19Ιαν2015 – Βιβλία στο κουτί

Εκπομπή : «Τζαμιώτης, Στεφανίδης» (ΝΕΑ ΕΚΠΟΜΠΗ)

Τα βιβλία ξαναβγαίνουν από το κουτί… στην ΝΕΡΙΤ. Η γνωστή φιλαναγνωστική εκπομπή, αρχίζει ένα νέο κύκλο, παρακολουθώντας από κοντά την συγγραφική περιπέτεια, επιδιώκοντας να την κάνει και αναγνωστική.

Οι συντελεστές (Κατερίνα Σχινά, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Σπύρος Γιανναράς, Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη) με μακρά θητεία στην δημοσιογραφία βιβλίου, στην κριτική και στην γραφή, συναντούν τους συγγραφείς, συνομιλούν μαζί τους, προτείνουν νέα βιβλία της σύγχρονης βιβλιοπαραγωγής και θέτουν ερωτήματα που μοιραζόμαστε όλοι μας.

Δυο αποκλίνουσες συγγραφικές ιδιοσυγκρασίες, δύο ολότελα διαφορετικά έργα συναντιούνται στο σημερινό επεισόδιο της εκπομπής «Βιβλία στο κουτί». Το πρώτο, «Η πόλη και η σιωπή» είναι ένα μυθιστόρημα για την ατομική ευθύνη, την συμπόνια και την γενναιοδωρία σε μια εποχή βαθιάς και πολυπρόσωπης κρίσης. Το υπογράφει ο Κωνσταντίνος Τζαμιώτης, ο οποίος εξηγεί στην Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη πώς, με όχημα την ιστορία μιας περιπλάνησης μέσα σε μιαν Αθήνα που καταρρέει, σκιαγράφησε έναν άνθρωπο σε ελεύθερη πτώση μέσα από τις επιλογές του. Το δεύτερο, «Το χάδι» του Αλέξανδρου Στεφανίδη είναι υφασμένο με αυτοβιογραφικά υλικά. Ο Σπύρος Γιανναράς συζητεί με τον συγγραφέα για την διαρκή έλλειψη και αναζήτηση του αγγίγματος της μητέρας που διατρέχει το βιβλίο του – δώδεκα αφηγήματα-σπαράγματα ζωής της παιδικής και εφηβικής ηλικίας του Στεφανίδη σε κάποιο ορφανοτροφείο της Αθήνας.

Αρχισυνταξία: Κατερίνα Σχινά.

Σκηνοθεσία: Σπύρος Τσιφτσής
Καλλιτεχνική επιμέλεια, παραγωγή: Πέννυ Παναγιωτοπούλου.

Έρευνα – παρουσίαση: Κατερίνα Σχινά, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου Σπύρος Γιανναράς, Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη
Παραγωγή: Πένυ Παναγιωτοπούλου