06Αυγ2014 – Μικρές Πρόβες

Οι Μικρές πρόβες είναι μια σειρά πολιτιστικών ντοκιμαντέρ που καταγράφει την περιπέτεια του δημιουργού και του έργου του πριν αυτό παραδοθεί στο κοινό. Πρόβες θεατρικών έργων, πρόβες μπαλέτου ή σύγχρονου χορού, πρόβες λαϊκής ή κλασσικής μουσικής, πρόβες για την εύρεση μιας πόζας στο εργαστήριο ενός ζωγράφου, πρόβες για το στήσιμο της σκηνής μιας ταινίας είναι τα θέματα που πραγματεύεται.

Η πρόβα για τους καλλιτέχνες είναι το πιο ελκυστικό κομμάτι της δουλειάς τους, η πιο δημιουργική περίοδος. Οι Μικρές πρόβες διεισδύουν εκεί που παίρνει μορφή η ιδέα, τις στιγμές που το έργο επιμένει να φαντάζει ασαφές. Όταν οι άνθρωποι που το μορφοποιούν δεν έχουν ακόμα κατασταλάξει, όταν ακόμα ακροβατούν πάνω από το κενό, και σταδιακά αναδύεται εκείνο που πριν δεν ήταν ορατό.
H ετοιμασία για την έκθεση στον κόσμο προετοιμάζεται και διαμορφώνεται, εν πολλοίς, μακριά του. Η σειρά Μικρές πρόβες ανοίγει μία δίοδο στον θεατή σε αυτόν τον γοητευτικό κόσμο που συνήθως τον αποκλείει και φέρνει σε επαφή τους τηλεθεατές με τις συναρπαστικές ώρες, του ονείρου, της αγωνίας, της επιμονής, της αποτυχίας, της επανάληψης, της συνεχούς διαμόρφωσης, της συνεχούς και επίπονης αναζήτησης, που τελικά συνιστούν τη δημιουργία.

Δείτε σήμερα: «Η πόζα – Γιώργος Ρόρρης»
Eπεισόδιο 5

Στο εργαστήριο του Γιώργου Ρόρρη μας μεταφέρει η εκπομπή, όπου παρακολουθούμε την προσπάθεια του ζωγράφου και των μοντέλων του να βρεθεί η πόζα για το έργο.

Σχέδια και προσχέδια, συνεχείς αλλαγές θέσεων, αμηχανία, ερωτηματικά και απογοητεύσεις, επιμονή και ενθουσιασμός, οι συνεχείς εναλλαγές των συναισθημάτων την ώρα της δημιουργίας όταν όλα ακόμα παραμένουν πιθανά, προς έρευνα.

Από τις 10 και πλέον ημέρες των προσχεδίων παρακολουθούμε τις τρεις τελευταίες, μέχρι τελικά το τελάρο να πάρει τη θέση του στο καβαλέτο και να αρχίσει ο πίνακας. Ούτε και τότε όμως η αναζήτηση θα έχει τελειώσει.

 

Ήχος: Αντώνης Σαμαράς, Σπύρος Αραβοσιτάς
Φωτογραφία:Κλαούντιο Μπολιβάρ, Φάνης Καραγιώργος
Μοντάζ: Θανάσης Ντόβας
Οργάνωση Παραγωγής:Ζωή Κανελλοπούλου
Σκηνοθεσία:Κατερίνα Πατρώνη