09Ιολ2014 – Μικρές Πρόβες

Οι Μικρές πρόβες είναι μια σειρά πολιτιστικών ντοκιμαντέρ που καταγράφει την περιπέτεια του δημιουργού και του έργου του πριν αυτό παραδοθεί στο κοινό. Πρόβες θεατρικών έργων, πρόβες μπαλέτου ή σύγχρονου χορού, πρόβες λαϊκής ή κλασσικής μουσικής, πρόβες για την εύρεση μιας πόζας στο εργαστήριο ενός ζωγράφου, πρόβες για το στήσιμο της σκηνής μιας ταινίας είναι τα θέματα που πραγματεύεται.

Η πρόβα για τους καλλιτέχνες είναι το πιο ελκυστικό κομμάτι της δουλειάς τους, η πιο δημιουργική περίοδος. Οι Μικρές πρόβες διεισδύουν εκεί που παίρνει μορφή η ιδέα, τις στιγμές που το έργο επιμένει να φαντάζει ασαφές. Όταν οι άνθρωποι που το μορφοποιούν δεν έχουν ακόμα κατασταλάξει, όταν ακόμα ακροβατούν πάνω από το κενό, και σταδιακά αναδύεται εκείνο που πριν δεν ήταν ορατό.
H ετοιμασία για την έκθεση στον κόσμο προετοιμάζεται και διαμορφώνεται, εν πολλοίς, μακριά του. Η σειρά Μικρές πρόβες ανοίγει μία δίοδο στον θεατή σε αυτόν τον γοητευτικό κόσμο που συνήθως τον αποκλείει και φέρνει σε επαφή τους τηλεθεατές με τις συναρπαστικές ώρες, του ονείρου, της αγωνίας, της επιμονής, της αποτυχίας, της επανάληψης, της συνεχούς διαμόρφωσης, της συνεχούς και επίπονης αναζήτησης, που τελικά συνιστούν τη δημιουργία.

Δείτε σήμερα: “Γιάννης Καλαβριανός – Σταύρος Σιόλας”
Eπεισόδιο 4

Οι Μικρές πρόβες βρίσκονται στον χώρο Δ του Φεστιβάλ Αθηνών όπου ο Γιάννης Καλαβριανός προετοιμάζει την παράσταση του έργου του Αβελάρδος και Ελοϊζα. Το έργο που βασίζεται σε πραγματική ιστορία που διαδραματίστηκε στο Παρίσι του 12ου αιώνα, αφηγείται τον τραγικό και παθιασμένο έρωτα ανάμεσα στον σαραντάχρονο Αβελάρδο, έναν από τους σημαντικότερους θεολόγους και φιλοσόφους του Μεσαίωνα που τον παίζει ο Γιώργος Γλάστρας, και την δεκαεξάχρονη μαθήτριά του Ελοϊζα που την παίζει η Χριστίνα Μαξούρη. Μαζί τους στον ρόλο του θείου της Ελοϊζας η Ελένη Κοκκίδου. Οι Μικρές πρόβες εστιάζουν στην επίπονη και συναρπαστική περιπέτεια της πρόβας με κεντρικό πρόσωπο τον σκηνοθέτη Γιάννη Καλαβριανό.

Επίσης στην εκπομπή θα παρακολουθήσουμε τις πρόβες για την προετοιμασία της παράστασης Το τραγούδι μυστήριο του Σταύρου Σιόλα, τις γοητευτικές ώρες που μέσα στο στούντιο διαμορφώνονται τα τραγούδια, την επανάληψη, την επιμονή και την στιγμή που το αποτέλεσμα συναντά ή και ξεπερνά τις αρχικές προθέσεις.

 

Ήχος: Αντώνης Σαμαράς, Σπύρος Αραβοσιτάς
Φωτογραφία:Κλαούντιο Μπολιβάρ, Φάνης Καραγιώργος
Μοντάζ: Θανάσης Ντόβας
Οργάνωση Παραγωγής:Ζωή Κανελλοπούλου
Σκηνοθεσία:Κατερίνα Πατρώνη