό και έφτιαξε τους δικούς της κανόνες ηθικής και νομιμότητας. Το φαινόμενο της Μαφίας, με εδραιωμένες τις κοινωνικές του προεκτάσεις, είναι το ισχυρό φόντο της Σικελίας και οι Σικελοί μουσικοί, συχνά προσδιορίζονται σε σχέση μ’ αυτό.
Στην πρωτεύουσα της Σικελίας, το Παλέρμο, ένα λιμάνι με πολλές ζωές, συναντάμε με τον Κωστή Μαραβέγια τον Mario Crispi, μία πολύ σημαντική προσωπικότητα της Σικελίας, εθνομουσικολόγος, καλλιτεχνικός διευθυντής σε φεστιβάλ, καθηγητής στο Παν/μιο του Παλέρμο και πρώην μέλος των Agricantus. Ταυτόχρονα, είναι και μία κινητήρια καλλιτεχνική δύναμη για μια παρέα μουσικών που περιλαμβάνει τον Enzo Rao, τον Maurizio Curcio και τον Massimo Laguardia.
Στο Μονρεάλε συναντάμε με τον Maurizio Curcio, την Oriana Civile, μια αυθεντική σικελιάνικη φωνή που «κατάγεται» από την παράδοση της μεγάλης Rosa Balistreri.
Μαζί με τον Mario Crispi ανακαλύπτουμε τη μακρόχρονη παράδοση των Caretieri (καροτσέρηδων) του Παλέρμο κι έπειτα ταξιδεύουμε στους πρόποδες της Αίτνας, στο σημαντικό λιμάνι της Κατάνια. Εκεί συναντάμε τους Nakaira, ένα συγκρότημα με έμφαση στις παραδόσεις της Μεσογείου, όπως επίσης και τον Luca Recupero, μέλος του συγκροτήματος των Ipercussonici.
Στα ορεινά της επαρχίας της Μεσίνα, συναντάμε τον σπουδαίο μουσικό Giancarlo Parisi που μας εισάγει στον κόσμο της ιταλικής τσαμπούνας, της Zampogna a Paro στα Ιταλικά, ή Ciaramedda στα Σικελιάνικα.
Το ταξίδι ολοκληρώνεται στην ιστορική πόλη των Συρακουσών, όπου συναντάμε τον συνθέτη και τραγουδοποιό Carlo Muratori, με έντονο κοινωνικό περιεχόμενο στα τραγούδια του.

Η Μεσόγειος υπήρξε, ήδη από την αρχαιότητα, μια θάλασσα που ένωνε τους πολιτισμούς και τους ανθρώπους. Σε καιρούς ειρήνης αλλά και συγκρούσεων, οι λαοί της Μεσογείου έζησαν μαζί, επηρέασαν ο ένας τον άλλο μέσα από τις διαφορετικές παραδόσεις και το αποτύπωμα αυτής της επαφής διατηρείται ζωντανό στον σύγχρονο πολιτισμό και στη μουσική. Τη μουσική που αντανακλά την ψυχή κάθε τόπου και αντιστοιχείται με την κοινωνική πραγματικότητα που την περιβάλλει.
Στη σειρά «Μεσόγειος» το παρελθόν συναντά το σήμερα με λόγο και ήχο σύγχρονο, που σέβεται την παράδοση, που τη θεωρεί πηγή έμπνευσης αλλά και γνώσης.
Πρόκειται για ένα μουσικό ταξίδι στις χώρες της Μεσογείου, με παρουσιαστή τον Κωστή Μαραβέγια, έναν από τους πιο δημοφιλείς εκπροσώπους της νεότερης γενιάς Ελλήνων τραγουδοποιών, που εμπνέεται από τις μουσικές παραδόσεις της Ευρώπης και της Μεσογείου.
Ο Κωστής Μαραβέγιας με το ακορντεόν και την κιθάρα του, συναντά παραδοσιακούς και σύγχρονους μουσικούς σε οχτώ χώρες, που τους ενώνει η Μεσόγειος. Γνωρίζεται μαζί τους, ανταλλάσσει ιδέες, ακούει τις μουσικές τους, μπαίνει στην παρέα τους και παίζει. Και μέσα από την κοινή γλώσσα της μουσικής, μας μεταφέρει την εμπειρία αλλά και τη γνώση. Ζούμε μαζί του τις καθημερινές στιγμές των μουσικών, τις στιγμές που γλεντάνε, που γιορτάζουν, τις στιγμές που τους κυριεύει το πάθος.

Σκηνοθεσία: Πάνος Καρκανεβάτος
Σενάριο: Πάνος Καρκανεβάτος
Παραγωγή: ΕΡΤ
Εκτέλεση παραγωγής: Vergi Film Productions

Παρουσίαση: Κωστής Μαραβέγιας