23Δεκ2019 – Μεσόγειος

Κρητη

Ένα μουσικό ταξίδι στη Μεσόγειο, με παρουσιαστή τον Κωστή Μαραβέγια, που παίρνει το ακορντεόν, την κιθάρα του και συναντά παραδοσιακούς και σύγχρονους μουσικούς σε χώρες που τους ενώνει η Μεσόγειος.
Το ταξίδι συνεχίζεται στη «δική μας» Μεσόγειο, την ελληνική.
Με τον τραγουδοποιό Κωστή Μαραβέγια ταξιδεύουμε ως την Κρήτη και παρέα με τον Ψαραντώνη και την οικογενειά του, παιδια και τον αδερφό του, τον λαουτιέρη και δάσκαλο Γιάννη Ξυλούρη, μπαίνουμε στα ενδότερα της Κρητικής μουσικής και του Κρητικού τρόπου ζωής, όπου η μουσική είναι μυσταγωγία και ανάταση ψυχής.
Στο Χουδέτσι του Ηρακλείου αλλά και στο σπίτι του στις Αρχάνες, συναντούμε τον Ρος Ντέιλι που για πολλές δεκαετίες παίζει ξεχωριστό ρόλο στα μουσικά πράγματα της Κρήτης και της Ανατολικής Μεσογείου, μέσα από τα σεμινάρια και τις συναντήσεις με δεξιοτέχνες της ανατολίτικης μουσικής που διοργανώνει στον «Λαβύρινθο».
Στο πιο νεανικό Ηράκλειο βρίσκουμε μουσικούς της νεότερης γενιάς που ανανεώνουν δημιουργικά την παράδοση, όπως ο Στέλιος Πετράκης και ο Γιώργης Μανωλάκης και στα Χαννιά ο Γιάννης Βακάκης. Ξεχωριστή στιγμή αποτελεί η συνάντηση του Κωστή Μαραβέγια με τον φίλο και δεξιοτέχνη της κιθάρας Γιώργο Κοντογιάννη, με φόντο το χιονισμένο Οροπέδιο Λασιθίου.

Η Μεσόγειος υπήρξε, ήδη από την αρχαιότητα, μια θάλασσα που ένωνε τους πολιτισμούς και τους ανθρώπους. Σε καιρούς ειρήνης αλλά και συγκρούσεων, οι λαοί της Μεσογείου έζησαν μαζί, επηρέασαν ο ένας τον άλλο μέσα από τις διαφορετικές παραδόσεις και το αποτύπωμα αυτής της επαφής διατηρείται ζωντανό στον σύγχρονο πολιτισμό και στη μουσική. Τη μουσική που αντανακλά την ψυχή κάθε τόπου και αντιστοιχείται με την κοινωνική πραγματικότητα που την περιβάλλει.
Στη σειρά «Μεσόγειος» το παρελθόν συναντά το σήμερα με λόγο και ήχο σύγχρονο, που σέβεται την παράδοση, που τη θεωρεί πηγή έμπνευσης αλλά και γνώσης.
Πρόκειται για ένα μουσικό ταξίδι στις χώρες της Μεσογείου, με παρουσιαστή τον Κωστή Μαραβέγια, έναν από τους πιο δημοφιλείς εκπροσώπους της νεότερης γενιάς Ελλήνων τραγουδοποιών, που εμπνέεται από τις μουσικές παραδόσεις της Ευρώπης και της Μεσογείου.
Ο Κωστής Μαραβέγιας με το ακορντεόν και την κιθάρα του, συναντά παραδοσιακούς και σύγχρονους μουσικούς σε οχτώ χώρες, που τους ενώνει η Μεσόγειος. Γνωρίζεται μαζί τους, ανταλλάσσει ιδέες, ακούει τις μουσικές τους, μπαίνει στην παρέα τους και παίζει. Και μέσα από την κοινή γλώσσα της μουσικής, μας μεταφέρει την εμπειρία αλλά και τη γνώση. Ζούμε μαζί του τις καθημερινές στιγμές των μουσικών, τις στιγμές που γλεντάνε, που γιορτάζουν, τις στιγμές που τους κυριεύει το πάθος.

Σκηνοθεσία: Πάνος Καρκανεβάτος
Σενάριο: Πάνος Καρκανεβάτος
Παραγωγή: ΕΡΤ
Εκτέλεση παραγωγής: Vergi Film Productions

Παρουσίαση: Κωστής Μαραβέγιας