30Ιολ2014 – Μικρές Πρόβες

Οι Μικρές πρόβες είναι μια σειρά πολιτιστικών ντοκιμαντέρ που καταγράφει την περιπέτεια του δημιουργού και του έργου του πριν αυτό παραδοθεί στο κοινό. Πρόβες θεατρικών έργων, πρόβες μπαλέτου ή σύγχρονου χορού, πρόβες λαϊκής ή κλασσικής μουσικής, πρόβες για την εύρεση μιας πόζας στο εργαστήριο ενός ζωγράφου, πρόβες για το στήσιμο της σκηνής μιας ταινίας είναι τα θέματα που πραγματεύεται.

Η πρόβα για τους καλλιτέχνες είναι το πιο ελκυστικό κομμάτι της δουλειάς τους, η πιο δημιουργική περίοδος. Οι Μικρές πρόβες διεισδύουν εκεί που παίρνει μορφή η ιδέα, τις στιγμές που το έργο επιμένει να φαντάζει ασαφές. Όταν οι άνθρωποι που το μορφοποιούν δεν έχουν ακόμα κατασταλάξει, όταν ακόμα ακροβατούν πάνω από το κενό, και σταδιακά αναδύεται εκείνο που πριν δεν ήταν ορατό.
H ετοιμασία για την έκθεση στον κόσμο προετοιμάζεται και διαμορφώνεται, εν πολλοίς, μακριά του. Η σειρά Μικρές πρόβες ανοίγει μία δίοδο στον θεατή σε αυτόν τον γοητευτικό κόσμο που συνήθως τον αποκλείει και φέρνει σε επαφή τους τηλεθεατές με τις συναρπαστικές ώρες, του ονείρου, της αγωνίας, της επιμονής, της αποτυχίας, της επανάληψης, της συνεχούς διαμόρφωσης, της συνεχούς και επίπονης αναζήτησης, που τελικά συνιστούν τη δημιουργία.

Δείτε σήμερα: “Ερωτόκριτος – Κι όμΩς κινείται” & “Πρόβα στο Μουσείο – Guitarte ensemble
Eπεισόδιο 6

Στο πρώτο θέμα, η ομάδα ακροβατών – χορευτών Κι όμΩς κινείται με τη συνοδεία των Χαΐνηδων και των ήχων της λύρας, της πίπιζας και του κλαρίνου, σε μία πρόβα όπου τα ακροβατικά ενώνονται με την παραδοσιακή μουσική και τον λόγο των αφηγητών και των τραγουδιστών για να αφηγηθούν την ιστορία του Ερωτόκριτου. Μία πρόβα ιδιαίτερη, τόσο λόγω της ανάμιξης αυτών των διαφορετικών στοιχείων όσο και για το θέαμα των ακροβατών, οι οποίοι αντλώντας την έμπνευση τους από τις παλαιές λαϊκές γιορτές, εικονοποιούν με τρόπο αφαιρετικό το έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου, σε μία παράσταση που εισηγείται το όρο «τραγουδαφήγηση».

Στο δεύτερο θέμα, το σύνολο Guitarte ensemble στην μοναδική του πρόβα που πραγματοποιείται την ώρα της λειτουργίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στην Αίθουσα του Βωμού. Τρεις κιθάρες και μία φωνή ξαφνιάζουν ευχάριστα τους επισκέπτες του Μουσείου, και μας ταξειδεύουν σε ήχους και μύθους από την αρχαία Ελλάδα παρουσιάζοντας σωζόμενα έργα της αρχαίας ελληνικής σημειογραφίας, αλλά και τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι από την μουσική της παράστασης των Ορνίθων. Μία απρόσμενη συνάντηση των μουσικών και των επισκεπτών του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, μέρος του προγράμματος Πρωινές συναυλίες στο Μουσείο που πραγματοποιήθηκε τον Μάϊο και τον Ιούνιο του 2014.

Ήχος: Αντώνης Σαμαράς, Σπύρος Αραβοσιτάς
Φωτογραφία:Κλαούντιο Μπολιβάρ, Φάνης Καραγιώργος
Μοντάζ: Θανάσης Ντόβας
Οργάνωση Παραγωγής:Ζωή Κανελλοπούλου
Σκηνοθεσία:Κατερίνα Πατρώνη