18Φεβ2015 – Ωραίοι ως Έλληνες

Επεισόδιο 2o: «Κωνσταντίνος Πουρναράς: Οφθαλμολογία – Μικροχειρουργική Αμφιβληστροειδούς – Hopitaux universitaires de Genève (HUG)»

Οι Διακεκριμένοι Έλληνες του κόσμου, της επιστήμης, της έρευνας και της τεχνολογίας, ορίζουν μια σύγχρονη ελληνική δυναμική στο παγκόσμιο επιστημονικό γίγνεσθαι. Διεθνείς ερευνητές και πρωτοπόροι της επιστήμης κατέχουν εξέχουσα θέση σε κορυφαία Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της Ευρώπης, σε Ερευνητικά Κέντρα και Εργαστήρια Υψηλής Τεχνολογίας.
Η εκπομπή της ΝΕΡΙΤ Plus «Ωραίοι ως Έλληνες» γίνεται πλατφόρμα προβολής του καινοτομικού έργου 12 σπουδαίων Ελλήνων Επιστημόνων. Στο ευρωπαϊκό περιβάλλον πόλεων όπως, το Λονδίνο, το Παρίσι, τη Γενεύη και τη Λοζάννη, η εκπομπή βρέθηκε στην πηγή της έρευνας, καταγράφοντας τις πρωτοποριακές επεμβάσεις των Ελλήνων γιατρών στα μεγάλα πανεπιστημιακά ευρωπαϊκά νοσοκομεία, τη δράση των Ελλήνων ερευνητών σε φημισμένα Ερευνητικά Εργαστήρια, αλλά και την ακαδημαϊκή παρουσία τους στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Οι «Ωραίοι» Έλληνες καταθέτουν στην ΝΕΡΙΤ Plus την ιστορία της διαδρομής τους, την σπουδαιότητα του έργου τους και το μεγαλείο της δικής τους Ελλάδας που πρωτοπορεί και διαπρέπει εκτός συνόρων. Παγκόσμιοι αλλά αδιαμφισβήτητα Έλληνες:

 1. Ιωάννης Ηλιόπουλος: Θεωρητική Φυσική – Ecole Normale
 2. Κωνσταντίνος Πουρναράς: Οφθαλμολογία- Μικροχειρουργική Αμφιβληστροειδούς – Hopitaux universitaires de Genève (HUG)
 3. Στυλιανός Αντωναράκης: Ιατρική Γενετική-Universite de Genève
 4. Kώστας Γραμμένος: Ναυτιλία – Χρηματοοικονομικές Επιστήμες – CASS Business School of London
 5. Κύπρος Νικολαϊδης: Μικροχειρουργική του Εμβρύου –Αυχενική Διαφάνεια – Kings Hospital of London
 6. Γιώργος Πρεβελάκης: Γεωπολιτική- Universite de Sorbonne
 7. Δημήτρης Βαγιανός: Χρηματοοικονομικά – London School of Economics (LSE)
 8. Ιωσήφ Σηφάκης: Πληροφορική – Institut de Verimag
 9. Παντελής Γιαννακόπουλος: Ψυχιατρική-Universite de Genève
 10. Δημήτρης Ψάλτης: Οπτική – Νίκος Στεργιόπουλος: Βιοτεχνολογία Ecole Polytechnique de Lausanne (EPFL)
 11. «Ο κύκλος των Ελλήνων Φυσικών του CΕRN» – Ιγνάτιος Αντωνιάδης, Πάρις Σφήκας, Μανώλης Τσεσμελής
 12. Αυξέντιος Καλαγκός: Παιδο-καρδιοχειρουργική – Hopitaux universitaires de Genève (HUG)

Περιγραφή επεισοδίου:

Προσωπικότητα της Οφθαλμολογίας και δεξιοτέχνης της Μικρουχειρουργικής του Αμφιβληστροειδούς, ο Κωνσταντίνος Πουρναράς, διευθυντής της Οφθαλμολογικής Κλινικής του HUG -Hopitaux Universitaires de Gen?ve- ζει και εργάζεται εδώ και χρόνια στη Γενεύη με την επιδίωξη να πραγματοποιήσει το δικό του όραμα: να δώσει τη δυνατότητα τεχνητής όρασης σε εκείνους που δεν βλέπουν. Καθηγητής, διευθυντής του τμήματος Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς και των ερευνητικών ομάδων Νευροβιολογίας και Αγγειακής Φυσιολογίας του Αμφιβληστροειδούς της Πανεπιστημιακής Κλινικής της Γενεύης- η οποία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ελάχιστες κλινικές στο κόσμο όπου δοκιμάζεται η τοποθέτηση των μικροτσίπ στα μάτια- ο Κωνσταντίνος Πουρναράς είναι από τους πρώτους χειρουργούς που εφάρμοσε κλινικά το «τσιπάκι» για την τεχνητή όραση. Μια πρωτοποριακή εφαρμογή που αποτελεί σημαντικό βήμα στην ιστορία της Οφθαλμολογίας. «Αυτή είναι η φιλοδοξία όλων όσοι ασχολούνται με την ερευνητική Οφθαλμολογία διευκρινίζει ο ίδιος: οραματίζονται είτε στην πιο τεχνολογική εκδοχή που είναι τα ηλεκτρόδια, είτε στην πιο εκλεπτυσμένη βιολογική εφαρμογή την αναδημιουργία λειτουργικών κυττάρων. Τώρα τίθενται οι θεμέλιοι λίθοι». Επικεντρωμένος στη μικροχειρουργική των παθήσεων του αμφιβληστροειδούς, για τις οποίες θεωρείται αυθεντία, ο Ελληνας χειρουργός διευθύνει επίσης το Εργαστήριο πειραματικής Οφθαλμολογίας που αποτελεί κέντρο πρωτοπορίας για την έρευνα στις εκφυλιστικές παθήσεις του αμφιβληστροειδούς. (πχ. Ωχρα κηλίδα) Ευγενής, δυναμικός και ακριβολόγος, ο Κ. Πουρναράς πιστεύει ότι οι Ελληνες επιστήμονες διαπρέπουν στο εξωτερικό ακριβώς διότι τους προσφέρεται ένα οργανωμένο σύστημα με υψηλές δυνατότητες για έρευνα. Η ομάδα του συνίσταται κατά το μεγαλύτερο μέρος της από Ελληνες ειδικευόμενους οφθαλμίατρους στους οποίους, ανάμεσα στ’ άλλα, διδάσκει ότι «αυτό που διακρίνει τον άριστο χειρουργό από τον καλό, είναι η ευστροφία του πνεύματος για να επιτυγχάνει στην κάθε δυσκολία την πιο αποτελεσματική λύση».

Σκηνοθέτης: Χρήστος Μπάρμπας
Αρχισυνταξία και παρουσίαση: Άννα Γριμάνη
Παραγωγή: TIMELINE PRODUCTIONS