02Ιολ2014 – Μικρές Πρόβες

Οι Μικρές πρόβες είναι μια σειρά πολιτιστικών ντοκιμαντέρ που καταγράφει την περιπέτεια του δημιουργού και του έργου του πριν αυτό παραδοθεί στο κοινό. Πρόβες θεατρικών έργων, πρόβες μπαλέτου ή σύγχρονου χορού, πρόβες λαϊκής ή κλασσικής μουσικής, πρόβες για την εύρεση μιας πόζας στο εργαστήριο ενός ζωγράφου, πρόβες για το στήσιμο της σκηνής μιας ταινίας είναι τα θέματα που πραγματεύεται.

Η πρόβα για τους καλλιτέχνες είναι το πιο ελκυστικό κομμάτι της δουλειάς τους, η πιο δημιουργική περίοδος. Οι Μικρές πρόβες διεισδύουν εκεί που παίρνει μορφή η ιδέα, τις στιγμές που το έργο επιμένει να φαντάζει ασαφές. Όταν οι άνθρωποι που το μορφοποιούν δεν έχουν ακόμα κατασταλάξει, όταν ακόμα ακροβατούν πάνω από το κενό, και σταδιακά αναδύεται εκείνο που πριν δεν ήταν ορατό.
H ετοιμασία για την έκθεση στον κόσμο προετοιμάζεται και διαμορφώνεται, εν πολλοίς, μακριά του. Η σειρά Μικρές πρόβες ανοίγει μία δίοδο στον θεατή σε αυτόν τον γοητευτικό κόσμο που συνήθως τον αποκλείει και φέρνει σε επαφή τους τηλεθεατές με τις συναρπαστικές ώρες, του ονείρου, της αγωνίας, της επιμονής, της αποτυχίας, της επανάληψης, της συνεχούς διαμόρφωσης, της συνεχούς και επίπονης αναζήτησης, που τελικά συνιστούν τη δημιουργία.

Δείτε σήμερα: “ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΗΓΟΣ – ΜΑΡΙΤΙΝΑ ΠΑΣΑΡΗ”
Eπεισόδιο 3

Σε μία πρόβα για την αναζήτηση της ευτυχίας μέσα σε ένα τοπίο καταστροφής μετά από πυρκαγιά όπου όλα πρέπει να ξαναρχίσουν μας φέρνουν οι πρόβες του Κωνσταντίνου Ρήγου για το έργο του Αρκαδία. Στον χώρο Η, του Φεστιβάλ Αθηνών στην Πειραιώς 260 στήνεται το ασπρόμαυρο σκηνικό της παράστασης του καμένου αρκαδικού τοπίου του χώρου και της ψυχής. Εκεί 12 χορευτές αναζητούν να ξαναχτίσουν τον κόσμο των σχέσεων των ανθρώπων μεταξύ τους και των ανθρώπων με τη φύση. Οι πρόβες αποκαλύπτουν μέσα από την επίπονη επανάληψη και τον αυτοσχεδιασμό μία γιορτή του σώματος και της φαντασίας.

Στο δεύτερο θέμα βρισκόμαστε στο υπόγειο του θεάτρου τέχνης για τις πρόβες της παράστασης Να ζεις. Η Μαριτίνα Πάσαρη καθοδηγεί τους Έκτορα Λιάτσο, Αντιγόνη Δούμου και Νίκο Σταθόπουλο στο κείμενο του Γιάννη Δούμου σε ένα κείμενο όπου οι ήρωες ενός έργου αποκτούν μία περίεργη δική τους ζωή.

 

Ήχος: Αντώνης Σαμαράς, Σπύρος Αραβοσιτάς
Φωτογραφία:Κλαούντιο Μπολιβάρ, Φάνης Καραγιώργος
Μοντάζ: Θανάσης Ντόβας
Οργάνωση Παραγωγής:Ζωή Κανελλοπούλου
Σκηνοθεσία:Κατερίνα Πατρώνη