Εντός Αττικής | Όρος Μερρέντα, Κουβαράς, Δασκαλειό

«Όρος Μερρέντα – Κουβαράς – Δασκαλειό»

Για να συνδυάσεις βουνό και θάλασσα δεν χρειάζεται να ταξιδέψεις ως το Πήλιο, για παράδειγμα. Υπάρχουν μέρη και εντός Αττικής. Δίπλα στο σπίτι σου δηλαδή.
Σε πολύ τρία τέταρτα θα βρεθείς στον πυρήνα ενός χωριού με χαρακτηριστικά ορεινού οικιστικού συνόλου στους πρόποδες ενός βουνού με ονομασία που σου φέρνει στο μυαλό σκηνές από την ταινία «Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο Σοκολάτας».
Από εκεί αρχίζει μια ασφάλτινη διαδρομή, η οποία διασχίζει ένα ρουμάνι πευκόφυτο, με πυκνή βλάστηση με παρακλάδια που φέρνουν σε δασικές τοποθεσίες στολισμένες με ξωκκλήσια.
Ο Κουβαράς ανεπτυγμένος σε επτά λόφους προσφέρεται για στάση. Να πιεις τον πρώτο καφέ της ημέρας, να περπατήσεις, αν θέλεις στα δρομάκια του, να δεις νοικοκυρεμένα χαμηλά σπίτια με περιποιημένες αυλές γεμάτες με κάθε λογής λουλούδια, να περιπλανηθείς στις εξοχές του.
Το όρος Μερρέντα που υψώνει την «κορμοστασιά» του πάνω από τον Κουβαρά είναι εύκολα προσβάσιμο και προσφέρει άπλετη θέα προς κάθε κατεύθυνση, κάνοντας να νομίζεις ότι είσαι μέσα σε αερόστατο.
Από τον Κουβαρά, αξίζει να κάνεις τη διαδρομή με κατεύθυνση προς Πόρτο Ράφτη.
Παρακλάδια του επαρχιακού δρόμου, με καλή σήμανση, οδηγούν σε διαφορετικά σημεία μέσα στο δάσος με ξωκκλήσια και μονές. Η διαδρομή προσφέρεται για χαλαρή οδήγηση, είτε με αυτοκίνητο είτε με μοτοσικλέτα, και οι ενδιάμεσες στάσεις στους μικρούς τόπους φυσικής ομορφιάς και θρησκευτικής λατρείας θα σου δημιουργήσουν την αίσθηση ότι διασχίζεις ένα μικρό Άγιο Όρος.
Το Δασκαλειό, ελάχιστα χιλιόμετρα από τον Κουβαρά, βρίσκεται σε φλερτ διαρκείας με τη θάλασσα. Πάλλευκα μικρά σπίτια πάνω στο κύμα, ταβερνάκια και αρμυρίκια να κάνουν σκιά στην αμμουδιά, βαρκούλες να λικνίζονται στα γαλανά νερά, δημιουργούν την αίσθηση ότι έχεις βρεθεί σε μακρινό ψαροχώρι. Όμως έχεις απομακρυνθεί μόλις 45 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας. Μια βόλτα που θα σε «ταξιδέψει» μακριά σε μια περιοχή που βρίσκεται δίπλα στο σπίτι σου.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Γκάβαλος
Σενάριο-αρχισυνταξία: Χρήστος Ν.Ε. Ιερείδης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Μαχαίρας
Ηχοληψία: Ανδρέας Κουρελάς
Διεύθυνση-οργάνωση παραγωγής: Άννα Κουρελά
Παραγωγή: View Studio

Παρουσίαση: Χρήστος Ν.Ε. Ιερείδης

MENU