09Δεκ2019 – Μεσόγειος

Βαρκελώνη

Η σειρά ντοκιμαντέρ «Μεσόγειος» μας ταξιδεύει στη Βαρκελώνη, το ιστορικό λιμάνι της Καταλονίας, μία ιστορική πόλη που κοιτάζει κατάματα το μέλλον. Είναι μια πόλη με πολλά πρόσωπα, δραστήρια, που έχει ενσωματώσει δημιουργικά τους μετανάστες από τη Βόρεια Αφρική και τη Λατινική Αμερική, ενώ έχει γίνει πόλος έλξης για πολλούς νέους απ’ όλη την Ευρώπη, καλλιτέχνες και μη. Για περισσότερα από 15 χρόνια, η Βαρκελώνη τροφοδοτεί τη σύγχρονη μουσική σκηνή με αυθεντικά ακούσματα, με νέους καλλιτέχνες και συγκροτήματα, τα οποία χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη τις τοπικές παραδόσεις, όπως τη rumba Catalana και τις παραδόσεις της Μεσογείου.

Στην καρδιά της πόλης, αλλά και σε διάφορες περιοχές της Καταλονίας, συναντάμε με τον Κωστή Μαραβέγια, την αγαπημένη σύγχρονη τροβαδούρο του ελληνικού κοινού Amparo Sanchez, όπως και τον Dani «Macaco», έναν από τους πρωτοπόρους μουσικούς της σύγχρονης σκηνής της Βαρκελώνης, ο οποίος πέρασε από τον πεζόδρομο των Ramplas στο διεθνές μουσικό στερέωμα.
Μπαίνουμε στο στούντιο μαζί με τον σπουδαίο Κουβανό τρομπετίστα Carlitos, ο οποίος απετέλεσε το νέο αίμα των θρυλικών Ojos De Brujo, καταγράφουμε την εντυπωσιακή φωνή και παρουσία της Silvia Perez Cruz σε μία αίθουσα συναυλιών, όπως και σ’ ένα μικρό κλαμπ.
Μακριά από την τουριστική βιτρίνα της πόλης, συναντάμε συγκροτήματα, όπως τους La Troba Kung-Fu και τους Sabor de Gracia, καθώς και δύο σχήματα με… ελληνικό χρώμα, στα οποία μετέχει ο Έλληνας ουτίστας –και μουσικός μετανάστης- Γιάννης Παπαϊωάννου, τους Asikides και τους Yacine & the Oriental Groove.
Γιατί η μουσική είναι, τελικά, η κοινή μας πατρίδα. Και μας ενώνει, όπως η Μεσόγειος.

Η Μεσόγειος υπήρξε, ήδη από την αρχαιότητα, μια θάλασσα που ένωνε τους πολιτισμούς και τους ανθρώπους. Σε καιρούς ειρήνης αλλά και συγκρούσεων, οι λαοί της Μεσογείου έζησαν μαζί, επηρέασαν ο ένας τον άλλο μέσα από τις διαφορετικές παραδόσεις και το αποτύπωμα αυτής της επαφής διατηρείται ζωντανό στον σύγχρονο πολιτισμό και στη μουσική. Τη μουσική που αντανακλά την ψυχή κάθε τόπου και αντιστοιχείται με την κοινωνική πραγματικότητα που την περιβάλλει.
Στη σειρά «Μεσόγειος» το παρελθόν συναντά το σήμερα με λόγο και ήχο σύγχρονο, που σέβεται την παράδοση, που τη θεωρεί πηγή έμπνευσης αλλά και γνώσης.
Πρόκειται για ένα μουσικό ταξίδι στις χώρες της Μεσογείου, με παρουσιαστή τον Κωστή Μαραβέγια, έναν από τους πιο δημοφιλείς εκπροσώπους της νεότερης γενιάς Ελλήνων τραγουδοποιών, που εμπνέεται από τις μουσικές παραδόσεις της Ευρώπης και της Μεσογείου.
Ο Κωστής Μαραβέγιας με το ακορντεόν και την κιθάρα του, συναντά παραδοσιακούς και σύγχρονους μουσικούς σε οχτώ χώρες, που τους ενώνει η Μεσόγειος. Γνωρίζεται μαζί τους, ανταλλάσσει ιδέες, ακούει τις μουσικές τους, μπαίνει στην παρέα τους και παίζει. Και μέσα από την κοινή γλώσσα της μουσικής, μας μεταφέρει την εμπειρία αλλά και τη γνώση. Ζούμε μαζί του τις καθημερινές στιγμές των μουσικών, τις στιγμές που γλεντάνε, που γιορτάζουν, τις στιγμές που τους κυριεύει το πάθος.

Σκηνοθεσία: Πάνος Καρκανεβάτος
Σενάριο: Πάνος Καρκανεβάτος
Παραγωγή: ΕΡΤ
Εκτέλεση παραγωγής: Vergi Film Productions

Παρουσίαση: Κωστής Μαραβέγιας