Τα βιβλία ξαναβγαίνουν από το κουτί… στην ΝΕΡΙΤ. Η γνωστή φιλαναγνωστική εκπομπή, αρχίζει ένα νέο κύκλο, παρακολουθώντας από κοντά την συγγραφική περιπέτεια, επιδιώκοντας να την κάνει και αναγνωστική.

Οι συντελεστές (Κατερίνα Σχινά, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Σπύρος Γιανναράς, Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη) με μακρά θητεία στην δημοσιογραφία βιβλίου, στην κριτική και στην γραφή, συναντούν τους συγγραφείς, συνομιλούν μαζί τους, προτείνουν νέα βιβλία της σύγχρονης βιβλιοπαραγωγής και θέτουν ερωτήματα που μοιραζόμαστε όλοι μας.

Εκπομπή 1η: “Νίκη Αναστασέα – Γιάννης Παλαβός”

Στην πρώτη εκπομπή φιλοξενούνται δύο πολυβραβευμένοι συγγραφείς – η Νίκη Αναστασέα και ο Γιάννης Παλαβός. Έχοντας αποσπάσει και οι δυο Κρατικό Βραβείο, η πρώτη για το μυθιστόρημά της “Πολύ χιόνι μπροστά στο σπίτι” και ο δεύτερος για την συλλογή διηγημάτων του “Αστείο” μιλούν στην εκπομπή, ανοίγοντας το εργαστήρι τους και κάνοντάς μας κοινωνούς των αγωνιών και των πόθων τους.
Η Νίκη Αναστασέα, γνωρίζει από πολύ κοντά τον χώρο του βιβλίου έχοντας δουλέψει επί χρόνια ως βιβλιοπώλης, βιβλιοπαρουσιάστρια σε περιοδικά και διορθώτρια. Το πρώτο της βιβλίο “Αυτή η αργή μέρα προχωρούσε” (1997) βραβεύτηκε με το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Πεζογράφου του περιοδικού “Διαβάζω”, ενώ το τελευταίο της μυθιστόρημα, “Πολύ χιόνι μπροστά στο σπίτι”, εκτός από Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος (2013) απέσπασε και τα βραβεία του Λογοτεχνικού Περιοδικού Κλεψύδρα/ Λέσχης Πολιτισμού “Έναστρον”, και του ηλεκτρονικού περιοδικού www.oanagnostis.gr . To βιβλίο της εξερευνά τις ακανθώδεις όψεις της καθημερινής ζωής, όπως και τα σκοτεινά προβλήματα των οικογενειακών σχέσεων.Ο Γιάννης Παλαβός, βραβευμένος το 2005 στο διαγωνισµό διηγήµατος για νέους συγγραφείς του Βρετανικού Συµβουλίου και στη συνέχεια με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος (2013) και με το βραβείο διηγήματος του ηλεκτρονικού περιοδικού www.oanagnostis.gr, είναι ένας συγγραφέας με λόγο φρέσκο, κοφτερό, τρυφερό και αναζωογονητικό, που εναλλάσσει αριστοτεχνικά τον ρεαλισμό και την ονειρική υπέρβαση με σκηνικό άλλοτε τη μακεδονική ύπαιθρο και άλλοτε το τοπίο της μεγαλούπολης. To βιβλίο του “Αστείο” περιέχει δεκαεπτά μινιμαλιστικές ιστορίες που κρύβουν μέσα τους νεανική δύναμη, σωρεύουν ενέργεια και εκτοξεύονται προς τη λύση τους με ορμή. Μια λύση που συχνά θυμίζει καλοζυγισμένη γροθιά που βγάζει τον αντίπαλο νοκ άουτ καθώς εκπλήσσει τον αναγνώστη με την συνοπτικά αναπάντεχη τροπή της.

Σκηνοθέτης: Πένυ Παναγιωτοπούλου
Έρευνα – παρουσίαση: Κατερίνα Σχινά, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου Σπύρος Γιανναράς, Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη
Παραγωγή: Πένυ Παναγιωτοπούλου