Μονόγραμμα | Πέτρος Θέμελης

“Πέτρος Θέμελης (Αρχαιολόγος) “
Στα 33 χρόνια συνεχούς παρουσίας του, το «Μονόγραμμα» έχει καταγράψει με μοναδικό τρόπο τα πρόσωπα που σηματοδότησαν με τη ζωή και το έργο τους την πνευματική, πολιτιστική και καλλιτεχνική πορεία του τόπου μας.Σε κάθε επεισόδιο, ένας σημαντικός άνθρωπος της επιστήμης ή της τέχνης, αυτοβιογραφείται μπροστά στην κάμερα χωρίς κανενός είδους παρέμβαση, έτσι ώστε να διατηρείται ατόφιο το κινηματογραφικό ντοκουμέντο. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 300 πρόσωπα από ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων, που σχεδόν καλύπτει όλους τους επιστημονικούς, καλλιτεχνικούς και κοινωνικούς χώρους.

Ο άνθρωπος που ανέδειξε την Αρχαία Μεσσήνη ως έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους παγκοσμίως, ο καθηγητής της Κλασικής Αρχαιολογίας, Πέτρος Θέμελης αυτοβιογραφείται στην εκπομπή, παρουσιάζοντας την εκπληκτική αρχαιολογική ανασκαφή του. Ο ίδιος μας ξεναγεί στο χώρο που είναι γεμάτος από τη μαγεία που συντελείται, όταν οι αιώνες φανερώνουν τα καλά κρυμμένα μυστικά τους. Ο Πέτρος Θέμελης έφερε με τη σκαπάνη του στο φως μία ολόκληρη αρχαία Πολιτεία που είχε ιδρυθεί το 369 π.Χ. σε έκταση 4.000 στρεμμάτων, με στιβαρή οχύρωση, άριστο πολεοδομικό σύστημα: Θέατρα, Βουλευτήριο, Στάδιο, Γυμναστήριο, πλήθος Ιερών, κρήνες, μνημεία και δεκάδες αγάλματα. Έργο ζωής η ανασκαφή της Αρχαίας Μεσσήνης εδώ και περίπου 27 χρόνια, ενός αφοσιωμένου στην επιστήμη του καθηγητή ο οποίος έχει σφραγίσει με την παρουσία και το έργο του την αρχαιολογική έρευνα από την Πέλλα μέχρι την Ερέτρια και από τους Δελφούς ώς την Κρήτη. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1936, γιος του λογοτέχνη Γιώργου Θέμελη και ολοκλήρωσε τις βασικές σπουδές του στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πήρε πτυχίο Ιστορίας και Αρχαιολογίας από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και σε συνέχεια, το 1972, διδακτορικό δίπλωμα από το Aρχαιολογικό Iνστιτούτου του Πανεπιστημίου του Mονάχου με θέμα διατριβής «Πρώιμα Ελληνικά Ταφικά Μνημεία». Μεταξύ των ετών 1963 και 1980 υπηρέτησε ως Επιμελητής και Έφορος Αρχαιοτήτων στις Αρχαιολογικές Περιφέρειες Ηλείας-Μεσσηνίας, Αττικής, Εύβοιας, Φωκίδος, Λοκρίδας και Αιτωλοακαρνανίας, ενώ από το 1977 ώς το 1980 διετέλεσε διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου των Δελφών. Πραγματοποίησε ανασκαφικές έρευνες σε όλες τις παραπάνω περιοχές, όπου υπηρέτησε. Από το 1980 ώς το 1984 ήταν προϊστάμενος της Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας για ολόκληρη την Ελλάδα με έδρα την Αθήνα.
Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας εξελέγη το 1984 στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Τις ανασκαφικές εργασίες στην Αρχαία Μεσσήνη ανέλαβε το 1986. Ο Πέτρος Θέμελης έχει δημοσιεύσει μονογραφίες, περισσότερες από διακόσιες επιστημονικές πραγματείες, βιβλιοκρισίες, αρχαιολογικούς οδηγούς χώρων και μουσείων, εκθέσεις ανασκαφών, άρθρα σε εγκυκλοπαίδειες, επιφυλλίδες κ.ά. Είναι μέλος επιστημονικών Εταιρειών της Ελλάδας και του Εξωτερικού και έχει τύχει πολλών τιμητικών διακρίσεων. Μάλιστα, βραβεύτηκε με το Διεθνές Βραβείο Αρχαιολογίας στην πόλη του Βατικανού (Ρώμη).Η αυτοβιογραφική ταινία του γυρίστηκε στην Αρχαία Μεσσήνη και την Αθήνα.

Δ/νση παραγωγής: Νίκος Σγουράκης
Παραγωγός : Γιώργος Σγουράκης
Σκηνοθεσία: Ηρώ Σγουράκη
Φωτογραφία: Στάθης Γκόβας
Ηχοληψία: Γιάννης Φωτιάδης
Μοντάζ: Σταμάτης Μαργέτης
Προλογίζει ο Γιώργος Σγουράκης