11Δεκ2019 – Μεσόγειος

Σαρδηνία

Σαρδηνία, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου. Ένας τόπος ξεχωριστός, που ανήκει στην Ιταλία αλλά έχει τη δική του ταυτότητα. Η γλώσσα, η μουσική, ακόμα και η ίδια θάλασσα… όλα μας οδηγούν στο εσωτερικό του, σε μια περιπλάνηση με τον Κωστή Μαραβέγια, από το αστικό Κάλιαρι μέχρι τα ορεινά χωριά του νησιού.
Λίγο έξω από το Κάλιαρι, αλλά… χιλιόμετρα μακριά από τη ζωή της πόλης, συναντούμε τους Andhira, ένα συγκρότημα με τρεις γυναικείες φωνές, που το όνομά του είναι συνδεδεμένο με το νομαδικό τρόπο ζωής.
Στην καρδιά της Σαρδηνίας, στα βουνά του Monte Ortobene, βρίσκεται το Nuoro, μια μικρή πόλη που επιβεβαιώνει τη δύναμη και την αυτάρκεια της μουσικής ταυτότητας της Σαρδηνίας. Το πολυφωνικό τους τραγούδι, ιδιαίτερο και αρχέγονο, αποκαλύπτει περήφανα την αρχαϊκή του καταγωγή. Εκεί συναντούμε τον Gavino Murgia, έναν μουσικό της τζαζ με διεθνή παρουσία, ο οποίος όμως είναι ταυτισμένος με τη Σαρδηνία και παράλληλα με τη δική του μουσική, μετέχει και στο παραδοσιακό φωνητικό σχήμα των Tenores Goine Nuoro
Το πολυφωνικό τραγούδι της Σαρδηνίας, με αρχαία καταγωγή, είναι η μουσική της ταυτότητα. Το τραγούδι των «Tenores» της Σαρδηνίας απηχεί την ανάμνηση της ζωής στην ύπαιθρο και ένα από τα πιο σημαντικά και γνωστά συγκροτήματα, οι Tenores di Bitti, τραγουδούν μαζί ανάμεσα στα φελόδεντρα του Bitti.
Στην Barbagia συναντούμε έναν από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες του organetto (είδος ακορντεόν) στην Ιταλία, τον Totore Chessa και καταγράφουμε μία συνάντησή του με τον βετεράνο Totore Vacca στο τραγούδι.
Από το ταξίδι στη Σαρδηνία δεν μπορεί να λείπει η καταγραφή ενός από τα παλαιότερα γνωστά μουσικά όργανα, του αυλού launeddas, παιγμένο από τον δεξιοτέχνη Mascia Gianfranco, για τον οποίο ταξιδεύουμε ως το Vilaputzu.
Η πραγματική Σαρδηνία παραμένει απομονωμένη, ηθελημένα αποκλεισμένη από την κίνηση και τη φασαρία. Είναι αυτάρκης, είναι αυτόνομη και το δείχνει με κάθε τρόπο.

Η Μεσόγειος υπήρξε, ήδη από την αρχαιότητα, μια θάλασσα που ένωνε τους πολιτισμούς και τους ανθρώπους. Σε καιρούς ειρήνης αλλά και συγκρούσεων, οι λαοί της Μεσογείου έζησαν μαζί, επηρέασαν ο ένας τον άλλο μέσα από τις διαφορετικές παραδόσεις και το αποτύπωμα αυτής της επαφής διατηρείται ζωντανό στον σύγχρονο πολιτισμό και στη μουσική. Τη μουσική που αντανακλά την ψυχή κάθε τόπου και αντιστοιχείται με την κοινωνική πραγματικότητα που την περιβάλλει.
Στη σειρά «Μεσόγειος» το παρελθόν συναντά το σήμερα με λόγο και ήχο σύγχρονο, που σέβεται την παράδοση, που τη θεωρεί πηγή έμπνευσης αλλά και γνώσης.
Πρόκειται για ένα μουσικό ταξίδι στις χώρες της Μεσογείου, με παρουσιαστή τον Κωστή Μαραβέγια, έναν από τους πιο δημοφιλείς εκπροσώπους της νεότερης γενιάς Ελλήνων τραγουδοποιών, που εμπνέεται από τις μουσικές παραδόσεις της Ευρώπης και της Μεσογείου.
Ο Κωστής Μαραβέγιας με το ακορντεόν και την κιθάρα του, συναντά παραδοσιακούς και σύγχρονους μουσικούς σε οχτώ χώρες, που τους ενώνει η Μεσόγειος. Γνωρίζεται μαζί τους, ανταλλάσσει ιδέες, ακούει τις μουσικές τους, μπαίνει στην παρέα τους και παίζει. Και μέσα από την κοινή γλώσσα της μουσικής, μας μεταφέρει την εμπειρία αλλά και τη γνώση. Ζούμε μαζί του τις καθημερινές στιγμές των μουσικών, τις στιγμές που γλεντάνε, που γιορτάζουν, τις στιγμές που τους κυριεύει το πάθος.

Σκηνοθεσία: Πάνος Καρκανεβάτος
Σενάριο: Πάνος Καρκανεβάτος
Παραγωγή: ΕΡΤ
Εκτέλεση παραγωγής: Vergi Film Productions

Παρουσίαση: Κωστής Μαραβέγιας