13Μαΐ2015 – Ωραίοι ως Έλληνες

Επεισόδιο 10o: «Γιώργος Πρεβελάκης: Γεωπολιτική- Universite de Sorbonne«

Οι Διακεκριμένοι Έλληνες του κόσμου, της επιστήμης, της έρευνας και της τεχνολογίας, ορίζουν μια σύγχρονη ελληνική δυναμική στο παγκόσμιο επιστημονικό γίγνεσθαι. Διεθνείς ερευνητές και πρωτοπόροι της επιστήμης κατέχουν εξέχουσα θέση σε κορυφαία Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της Ευρώπης, σε Ερευνητικά Κέντρα και Εργαστήρια Υψηλής Τεχνολογίας.
Η εκπομπή της ΝΕΡΙΤ Plus «Ωραίοι ως Έλληνες» γίνεται πλατφόρμα προβολής του καινοτομικού έργου 12 σπουδαίων Ελλήνων Επιστημόνων. Στο ευρωπαϊκό περιβάλλον πόλεων όπως, το Λονδίνο, το Παρίσι, τη Γενεύη και τη Λοζάννη, η εκπομπή βρέθηκε στην πηγή της έρευνας, καταγράφοντας τις πρωτοποριακές επεμβάσεις των Ελλήνων γιατρών στα μεγάλα πανεπιστημιακά ευρωπαϊκά νοσοκομεία, τη δράση των Ελλήνων ερευνητών σε φημισμένα Ερευνητικά Εργαστήρια, αλλά και την ακαδημαϊκή παρουσία τους στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Οι «Ωραίοι» Έλληνες καταθέτουν στην ΝΕΡΙΤ Plus την ιστορία της διαδρομής τους, την σπουδαιότητα του έργου τους και το μεγαλείο της δικής τους Ελλάδας που πρωτοπορεί και διαπρέπει εκτός συνόρων. Παγκόσμιοι αλλά αδιαμφισβήτητα Έλληνες:

 1. Ιωάννης Ηλιόπουλος: Θεωρητική Φυσική – Ecole Normale
 2. Κωνσταντίνος Πουρναράς: Οφθαλμολογία- Μικροχειρουργική Αμφιβληστροειδούς – Hopitaux universitaires de Genève (HUG)
 3. Kώστας Γραμμένος: Ναυτιλία – Χρηματοοικονομικές Επιστήμες – CASS Business School of London
 4. Στυλιανός Αντωναράκης: Ιατρική Γενετική-Universite de Genève
 5. Δημήτρης Ψάλτης: Οπτική – Νίκος Στεργιόπουλος: Βιοτεχνολογία Ecole Polytechnique de Lausanne (EPFL)
 6. Αυξέντιος Καλαγκός: Παιδο-καρδιοχειρουργική – Hopitaux universitaires de Genève (HUG)
 7. Παντελής Γιαννακόπουλος: Ψυχιατρική-Universite de Genève
 8. «Ο κύκλος των Ελλήνων Φυσικών του CΕRN» – Ιγνάτιος Αντωνιάδης, Πάρις Σφήκας, Μανώλης Τσεσμελής
 9. Κύπρος Νικολαΐδης: Μικροχειρουργική του Εμβρύου –Αυχενική Διαφάνεια – Kings Hospital of London
 10. Γιώργος Πρεβελάκης: Γεωπολιτική- Universite de Sorbonne
 11. Δημήτρης Βαγιανός: Χρηματοοικονομικά – London School of Economics (LSE)
 12. Ιωσήφ Σηφάκης: Πληροφορική – Institut de Verimag

Περιγραφή επεισοδίου:

Ο Γεώργιος- Στυλιανός Πρεβελάκης, καθηγητής της Γεωπολιτικής και Πολιτισμικής Γεωγραφίας στη Σορβόννη (Paris I).
Είναι από τους ειδήμονες στο χώρο της Γεωπολιτικής των Βαλκανίων, ένα από τα τρία μαθήματα που διδάσκει στο κορυφαίο πανεπιστημιακό ίδρυμα του Παρισιού – τα άλλα δύο είναι η Πολιτισμική Γεωγραφία και η Ιστορία της Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας κατά το 19ο και 20ο αιώνα. Αρχιτέκτονας ο ίδιος και γεωπολιτικός, ο Γ. Πρεβελάκης εικονογραφεί τον χαρακτήρα των πόλεων, τις αδυναμίες και τα χαρίσματα τους, μέσα από την αρχιτεκτονική και την πολεοδομία τους. «Οι μεγάλες πόλεις», ισχυρίζεται, «είναι σταυροδρόμια και το ποτάμι τους το υδάτινο στοιχείο επικοινωνίας». Γνωστός για τις μελέτες του σε μείζονα γεωπολιτικά θέματα, έχει εργαστεί ως καθηγητής και ερευνητής στην Σχολή Πολιτικών Επιστημών στο Παρίσι (Sciences Po), στο Johns Hopkins University, στο Boston University , στο London School of Economics και στο Tufts. Είναι επίσης συγγραφέας πολλών βιβλίων ανάμεσα στα οποία «Η Γεωπολιτική της Ελλάδας» (εκδ. Libro 1998), «Τα Βαλκάνια, Πολιτισμοί και Γεωπολιτική» (έκδοση: Libro 2001), «Για μια νέα Βαλκανική Συνεννόηση» («Pour une nouvelle Entente balkanique», CNRS Editions 2010), ενώ κατά την περίοδο 1978-1980 στο Υπουργείο Χωροταξίας, υπήρξε υπεύθυνος του συντονισμού μελετών για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Ο Έλληνας καθηγητής ξετυλίγει με την δημοσιογράφο Άννα Γριμάνη σε μια περιήγησή τους στο Παρίσι, την ιστορική και σύγχρονη σημασία της πόλης του φωτός. Αν και μόνιμα εγκατεστημένος εκεί, κρατά βαθιά μέσα του την Ελλάδα και τα σύμβολά της, εξηγώντας πως εγγράφεται η μνήμη στα κτήρια μιας πόλης. Θυμίζει την τεράστια αρχιτεκτονική καταστροφή που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την δεκαετία του ’50 και του ’60 και τονίζει ότι «ο Νεοκλασικισμός ήταν επαναστατική έμπνευση και εργαλείο κοινωνικού μετασχηματισμού»! Θεωρεί ότι «η Ελλάδα ήταν και παραμένει ένα σταυροδρόμι στα ενδιαφέροντα και τα συμφέροντα μεγάλων δυνάμεων» και εξηγεί σε ποια περίπτωση η οικονομικο- πολιτική σημερινή κρίση της Ελλάδας θα μπορούσε να γίνει γεωπολιτική. Ακόμη, μιλά για την έννοια των συνόρων, αλλά και για την «συναρπαστική» Γεωγραφία, που στο μακρύ πολιτισμικό ταξίδι της αγγίζει όλες τις πλευρές της ανθρώπινης ζωής.

Σκηνοθέτης: Χρήστος Μπάρμπας
Αρχισυνταξία και παρουσίαση: Άννα Γριμάνη
Παραγωγή: TIMELINE PRODUCTIONS