18Ιον2014 – Μικρές Πρόβες

Οι Μικρές πρόβες είναι μια σειρά πολιτιστικών ντοκιμαντέρ που καταγράφει την περιπέτεια του δημιουργού και του έργου του πριν αυτό παραδοθεί στο κοινό. Πρόβες θεατρικών έργων, πρόβες μπαλέτου ή σύγχρονου χορού, πρόβες λαϊκής ή κλασσικής μουσικής, πρόβες για την εύρεση μιας πόζας στο εργαστήριο ενός ζωγράφου, πρόβες για το στήσιμο της σκηνής μιας ταινίας είναι τα θέματα που πραγματεύεται.

Η πρόβα για τους καλλιτέχνες είναι το πιο ελκυστικό κομμάτι της δουλειάς τους, η πιο δημιουργική περίοδος. Οι Μικρές πρόβες διεισδύουν εκεί που παίρνει μορφή η ιδέα, τις στιγμές που το έργο επιμένει να φαντάζει ασαφές. Όταν οι άνθρωποι που το μορφοποιούν δεν έχουν ακόμα κατασταλάξει, όταν ακόμα ακροβατούν πάνω από το κενό, και σταδιακά αναδύεται εκείνο που πριν δεν ήταν ορατό.
H ετοιμασία για την έκθεση στον κόσμο προετοιμάζεται και διαμορφώνεται, εν πολλοίς, μακριά του. Η σειρά Μικρές πρόβες ανοίγει μία δίοδο στον θεατή σε αυτόν τον γοητευτικό κόσμο που συνήθως τον αποκλείει και φέρνει σε επαφή τους τηλεθεατές με τις συναρπαστικές ώρες, του ονείρου, της αγωνίας, της επιμονής, της αποτυχίας, της επανάληψης, της συνεχούς διαμόρφωσης, της συνεχούς και επίπονης αναζήτησης, που τελικά συνιστούν τη δημιουργία.

Δείτε σήμερα: “Η αβάσταχτη γοητεία των εγχόρδων” & “Ομάδα 65+”
Eπεισόδιο 2

Στο πρώτο θέμα της εκπομπής θα παρακολουθήσουμε την προετοιμασία για την παράσταση “Η αβάσταχτη γοητεία των εγχόρδων” μία μέρα πριν παιχτεί στο Μέγαρο Μουσικής με θέμα Το όνειρο των εγχόρδων. Το κουαρτέτο Τετρακτύς παίζει αποσπάσματα από έργα του Μποροντίν και του Σοστακόβιτς και εμείς παρακολουθούμε μέσα από την πρόβα την εναρμονισμένη μουσική συνομιλία των τεσσάρων φωνών.

Στο δεύτερο θέμα της εκπομπής βρισκόμαστε μαζί με την ομάδα 65+ και τη χορογράφο Πατρίσια Απέργη στη Στέγη Καλών Τεχνών και Γραμμάτων για να δούμε την προετοιμασία της ομάδας “65 ετών και άνω” για την τρυφερή, συγκινητική, γεμάτη χιούμορ και ζωντάνια παράσταση Τανζχάϊμερ, σε μια χορογραφία βγαλμένη από τη ζωή των 12 γυναικών και του ενός ανδρός που την αποτελούν.

Ήχος: Αντώνης Σαμαράς, Σπύρος Αραβοσιτάς
Φωτογραφία:Κλαούντιο Μπολιβάρ, Φάνης Καραγιώργος
Μοντάζ: Θανάσης Ντόβας
Οργάνωση Παραγωγής:Ζωή Κανελλοπούλου
Σκηνοθεσία:Κατερίνα Πατρώνη