01Απρ2015 – Ωραίοι ως Έλληνες

Επεισόδιο 7o: «Παντελής Γιαννακόπουλος: Ψυχιατρική-Universite de Genève«

Οι Διακεκριμένοι Έλληνες του κόσμου, της επιστήμης, της έρευνας και της τεχνολογίας, ορίζουν μια σύγχρονη ελληνική δυναμική στο παγκόσμιο επιστημονικό γίγνεσθαι. Διεθνείς ερευνητές και πρωτοπόροι της επιστήμης κατέχουν εξέχουσα θέση σε κορυφαία Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της Ευρώπης, σε Ερευνητικά Κέντρα και Εργαστήρια Υψηλής Τεχνολογίας.
Η εκπομπή της ΝΕΡΙΤ Plus «Ωραίοι ως Έλληνες» γίνεται πλατφόρμα προβολής του καινοτομικού έργου 12 σπουδαίων Ελλήνων Επιστημόνων. Στο ευρωπαϊκό περιβάλλον πόλεων όπως, το Λονδίνο, το Παρίσι, τη Γενεύη και τη Λοζάννη, η εκπομπή βρέθηκε στην πηγή της έρευνας, καταγράφοντας τις πρωτοποριακές επεμβάσεις των Ελλήνων γιατρών στα μεγάλα πανεπιστημιακά ευρωπαϊκά νοσοκομεία, τη δράση των Ελλήνων ερευνητών σε φημισμένα Ερευνητικά Εργαστήρια, αλλά και την ακαδημαϊκή παρουσία τους στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Οι «Ωραίοι» Έλληνες καταθέτουν στην ΝΕΡΙΤ Plus την ιστορία της διαδρομής τους, την σπουδαιότητα του έργου τους και το μεγαλείο της δικής τους Ελλάδας που πρωτοπορεί και διαπρέπει εκτός συνόρων. Παγκόσμιοι αλλά αδιαμφισβήτητα Έλληνες:

 1. Ιωάννης Ηλιόπουλος: Θεωρητική Φυσική – Ecole Normale
 2. Κωνσταντίνος Πουρναράς: Οφθαλμολογία- Μικροχειρουργική Αμφιβληστροειδούς – Hopitaux universitaires de Genève (HUG)
 3. Kώστας Γραμμένος: Ναυτιλία – Χρηματοοικονομικές Επιστήμες – CASS Business School of London
 4. Στυλιανός Αντωναράκης: Ιατρική Γενετική-Universite de Genève
 5. Δημήτρης Ψάλτης: Οπτική – Νίκος Στεργιόπουλος: Βιοτεχνολογία Ecole Polytechnique de Lausanne (EPFL)
 6. Αυξέντιος Καλαγκός: Παιδο-καρδιοχειρουργική – Hopitaux universitaires de Genève (HUG)
 7. Παντελής Γιαννακόπουλος: Ψυχιατρική-Universite de Genève
 8. Κύπρος Νικολαϊδης: Μικροχειρουργική του Εμβρύου –Αυχενική Διαφάνεια – Kings Hospital of London
 9. Γιώργος Πρεβελάκης: Γεωπολιτική- Universite de Sorbonne
 10. Δημήτρης Βαγιανός: Χρηματοοικονομικά – London School of Economics (LSE)
 11. Ιωσήφ Σηφάκης: Πληροφορική – Institut de Verimag
 12. «Ο κύκλος των Ελλήνων Φυσικών του CΕRN» – Ιγνάτιος Αντωνιάδης, Πάρις Σφήκας, Μανώλης Τσεσμελής

Περιγραφή επεισοδίου:

Παντελής Γιαννακόπουλος: Πρόεδρος του τμήματος Ψυχιατρικής των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων της Γενεύης (HUG)και Διευθυντής Γηριατρικής Ψυχιατρικής. Καθηγητής Ψυχιατρικής των πανεπιστημίων της Γενεύης και της Λοζάνης.
Κορυφαίος της Ενήλικης Ψυχιατρικής στην Ευρώπη, με μόνιμη έδρα στην Ελβετία αλλά και έργο στις ΗΠΑ ο Παντελής Γιαννακόπουλος αναζητά τις αλήθειες και τα ψέματα της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Με περγαμηνές από το Λονδίνο και τις ΗΠΑ – έχοντας τελειώσει την Ιατρική της Αθήνας – και μ’ εξειδίκευση στη νευροπαθολογία των Ανοιών, ο Έλληνας ψυχίατρος και ψυχαναλυτής έχει αφιερώσει την επιστημονική ζωή του στη μελέτη και την θεραπεία της ανθρώπινης ψυχής. Ο Παντελής Γιαννακόπουλος ζει κι εργάζεται στη Γενεύη από το 1996, όπου διευθύνει το τμήμα Ψυχιατρικής και Γηριατρικής Ψυχιατρικής των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων και διδάσκει Ψυχιατρική στις ιατρικές σχολές των πανεπιστημίων της Γενεύης και της Λοζάνης. Η εκπομπή ‘Ωραίοι ως Έλληνες’ συνάντησε τον διαπρεπή Έλληνα επιστήμονα και τον ακολούθησε στην πόλη της Γενεύης, στο Δημόσιο Ψυχιατρείο αλλά και στο πεδίο μιας εκτεταμένης συζήτησης που αγγίζει τα μυστικά του ανθρώπινου ψυχισμού. Ο Παντελής Γιαννακόπουλος συνομίλησε με την Άννα Γριμάνη ξεδιπλώνοντας πτυχές της ψυχαναλυτικής διαδικασίας, επισημαίνοντας τη δυναμική των συναισθηματικής αντίληψης των ανθρώπων αλλά και τα όρια της επέμβασης του επιστήμονα-ψυχαναλυτή. «Η ψυχανάλυση δεν δίνει συνταγές ζωής» θα πει, «δίνει όμως τη δυνατότητα στον άνθρωπο να γνωρίσει ποιο μέρος από το παρελθόν του επηρεάζει την πορεία του. Για πολλά χρόνια η ψυχιατρική ασχολούταν με την ίαση, δηλαδή με την πάθηση. Σήμερα προσπαθεί να ασχοληθεί με την πρόληψη. Αυτό σημαίνει να βρει ποιος είναι ο ευαίσθητος, και ποιος είναι εκείνος που μπορεί να σπάσει μετά». Σύμβουλος ψυχίατρος στις φυλακές της Ελβετίας και με δυο παρουσίες το χρόνο στην ελβετική Βουλή για
την επιστημονική ενημέρωση του πολιτικού κόσμου- καθώς η Ψυχιατρική στη χώρα αυτή είναι πολύ ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα- ο Έλληνας που ψυχαναλύει τους Ελβετούς, θεωρεί ότι η δουλειά του ψυχοθεραπευτή δεν είναι «ούτε να δίνει κατευθύνσεις που απλώς και μόνο θα ενισχύσουν το «εγώ» του άλλου, ούτε να έχει ρόλο ιερέα, θέτοντας απαγορεύσεις, αλλά να βρίσκεται κοντά στον ασθενή, να ακολουθεί τα βήματά του δίνοντας του ένα βλέμμα από έξω, για ό,τι εκείνος ζει- σε ένα πλαίσιο προστασίας και εμπιστοσύνης. Ο 46χρονος καθηγητής της Ψυχιατρικής προσφέρει κατά διαστήματα τις ιατρικές υπηρεσίες του και στην Αφρική- εκεί όπου αναλογεί μόλις ένας ψυχίατρος σε ενάμιση εκατομμύριο ανθρώπους- κι εκπαιδεύοντας νέους επιστήμονες. Ακριβής, εκφραστικός, αναλυτικός, με αξιοπρόσεκτη αντίληψη, ο διαπρεπής Έλληνας επιστήμονας αναλύει στην κάμερα της εκπομπής της ΕΤ1″Ωραίοι ως Έλληνες» την διαφορετική προσέγγιση του Φρόιντ και του Γιούνγκ για το μέχρι πότε διαμορφώνεται το μεγαλύτερο κομμάτι των αμυντικών μηχανισμών και του εαυτού μας, εξηγεί γιατί η Γενεύη είναι η πόλη με τους περισσότερους ψυχιάτρους στην Ευρώπη και ακόμη γιατί είναι ιδιαίτερα δύσκολο στις μέρες μας ένας ψυχίατρος να «δουλέψει» ψυχαναλυτικά με τους νέους ανθρώπους. «Η ψυχανάλυση, θα πει, δεν είναι ένα είδος διανοητικού ελντοράντο, αλλά μια αίτηση προσωπικής αλλαγής και αυτογνωσίας».

Σκηνοθέτης: Χρήστος Μπάρμπας
Αρχισυνταξία και παρουσίαση: Άννα Γριμάνη
Παραγωγή: TIMELINE PRODUCTIONS