22Δεκ2014 – Βιβλία στο κουτί

Εκπομπή 4η: “Πέτρος Κουτσιαμπασάκος και Αλέξης Πανσέληνος”
Τα βιβλία ξαναβγαίνουν από το κουτί… στην ΝΕΡΙΤ. Η γνωστή φιλαναγνωστική εκπομπή, αρχίζει ένα νέο κύκλο, παρακολουθώντας από κοντά την συγγραφική περιπέτεια, επιδιώκοντας να την κάνει και αναγνωστική.

Οι συντελεστές (Κατερίνα Σχινά, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Σπύρος Γιανναράς, Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη) με μακρά θητεία στην δημοσιογραφία βιβλίου, στην κριτική και στην γραφή, συναντούν τους συγγραφείς, συνομιλούν μαζί τους, προτείνουν νέα βιβλία της σύγχρονης βιβλιοπαραγωγής και θέτουν ερωτήματα που μοιραζόμαστε όλοι μας.

«Γράψιμο για μένα σημαίνει νόημα και δύναμη» είχε πει σε μια συνέντευξή του ο συγγραφέας Πέτρος Κουτσιαμπασάκος, που πέθανε νωρίς, σε ηλικία μόλις 48 ετών, τον Ιανουάριο του 2014, έχοντας προλάβει να δώσει μόλις δύο βιβλία, τη συλλογή διηγημάτων «Η σκεπή» και το μυθιστόρημα «Πόλη παιδιών», που επαινέθηκαν από την κριτική για την ώριμη γραφή και για την λιτή, αποδραματοποιημένη ποιητική τους γλώσσα.
Στο σημερινό επεισόδιο της εκπομπής «Βιβλία στο κουτί» προβάλλεται η συνομιλία του Πέτρου Κουτσιαμπασάκο με τον Σπύρο Γιανναρά, που κινηματογραφήθηκε ένα χρόνο πριν από τον θάνατό του.
Στο δεύτερο μέρος της ο Βαγγέλης Χατζηβασιλείου συνομιλεί με τον Αλέξη Πανσέληνο για το τελευταίο του, βραβευμένο βιβλίο «Σκοτεινές επιγραφές». Με αφετηρία τα βασικά θέματα του βιβλίου, συζητούν για το χάσμα των γενεών, την αδυναµία τους να βρουν έναν τρόπο συνεννόησης και συνύπαρξης, για τις αυταπάτες και τα αδιέξοδα μιας κοινωνίας παγιδευμένης στην άμεση ή την έμμεση βία, χωρίς κάποιο αναγεννητικό ρίγος να καταφέρει να συγκλονίσει τον οργανισμό της.

Αρχισυνταξία: Κατερίνα Σχινά.
Σκηνοθεσία: Σπύρος Τσιφτσής
Καλλιτεχνική επιμέλεια, παραγωγή: Πέννυ Παναγιωτοπούλου.

Έρευνα – παρουσίαση: Κατερίνα Σχινά, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου Σπύρος Γιανναράς, Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη
Παραγωγή: Πένυ Παναγιωτοπούλου