08Απρ2015 – Ωραίοι ως Έλληνες

Επεισόδιο 8o: “«Ο κύκλος των Ελλήνων Φυσικών του CΕRN» – Ιγνάτιος Αντωνιάδης, Πάρις Σφήκας, Μανώλης Τσεσμελής”

Οι Διακεκριμένοι Έλληνες του κόσμου, της επιστήμης, της έρευνας και της τεχνολογίας, ορίζουν μια σύγχρονη ελληνική δυναμική στο παγκόσμιο επιστημονικό γίγνεσθαι. Διεθνείς ερευνητές και πρωτοπόροι της επιστήμης κατέχουν εξέχουσα θέση σε κορυφαία Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της Ευρώπης, σε Ερευνητικά Κέντρα και Εργαστήρια Υψηλής Τεχνολογίας.
Η εκπομπή της ΝΕΡΙΤ Plus «Ωραίοι ως Έλληνες» γίνεται πλατφόρμα προβολής του καινοτομικού έργου 12 σπουδαίων Ελλήνων Επιστημόνων. Στο ευρωπαϊκό περιβάλλον πόλεων όπως, το Λονδίνο, το Παρίσι, τη Γενεύη και τη Λοζάννη, η εκπομπή βρέθηκε στην πηγή της έρευνας, καταγράφοντας τις πρωτοποριακές επεμβάσεις των Ελλήνων γιατρών στα μεγάλα πανεπιστημιακά ευρωπαϊκά νοσοκομεία, τη δράση των Ελλήνων ερευνητών σε φημισμένα Ερευνητικά Εργαστήρια, αλλά και την ακαδημαϊκή παρουσία τους στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Οι «Ωραίοι» Έλληνες καταθέτουν στην ΝΕΡΙΤ Plus την ιστορία της διαδρομής τους, την σπουδαιότητα του έργου τους και το μεγαλείο της δικής τους Ελλάδας που πρωτοπορεί και διαπρέπει εκτός συνόρων. Παγκόσμιοι αλλά αδιαμφισβήτητα Έλληνες:

 1. Ιωάννης Ηλιόπουλος: Θεωρητική Φυσική – Ecole Normale
 2. Κωνσταντίνος Πουρναράς: Οφθαλμολογία- Μικροχειρουργική Αμφιβληστροειδούς – Hopitaux universitaires de Genève (HUG)
 3. Kώστας Γραμμένος: Ναυτιλία – Χρηματοοικονομικές Επιστήμες – CASS Business School of London
 4. Στυλιανός Αντωναράκης: Ιατρική Γενετική-Universite de Genève
 5. Δημήτρης Ψάλτης: Οπτική – Νίκος Στεργιόπουλος: Βιοτεχνολογία Ecole Polytechnique de Lausanne (EPFL)
 6. Αυξέντιος Καλαγκός: Παιδο-καρδιοχειρουργική – Hopitaux universitaires de Genève (HUG)
 7. Παντελής Γιαννακόπουλος: Ψυχιατρική-Universite de Genève
 8. «Ο κύκλος των Ελλήνων Φυσικών του CΕRN» – Ιγνάτιος Αντωνιάδης, Πάρις Σφήκας, Μανώλης Τσεσμελής
 9. Κύπρος Νικολαϊδης: Μικροχειρουργική του Εμβρύου –Αυχενική Διαφάνεια – Kings Hospital of London
 10. Γιώργος Πρεβελάκης: Γεωπολιτική- Universite de Sorbonne
 11. Δημήτρης Βαγιανός: Χρηματοοικονομικά – London School of Economics (LSE)
 12. Ιωσήφ Σηφάκης: Πληροφορική – Institut de Verimag

Περιγραφή επεισοδίου:

Δυτικά της Γενεύης, στα ελβετο-γαλλικά σύνορα, η μηχανή του CERN (Conseil Europenne pour la Recherche Nuclaire) δουλεύει σαν ένα τεχνητό μικρό σύμπαν. Ο μεγάλος επιταχυντής LHC εκτείνεται σε μια περίμετρο 27 χιλιομέτρων κάτω από το έδαφος και ιδρύθηκε το 1954 από τις δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσα τους και η Ελλάδα. Το CERN Είναι το μεγαλύτερο σε έκταση πειραματικό Κέντρο Ερευνών Σωματιδιακής Φυσικής. Πάνω από 3500 επιστήμονες από όλον τον εργάζονται πυρετωδώς έχοντας ένα κοινό επιστημονικό όραμα: να δώσουν απαντήσεις σε θεμελιώδη ερωτήματα για την ύλη του σύμπαντος. Τον Ιούλιο του 2012 , λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωση του CERN σχετικά με την ανακάλυψη ενός νέου σωματιδίου που ταιριάζει πολύ στην περιγραφή του μποζονίου του Χιγκς, γνωστό και ως “σωματίδιο του Θεού”, η εκπομπή “Ωραίοι Ως Ελληνες”, διείσδυσε στα άδυτα του μεγαλύτερου Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών στον κόσμο. Eίναι η πρώτη φορά που η Ελληνική Τηλεόραση βρέθηκε τόσο κοντά στα μεγάλα πειράματα του CERN. Τρεις διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες, o Iγνάτιος Αντωνιάδης, o Πάρις Σφήκας και o Μανώλης Τσεσμελής μίλησαν στη δημοσιογράφο Αννα Γριμάνη για τα μυστήρια του Σύμπαντος και τον ρόλο τους στην πρόσφατη ανακάλυψη.
Οι Έλληνες Φυσικοί του CERN
Iγνάτιος Αντωνιάδης: Διευθυντής του τμήματος Θεωρίας του τομέα Φυσικής Υψηλών Ενεργειών στο CERN
Πάρις Σφήκας: Φυσικός Έρευνας στο πείραμα CMS του CERN και Υπεύθυνος των δημοσιεύσεων του πειράματος
Μανώλης Τσεσμελής: Επικεφαλής της Επιστημονικής Ομάδας για τους Ανιχνευτές στο CERN και Σύμβουλος του διευθυντή του CERN για θέματα διεθνών σχέσεων.

Σκηνοθέτης: Χρήστος Μπάρμπας
Αρχισυνταξία και παρουσίαση: Άννα Γριμάνη
Παραγωγή: TIMELINE PRODUCTIONS