08Ιαν2015 – Εύρηκα 2

Επεισόδιο 8ο «Αναζητώντας την Εδέμ»

Σειρά 13 ψυχαγωγικών – ενημερωτικών εκπομπών, με τον Αντώνη Καφετζόπουλο

Κάθε ένα από τα 13 επεισόδια θα περιλαμβάνει ένα μεγάλο, κεντρικό θέμα. Με ανατρεπτική διάθεση, αλλά και πρωτότυπο όσο και διασκεδαστικό τρόπο παρουσίασης, το «Εύρηκα 2» θα εξερευνήσει και θα παρουσιάσει σύγχρονα θέματα της επιστήμης που αφορούν όλους και όλες.

Γραμμένη από τον Γιώργο Ζαρκαδάκη,η νέα σειρά καινοτομεί γιατί συνδυάζει για πρώτη φορά έναν διάλογο ανάμεσα σε επιστήμονες διάφορων ειδικοτήτων, που όλοι προσπαθούν να προσεγγίσουν, να ερευνήσουν,και να επιλύσουν ένα μεγάλο κοινωνικό,περιβαλλοντικό ή ιατρικό θέμα, όπως η πυρηνική ενέργεια, οι πανδημίες,η μετανάστευση, η τροφή, η νευρολογική βάση της ηθικής και των μεγάλων υποσχέσεων της γενετικής ιατρικής.
Στη σειρά παρουσιάζονται μερικοί από τους σπουδαιότερους Έλληνες και Βρετανούς επιστήμονες οι οποίοι αναλύουν με απλό και κατανοητό τρόπο έννοιες και ιδέες που κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος οφείλει να γνωρίσει και κάνει κτήμα του.

Μαζί με τον Αντώνη Καφετζόπουλο εμφανίζεται η γεωλόγος-καθηγήτρια Χριστίνα Μελίδου, νικήτρια του ελληνικού διαγωνισμού επικοινωνίας της επιστήμης Famelab, η οποία αναλαμβάνει να δώσει επιστημονική εξήγηση σε απλά ερωτήματα, με τον δικό της πρωτότυπο και διασκεδαστικό τρόπο

Επίσης, ο Αντώνης Καφετζόπουλος βάζει γάντια και μπαίνει στο εργαστήριο, όπου παρουσιάζει μερικά καταπληκτικά πειράματα που ο καθένας μπορεί να κάνει…στο σπίτι του!

Αναζητώντας την Εδέμ. Πώς ο ευρωπαϊκός διαφωτισμός έπλασε το μύθο του «ευγενούς αγρίου» (noble savage) και την ιδέα ότι η φύση είναι μια αναλλοίωτη σταθερά στην οποία βάναυσα επεμβαίνει ο άνθρωπος. Η «Χρυσή Εποχή» του Ησιόδου. Τι μας λέει η επιστημονική μελέτη των πρωτευόντων θηλαστικών, για τον τρόπο με τον οποία οι κοντινότεροι συγγενείς μας χρησιμοποιούν τους φυσικούς πόρους και επεμβαίνουν στο περιβάλλον τους. Παραδείγματα ανθρώπινων κοινωνιών που κατέστρεψαν το περιβάλλον τους (Νήσος του Πάσχα, Μάγια). Τι μπορούμε να διδαχθούμε από αυτό.

Σκηνοθέτης: Γιάννης Καραπιπερίδης

Διεύθυνση φωτογραφίας: Νίκος Καρανικόλας
Εκτέλεση παραγωγής: Μαρία Δρανδάκη
Οργάνωση παραγωγής: Κατερίνα Μπαρμπατσάλου
Σκηνικά: Σταύρος Λιόκαλος
Μοντάζ: Μπάμπης Μπουλούγαρης
Μουσική: Δημήτρης Μπασλάμ
Παραγωγή: MagicBus

Στη δραματουργία των κεντρικών θεμάτων συνέβαλε ο Αλέξης Καρδαράς