11Μαρ2015 – Ωραίοι ως Έλληνες

Επεισόδιο 5o: «Δημήτρης Ψάλτης: Οπτική – Νίκος Στεργιόπουλος: Βιοτεχνολογία Ecole Polytechnique de Lausanne (EPFL)»

Οι Διακεκριμένοι Έλληνες του κόσμου, της επιστήμης, της έρευνας και της τεχνολογίας, ορίζουν μια σύγχρονη ελληνική δυναμική στο παγκόσμιο επιστημονικό γίγνεσθαι. Διεθνείς ερευνητές και πρωτοπόροι της επιστήμης κατέχουν εξέχουσα θέση σε κορυφαία Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της Ευρώπης, σε Ερευνητικά Κέντρα και Εργαστήρια Υψηλής Τεχνολογίας.
Η εκπομπή της ΝΕΡΙΤ Plus «Ωραίοι ως Έλληνες» γίνεται πλατφόρμα προβολής του καινοτομικού έργου 12 σπουδαίων Ελλήνων Επιστημόνων. Στο ευρωπαϊκό περιβάλλον πόλεων όπως, το Λονδίνο, το Παρίσι, τη Γενεύη και τη Λοζάννη, η εκπομπή βρέθηκε στην πηγή της έρευνας, καταγράφοντας τις πρωτοποριακές επεμβάσεις των Ελλήνων γιατρών στα μεγάλα πανεπιστημιακά ευρωπαϊκά νοσοκομεία, τη δράση των Ελλήνων ερευνητών σε φημισμένα Ερευνητικά Εργαστήρια, αλλά και την ακαδημαϊκή παρουσία τους στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Οι «Ωραίοι» Έλληνες καταθέτουν στην ΝΕΡΙΤ Plus την ιστορία της διαδρομής τους, την σπουδαιότητα του έργου τους και το μεγαλείο της δικής τους Ελλάδας που πρωτοπορεί και διαπρέπει εκτός συνόρων. Παγκόσμιοι αλλά αδιαμφισβήτητα Έλληνες:

 1. Ιωάννης Ηλιόπουλος: Θεωρητική Φυσική – Ecole Normale
 2. Κωνσταντίνος Πουρναράς: Οφθαλμολογία- Μικροχειρουργική Αμφιβληστροειδούς – Hopitaux universitaires de Genève (HUG)
 3. Kώστας Γραμμένος: Ναυτιλία – Χρηματοοικονομικές Επιστήμες – CASS Business School of London
 4. Στυλιανός Αντωναράκης: Ιατρική Γενετική-Universite de Genève
 5. Δημήτρης Ψάλτης: Οπτική – Νίκος Στεργιόπουλος: Βιοτεχνολογία Ecole Polytechnique de Lausanne (EPFL)
 6. Κύπρος Νικολαϊδης: Μικροχειρουργική του Εμβρύου –Αυχενική Διαφάνεια – Kings Hospital of London
 7. Γιώργος Πρεβελάκης: Γεωπολιτική- Universite de Sorbonne
 8. Δημήτρης Βαγιανός: Χρηματοοικονομικά – London School of Economics (LSE)
 9. Ιωσήφ Σηφάκης: Πληροφορική – Institut de Verimag
 10. Παντελής Γιαννακόπουλος: Ψυχιατρική-Universite de Genève
 11. «Ο κύκλος των Ελλήνων Φυσικών του CΕRN» – Ιγνάτιος Αντωνιάδης, Πάρις Σφήκας, Μανώλης Τσεσμελής
 12. Αυξέντιος Καλαγκός: Παιδο-καρδιοχειρουργική – Hopitaux universitaires de Genève (HUG)

 

Περιγραφή επεισοδίου:

Η Πολυτεχνική Σχολή της Λοζάνης (ΕPFL) στην Ελβετία είναι από τα επιφανέστερα κέντρα καινοτομίας της Ευρώπης. Εκεί ξεχωρίζουν δύο διαπρεπείς Έλληνες καθηγητές, δυο σπουδαία ονόματα στον χώρο της Επιστήμης, της έρευνας και της τεχνολογίας, που διαπρέπουν στο εξωτερικό και ορίζουν μια σύγχρονη ελληνική δυναμική στο παγκόσμιο επιστημονικό γίγνεσθαι. Ο Δημήτρης Ψάλτης είναι ο Κοσμήτορας του Πολυτεχνείου και κορυφαίος ερευνητής στον τομέα της Οπτικής, ένας δυναμικός επιστημονικός τομέα που δημιουργεί νέες προοπτικές ακόμη και για την αντιμετώπιση σοβαρότατων ασθενειών. Η επιστημονική και ακαδημαϊκή εμπειρία του Δημήτρη Ψάλτη μετρά 27 χρόνια διδασκαλίας στο πανεπιστήμιο του Caltech στην Καλιφόρνια και σημαντικές έρευνες στο Carnegie-Melon University. Στο εργαστήριο του στη Λοζάνη κατασκεύασε πρόσφατα ένα τσιπάκι που «χώρεσε» τα φασματοσκόπια με λέιζερ ενός ολόκληρου βιοχημικού εργαστηρίου! Ο Νίκος Στεργιόπουλος είναι Καθηγητής και Διευθυντής του εργαστηρίου Αιμοδυναμικής και Καρδιαγγειακής Τεχνολογίας της Πολυτεχνικής Σχολής (EPFL). Έχει στο ενεργητικό του 3 καινοτόμες εταιρίες Ιατρικής Τεχνολογίας. H πώληση της πρώτης εταιρίας έναντι 120 εκατομυρίων ελβετικών φράγκων θεωρήθηκε στην Ελβετία ένα μεγάλο deal, το οποίο αναφέρθηκε στις πρώτες σελίδες της Wall Street Journal. Αποτέλεσε την 2η μεγάλη επιτυχία της EPFL μετά την εταιρία Logistic.

Σκηνοθέτης: Χρήστος Μπάρμπας
Αρχισυνταξία και παρουσίαση: Άννα Γριμάνη
Παραγωγή: TIMELINE PRODUCTIONS