Η εκπομπή «Εμείς και ο μπλε πλανήτης» είναι σαν ένα παζλ με πολύχρωμα κομμάτια, ειδικά σχεδιασμένο για τα παιδιά δημοτικού, ηλικίας από 7 έως 11, αλλά και για κάθε τηλεθεατή που έχει καρδιά παιδιού. Στο κέντρο της, το περιβάλλον σε όλες του τις διαστάσεις• τόσο η φύση με την πρασινάδα της όσο και η κοινωνία με τους ανθρώπους της, αλλά και η τεχνολογία με τις εφαρμογές της και ο πολιτισμός με όλες τις τέχνες του. Με «μαγικά εργαλεία» όπως η αφήγηση, η ζωγραφική, ο χορός, η μουσική, το θέατρο, η χειροτεχνία, ο αθλητισμός, η συνεργασία και η προσφορά, η εκπομπή επιθυμεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης, ερέθισμα, ή αν προτιμάτε κάτι πιο αρχαιοελληνικό, την «αλογόμυγα» που θα μας ξεσηκώσει!

Με οικοδεσπότη τον ταξιδευτή Πάρι Λύκο, τα επεισόδια της εκπομπής αποτελούνται από τα παρακάτω ταξίδια:
1. Ταξίδι στο Κέντρο της Γης
Γνωρίζουμε το φυσικό περιβάλλον μας, γιατί μόνον έτσι μπορούμε να το διατηρήσουμε και να το βελτιώσουμε: ακούμε τη σοφία των δέντρων που μιλάνε, βλέπουμε παπαγάλους να πετάνε μακρυά από κλουβιά, φυτά να μεγαλώνουν με κλασική μουσική!
Πού: Στο Κέντρο της Γης παρακολουθούμε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ταξίδι στο Κέντρο της Γης», μια βιωματική ξενάγηση σε ένα τεράστιο αγρόκτημα, μια μίνι ζούγκλα, ένα φανταστικό πάρκο στο κτήμα Βασιλίσσης στο Ίλιον.

2. Ταξίδι στην πόλη
Γνωρίζουμε την πόλη και τους ανθρώπους της, γιατί μόνον έτσι μπορούμε να έχουμε άποψη, και να συμμετέχουμε σε ότι συμβαίνει! Γιατί μόνον έτσι μπορούμε να είμαστε μέλη μιας ομάδας, προβάλλοντας τις σημαντικές κινήσεις/δράσεις που γίνονται στην πόλη μας και τους ανθρώπους που τις οργανώνουν και συμμετέχουν σε αυτές. Αναδεικνύουμε ενδιαφέρουσες παιδικές πρωτοβουλίες (συμμετέχω, αλλάζω και βελτιώνω τον κόσμο γύρω μου), ότι ενδιαφέρον συμβαίνει σήμερα στην Αθήνα (μουσική, θέατρο, χορός, βιβλίο) και ό,τι μπορεί να αποτελεί καλή πρακτική. Διαβάζουμε ένα καλό βιβλίο γιατί ανοίγει καινούργιους ορίζοντες και γιατί μας ταξιδεύει σε κόσμους απίθανους, στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον…

3. Ταξίδι στον εαυτό μου
Γνωρίζω τον εαυτό μου, γιατί μόνον έτσι επιλέγω το καλύτερο για εμένα. Γνωρίζω το σώμα μου, τα δικαιώματά μου, αλλά και καλλιεργώ τις σχέσεις μου με τους άλλους. Μαθαίνω πώς να γίνω «αυτάρκης», πώς να καλύπτω μικρές και καθημερινές μου ανάγκες (Μαγειρική, Αθλητισμός, Χειροτεχνία κ.α.). Μεγαλώνω σιγά σιγά γνωρίζοντας τον εαυτό μου σε συνάρτηση με τον κόσμο γύρω μου!

Oικολογικά Νέα: σε βίντεο με ήρωες παιδιά, μαθαίνουμε λύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, για τη βελτίωση της ζωής στη γειτονιά μας και αναδεικνύουμε δράσεις αλληλεγγύης και κοινωνικής ευαισθητοποίησης π.χ. ανακύκλωση/ καθαρισμός παραλίας.

Eπεισόδιο 5
Περιγραφή επεισοδίου
Με τον παρουσιαστή-ταξιδευτή μας, Πάρι Λύκο, ξεκινάμε από το Κέντρο της Γης με προορισμό την πόλη μας και τον εαυτό μας:

Α.Ταξίδι στο κέντρο της Γης
1. Κέντρο της Γης: Διασχίζοντας τη γέφυρα για ένα νέο κόσμο

Β. Ταξίδι στην πόλη μου
2. Θέατρο Επί Κολωνώ : Το ατελείωτο βασίλειο σε κείμενο και σκηνοθεσία Γρηγόρη Χατζάκη
3. Μουσείο Μπενάκη : Η καθημερινή ζωή στην αρχαιότητα
4. Οικολογικά νέα

Γ. Ταξίδι στον εαυτό μου
5. Μαγειρική με την Μαριλού, συνταγές χωρίς γλουτένη και Τροφούπολη
8. Αθλητισμός με Replayce για τα 12 ολυμπιακά αγωνίσματα
9. Συνήγορος του Παιδιού: Μπορώ να διαμαρτυρηθώ αν με δω στην τηλεόραση με τρόπο που δεν συμφωνώ;
11. Ασφαλές διαδίκτυο: Πότε γνωρίζουμε πού μπορούν να καταλήξουν οι φωτογραφίες που στέλνουμε διαδικτυακά ή μέσω του κινητού μας τηλεφώνου;
12. Βιβλία του Βαγγέλη Ηλιόπουλου,η σειρά του «Τριγωνοψαρούλη» (Εκδόσεις Πατάκη)

Σκηνοθέτης: Μιχάλης Ρουμπής
Καλλιτεχνική επιμέλεια/ Ιδέα & Σενάριο: Ντίνα Κάσσου
Έρευνα & Αρχισυνταξία: Κατερίνα Κανέλλη
Διευθυντής παραγωγής: Δημήτρης Αποστολίδης
Εταιρεία παραγωγής: FROG ON THE ROAD A.E.

07Ιον2014 – Εμείς Και Ο Μπλε Πλανήτης