17Δεκ2019 – Μεσόγειος

«Μακεδονία»

Ένα μουσικό ταξίδι στις μουσικές της Βόρειας Ελλάδας, με οδηγό τον Μάνο Αχαλινωτόπουλο, συνθέτη αλλά και έναν από τους πιο ξεχωριστούς δεξιοτέχνες του κλαρίνου, που ανήκει στη σύγχρονη γενιά ελλήνων μουσικών. Ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος συναντά τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους των διαφορετικών παραδόσεων αλλά και των σύγχρονων ήχων της Μακεδονίας: από τα χάλκινα και τους ζουρνάδες, έως το ποντιακό τραγούδι και τους σύγχρονους τρόπους έκφρασης στη Θεσσαλονίκη.

Στη Φλώρινα, στη Νάουσα και στη Γουμένισσα, στα λαϊκά δρώμενα που επιβιώνουν και αναβιώνουν κάθε χρόνο όπως οι Γενίτσαροι και οι Μπούλες ή τα Αναστενάρια, η Μακεδονία φύλαξε την ιστορία της μέσα από ήχους και παραδόσεις που κρατούν από τα αρχαία χρόνια.

Το μουσικό μας ταξίδι στη Μακεδονία δεν περιορίζεται στην ύπαιθρο και τις πόλεις της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά ακολουθεί το ανθρώπινο ρεύμα που κυλάει από τα χωριά και εκβάλλει στο μεγάλο αστικό κέντρο, τη Θεσσαλονίκη. Από τους ήχους που κρατούν ζωντανούς η οικογένεια του αείμνηστου Βαγγέλη Ψαθά στη Νάουσα, ή η οικογένεια Ζώρα στη Γουμένισσα, στην καινούργια «φωνή» της Θεσσαλονίκης, που βγαίνει μέσα από τη δουλειά εκλεκτών μουσικών όπως ο Σωκράτης Σινόπουλος, ο Κυριάκος Γκουβέντας, ή ο Μιχάλης Σιγανίδης. Στη Θεσσαλονίκη, η προφορική παράδοση γίνεται ακαδημαϊκή γνώση, ο φυσικός ήχος γίνεται ηλεκτρικός και στο μεγάλο λιμάνι του Βορρά συναντιούνται, τελικά, όλα: το παρελθόν και το μέλλον, τα Βαλκάνια, ο Πόντος, η Ανατολή και η Μεσόγειος.

Γιατί η μουσική είναι, τελικά, η κοινή μας πατρίδα.
Και μας ενώνει, όπως η Μεσόγειος.
Το ταξίδι συνεχίζεται…

Σκηνοθεσία: Πάνος Καρκανεβάτος
Σενάριο: Πάνος Καρκανεβάτος
Παραγωγή: ΕΡΤ
Εκτέλεση παραγωγής: Vergi Film Productions

Παρουσίαση: Κωστής Μαραβέγιας