16Μαρ2015 – Βιβλία στο κουτί

Επεισόδιο: “Δημήτρης Φύσσας-Πάνος Κυπαρίσσης-Δημοσθένης Παπαμάρκος”

Ο Δημήτρης Φύσσας φιλόλογος, επιμελητής, λεξικογράφος, δημοσιογράφος, συγγραφέας, αθηναιογράφος, με αφορμή την έκδοση του νέου του μυθιστορήματος Η Νιλουφέρ στα χρόνια της κρίσης, συζητεί με την Κατερίνα Σχινά για την σχέση της μυθοπλασίας με την ιστορία, για την κρίση και τα παρεπόμενά της, και για τον ιδιαίτερο δρόμο που διάλεξε να ακολουθήσει στην γραφή.

Ο Πάνος Κυπαρίσσης, ηθοποιός, σκηνοθέτης, εικαστικός καλλιτέχνης, δοκιμιογράφος αλλά κυρίως συγγραφέας με ευδόκιμη θητεία στην ποίηση, αναδεικνύει με την τελευταία του ποιητική συλλογή Τα τιμαλφή (εκδόσεις ‘Μελάνι’) μια ποιητική που συνδέεται με τον τόπο, με την καταγωγή, με τον νόστο, με την μνήμη, με την ιστορία. Ο συγγραφέας συζητεί με την Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη για το πώς μετατρέπεται το βίωμα και εμπειρία σε ποιητική ύλη.

Ο γεννημένος το 1983, o Δημοσθένης Παπαμάρκος, μετά από δύο μυθιστορήματα και την συλλογή διηγημάτων ΜεταΠοίηση, έρχεται με τα καινούργια του διηγήματα να μιλήσει με την τραχιά φωνή των στρατιωτών που πολέμησαν στη μικρασιατική εκστρατεία. Ένα βιβλίο σπαρακτικά δυνατό για το βίωμα του πολέμου, για την απώλεια προσανατολισμού και την αγωνία της συνείδησης, για το οποίο συζητεί με τον Σπύρο Γιανναρά.

Τα βιβλία ξαναβγαίνουν από το κουτί… στην ΝΕΡΙΤ. Η γνωστή φιλαναγνωστική εκπομπή, αρχίζει ένα νέο κύκλο, παρακολουθώντας από κοντά την συγγραφική περιπέτεια, επιδιώκοντας να την κάνει και αναγνωστική.

Οι συντελεστές (Κατερίνα Σχινά, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Σπύρος Γιανναράς, Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη) με μακρά θητεία στην δημοσιογραφία βιβλίου, στην κριτική και στην γραφή, συναντούν τους συγγραφείς, συνομιλούν μαζί τους, προτείνουν νέα βιβλία της σύγχρονης βιβλιοπαραγωγής και θέτουν ερωτήματα που μοιραζόμαστε όλοι μας.

Έρευνα – παρουσίαση: Κατερίνα Σχινά, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Σπύρος Γιανναράς, Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη
Παραγωγή, καλλιτεχνική επιμέλεια και σκηνοθεσία: Πένυ Παναγιωτοπούλου