13Μαρ2018 – Η Εποχή των Εικόνων

«Δανάη Στράτου: Πάνω στη Γη Κάτω από τα Σύννεφα»

Η «Εποχή των εικόνων» επισκέπτεται την in situ εγκατάσταση της Δανάης Στράτου «Πάνω στη Γη Κάτω από τα Σύννεφα», ειδικά φτιαγμένη για το Παλαιό Ελαιουργείο και την Ελευσίνα.

Η Δανάη Στράτου μιλά στην Κατερίνα Ζαχαροπούλου πώς με βασικά υλικά το χώμα και το νερό, και με κυρίαρχο μορφολογικό στοιχείο το πήλινο αγγείο, έφτιαξε ένα έργο αποτελούμενο από 1.000 πιθάρια, το οποίο έρχεται σε διάλογο με την πλούσια ιστορική διαστρωμάτωση της Ελευσίνας από την αρχαιότητα ώς τη μακροχρόνια βιομηχανική ιστορία της πόλης και τη δομή της σήμερα.

Η καλλιτέχνις μιλά για την επιθυμία της να συνδέσει το παρελθόν με το τώρα, με ενοποιητικό στοιχείο το νερό που κινείται ταξιδεύει και μας ταξιδεύει, διασχίζει και ενώνει τόπους και πολιτισμούς.

Η εκπομπή παρουσιάζει σε εύρος σχεδόν όλο της το έργο, ώστε να γίνει κατανοητή η συνέχεια και τα κοινά σημεία εκκίνησής του, ενώ μέσα από τη συζήτηση αποκαλύπτεται ο τρόπος της Δανάης Στράτου να υλοποιεί έργα μεγάλης κλίμακας ανά τον κόσμο.

Και ενώ η εγκατάσταση «Πάνω στη Γη Κάτω από τα Σύννεφα» είναι ένα σύγχρονο και αφαιρετικό έργο, έδωσε τη δυνατότητα να συζητηθούν ευρύτερα θέματα, όπως ο ρόλος της Τέχνης σε μια εποχή κρίσης, η πολιτική και ηθική χροιά της Τέχνης, η ικανότητά της να ενεργοποιεί τη μνήμη και να ευαισθητοποιεί την ιστορική συνείδηση, αλλά και ο τρόπος που η παραγωγή ενός καλλιτεχνικού έργου εμπλέκει την κοινότητα και το ανθρώπινο δυναμικό μίας περιοχής ειδικά υπό τις σημερινές συνθήκες.

Η έκθεση διήρκησε ώς το Νοέμβριο του 2017 και ήταν στο πλαίσιο της προετοιμασίας Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Σενάριο: Κατερίνα Ζαχαροπούλου
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Παντελιάς
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Παναγιώτης Κουτσοθεόδωρος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Παναγιώτης Βασιλάκης
Μοντάζ-μιξάζ: Γιώργος Ζαφείρης
Οπερατέρ: Δημήτρης Κασιμάτης
Ηχολήπτης: Χρήστος Παπαδόπουλος
Ενδυματολόγος: Δέσποινα Χειμώνα
Μακιγιάζ: Χαρά Μαυροφρύδη
Διεύθυνση παραγωγής: Παναγιώτης Δαμιανός
Βοηθός σκηνοθέτη: Περσεφόνη Μήλιου
Βοηθός ενδυματολόγου: Ζωή Ξανθή
Βοηθός παραγωγής: Θανάσης Χρυσόγελος
Φροντιστήριο: Λίνα Κοσσυφίδου
Post Production: Pan Entertainment
Επεξεργασία εικόνας/χρώματος: 235 / Μάνος Χαμηλάκης
Μουσική τίτλων εκπομπής: George Gaudy – Πανίνος Δαμιανός
Έρευνα εκπομπής: Έφη Κουφοπούλου
Γραμματεία παραγωγής: Μάρω Βασιλειάδου
Παραγωγός: Ελένη Κοσσυφίδου
Εκτέλεση παραγωγής: blackbird production