01Δεκ2014 – Βιβλία στο κουτί

Τα βιβλία ξαναβγαίνουν από το κουτί… στην ΝΕΡΙΤ. Η γνωστή φιλαναγνωστική εκπομπή, αρχίζει ένα νέο κύκλο, παρακολουθώντας από κοντά την συγγραφική περιπέτεια, επιδιώκοντας να την κάνει και αναγνωστική.Οι συντελεστές (Κατερίνα Σχινά, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Σπύρος Γιανναράς, Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη) με μακρά θητεία στην δημοσιογραφία βιβλίου, στην κριτική και στην γραφή, συναντούν τους συγγραφείς, συνομιλούν μαζί τους, προτείνουν νέα βιβλία της σύγχρονης βιβλιοπαραγωγής και θέτουν ερωτήματα που μοιραζόμαστε όλοι μας.

Εκπομπή 2η: Γιώργος Μήτας, Χρήστος Αστερίου”                

Το επεισόδιο αυτό της εκπομπής «Βιβλία στο κουτί» φιλοξενεί δύο συγγραφείς της νεώτερης γενιάς, που βραβεύτηκαν για το έργο τους και διαβάστηκαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.Ο Γιώργος Μητάς, πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα με τη συλλογή διηγημάτων «Ιστορίες του Χαλ» (εκδόσεις Κίχλη) τρία αφηγήματα που μιλούν για την μοναξιά, για την αγωνία και την ανάγκη του ανθρώπου να συνδεθεί. Το βιβλίο αυτό απέσπασε το 2012 το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα του περιοδικού «Διαβάζω». Πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα «Το σπίτι» (εκδόσεις Κίχλη) μια ζοφερή ιστορία που κινείται στα όρια του ρεαλισμού, με πρωταγωνιστή έναν επίδοξο συγγραφέα που αναμετριέται με την τέχνη της γραφής αλλά και με τα φαντάσματά του, φιλοξενούμενος από έναν ιδιόρρυθμο εστέτ σ’ ένα σπίτι στην Ύδρα. Ο συγγραφέας μιλάει στην Κατερίνα Σχινά για την πολυδαίδαλη σχέση του με το γράψιμο, τις δυσκολίες και τις χαρές της, αλλά και για το ιδιαίτερο σύμπαν που δημιουργεί στα βιβλία του, ένα σύμπαν κλειστοφοβικό και παράξενο, που το διαπερνά πάντοτε μια αόριστη απειλή.
Μεταφραστής και συγγραφέας, ο Χρήστος Αστερίου, έχει δημοσιεύσει την συλλογή διηγημάτων “Το γυμνό της σώμα και άλλες παράξενες ιστορίες” (Πατάκης 2003) και τα μυθιστορήματα “Το ταξίδι του Ιάσονα Ρέμβη. Μια αληθινή ιστορία” (Πατάκης 2006) και “Ίσλα Μπόα” (Πόλις, 2012).
Στο βιβλίο του «Ίσλα Μπόα», δέκα άνθρωποι, απομονωμένοι απ’ τον πολιτισμό και μ’ ένα ένοχο παρελθόν στο βιογραφικό του ο καθένας, πρωταγωνιστούν σ’ ένα παιγνίδι συμβίωσης προσπαθώντας να συμβιβάσουν ανάγκες, θρησκευτικές αντιλήψεις και συνήθειες, καθώς το περιβάλλον του νησιού Ίσλα Μπόα μάχεται να τους καταβάλει. Ο συγγραφέας μιλάει στον Σπύρο Γιανναρά για το πολυφωνικό του αυτό μυθιστόρημα, κάνοντας παράλληλα ένα έμμεσο πολιτικό σχόλιο για τον μοντέρνο ανθρωπισμό και τις “παράπλευρες απώλειες” που επιφέρει η οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική κρίση την οποία βιώνουμε σήμερα.

Σκηνοθέτης: Πένυ Παναγιωτοπούλου
Έρευνα – παρουσίαση: Κατερίνα Σχινά, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου Σπύρος Γιανναράς, Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη
Παραγωγή: Πένυ Παναγιωτοπούλου (ΕΡΤ 2013)