27Φεβ2018 – Η Εποχή των Εικόνων

«Εαυτούς και Αλλήλους. Από τη συλλογή του Διονύση Φωτόπουλου»

Η εκπομπή φιλοξενεί τον διευθυντή του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας Διονύση Καψάλη, με αφορμή την έκθεση «Εαυτούς και Αλλήλους» -που οργάνωσε και παρουσιάζει το ΜΙΕΤ– και η οποία αποτελείται από 400 έργα (λάδια, σχέδια, γλυπτά, χειρόγραφα και φωτογραφίες), κατά κύριο λόγο προσωπογραφίες, από τη συλλογή του Διονύση Φωτόπουλου.

Μεταξύ άλλων, εκτίθενται έργα των Θ. Απάρτη, Δ. Διαμαντόπουλου, Φ. Κόντογλου, Ν. Εγγονόπουλου, Γ. Μπουζιάνη, Γ. Παππά, Γ. Μόραλη, Γ. Τσαρούχη, L. de Nobili, Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Γ. Λάππα, Τ. Μαντζαβίνου, Γ. Μαυροείδη, Μ. Μπιτσάκη, Χ. Μπότσογλου, Δ. Μυταρά, Θ. Παπαγιάννη, Ε. Σακαγιάν, Β. Φωτόπουλου, Γ. Ψυχοπαίδη.

Η Κατερίνα Ζαχαροπούλου συζητεί με τον Διονύση Καψάλη για τη σημασία αυτής της συλλογής, έτσι όπως την προσδιορίζει ο ίδιος ο Διονύσης Φωτόπουλος:

«Είναι οι φίλοι, είναι εκείνες οι φυσιογνωμίες των ανθρώπων που συνάντησες ή ονειρευό­σουν να συναντήσεις, τα βλέμματά τους που έλεγαν πολλά, είναι οι ιδέες που αναστατώνουν το μυαλό και που σπρώχνουν στην αναζήτηση καινούργιας οπτικής στη ζωή και στην Τέχνη».

Ο Διονύσης Καψάλης απαντά σε ερωτήματα, όπως αυτά προκύπτουν μέσα από τη σύνδεση των έργων φτιάχνοντας -εκτός από μία προσωπική Πινακοθήκη- ένα τεκμήριο σχέσεων, αισθητικής και ιστορίας.

Η γενιά του ’30 και η σχέση της με σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες, όπως ο Γ. Λάππας, ο Γ. Χατζημιχάλης, ο Τ. Μαντζαβίνος, οι διαφορετικές προσεγγίσεις μορφών και τρόπων έκφρασης, καθώς μικρές και μεγάλες εκπλήξεις έργων από τους Γ. Χειμωνά και Μ. Χατζιδάκη, φωτίζονται μέσα απ’ αυτή τη συλλογή, της οποίας η σημασία έχει πολλές αναγνώσεις.

Σενάριο: Κατερίνα Ζαχαροπούλου
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Παντελιάς
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Παναγιώτης Κουτσοθεόδωρος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης
Μοντάζ-μιξάζ: Γιάννης Καραπιπερίδης
Οπερατέρ: Δημήτρης Μαυροφοράκης
Ηχολήπτης: Χρήστος Παπαδόπουλος
Ενδυματολόγος: Δέσποινα Χειμώνα
Ηλεκτρολόγος: Κώστας Πατραμάνης
Μακιγιάζ: Χαρά Μαυροφρύδη
Διεύθυνση παραγωγής: Παναγιώτης Δαμιανός
Βοηθός σκηνοθέτη: Περσεφόνη Μήλιου.
Βοηθός ενδυματολόγου: Ζωή Ξανθή
Βοηθός παραγωγής: Θανάσης Χρυσόγελος
Φροντιστήριο: Λίνα Κοσσυφίδου
Post Production: Pan Entertainment.
Επεξεργασία εικόνας/χρώματος: 235 / Μάνος Χαμηλάκης
Μουσική τίτλων εκπομπής: George Gaudy – Πανίνος Δαμιανός
Έρευνα εκπομπής: Έφη Κουφοπούλου
Γραμματεία παραγωγής: Μάρω Βασιλειάδου
Παραγωγός: Ελένη Κοσσυφίδου.
Εκτέλεση παραγωγής: blackbird production
Παρουσίαση: Κατερίνα Ζαχαροπούλου