«Δωδεκάτη νύχτα» & «Ρωμαίος και Ιουλιέτα»

H εκπομπή «Μιλώντας για θέατρο» με τον Γιάννη Μπέζο συμμετέχει, κατά κάποιον τρόπο, στον εορτασμό για τα 400 χρόνια από το θάνατο του Σαίξπηρ, παρουσιάζοντας δύο νέες παραγωγές που φέρνουν ξανά στην αθηναϊκή σκηνή δύο εμβληματικά θεατρικά έργα του βάρδου. Μία κωμωδία με έρωτα και μεταμφίεση, καθώς και την πιο γνωστή ερωτική τραγωδία στην παγκόσμια, ακόμα και ποπ, κουλτούρα.

Ειδικότερα, οι τηλεθεατές της ΕΡΤ2, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα εξής:

α) «Δωδεκάτη νύχτα»
Η δημοφιλής σαιξπηρική κωμωδία με τις διπλές ταυτότητες, τα δίδυμα αδέλφια, τα ερωτικά μπερδέματα και τους εξαιρετικούς δεύτερους χαρακτήρες, ανεβαίνει για πέμπτη φορά από το Εθνικό Θέατρο, φέτος στην Κεντρική Σκηνή σε σκηνοθεσία του νεαρού Δημήτρη Καραντζά. Ο σκηνοθέτης, μαζί με τους πρωταγωνιστές του, Έμιλυ Κολιανδρή, Εύη Σαουλίδου, Κώστα Χρυσοστόμου και Νίκο Χατζόπουλο (ο οποίος έχει κάνει και τη μετάφραση), κουβεντιάζουν για τους ρόλους, τα μηνύματα του έργου και, βεβαίως, για τον ίδιο τον Σαίξπηρ. Η εκπομπή φιλοξενεί επίσης, αποσπάσματα από τις πρόβες του θιάσου, ενόψει της πρεμιέρας στις 20 Οκτωβρίου.

β) «Ρωμαίος και Ιουλιέτα»
Ο καταδικασμένος έρωτας των δύο εφήβων από τη Βερόνα, το μίσος που χωρίζει τις δύο οικογένειές τους, καθώς και το πάθος που αψηφά και τον ίδιο το θάνατο, στην πιο όμορφα γραμμένη ιστορία ρομαντικής αγάπης στη συγκομιδή του παγκόσμιου θεάτρου (και όχι μόνο). Ο Δημήτρης Λιγνάδης, που σκηνοθετεί το πιο πολυπαιγμένο σαιξπηρικό έργο στο Θέατρο Πάνθεον, εξηγεί στην εκπομπή δύο τολμηρές επιλογές του, ενώ μαζί με τους ηθοποιούς, Γιάννη Τσουραμάκη, Δανάη Βασιλοπούλου, Στάθη Ψάλτη και Δημήτρη Πιατά, επιχειρούν να προσεγγίσουν την πεμπτουσία του Σαίξπηρ μέσα από εξομολογήσεις ή την ίδια την πρόβα τους.

Σκηνοθεσία: Γιάννης Γαλανούλης
Αρχισυνταξία: Τατιάνα Καποδίστρια
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Λέπουρας
Διεύθυνση παραγωγής: Θοδωρής Κόντος
Εκτέλεση παραγωγής: J.K. Productions

Παρουσίαση: Γιάννης Μπέζος