SELECT EPISODES:
Φωτεινά μονοπάτια | Τα Ιερά προσκυνήματα της Κύπρου: Μονή Μαχαιρά, ναός Αγίου Λαζάρου

Στο ανατολικό άκρο της οροσειράς του Τροόδους και σε υψόμετρο 870 μέτρων, βρί-σκεται το Μοναστήρι της Παναγίας του Μαχαιρά. Είναι ένα, από τα πέντε Σταυροπη-γιακά Μοναστήρια της Εκκλησίας της Κύπρου.Μετρά οκτώ αιώνες ζωής και προσφο-ράς στο νησί της Κύπρου. Η Μονή είναι αφιερωμένη στην Παναγία και πανηγυρίζει στις 21 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με μια προφορική παράδοση, κατά τον καιρό της Εικονομαχίας (716-843 μ.Χ.), ένας ασκητής έφερε στην Κύπρο από την Κωνσταντινούπολη την εικόνα της Παναγίας της Αγιοσορίτισσας και εγκαταστάθηκε σε μια σπηλιά στην τοποθεσία που βρίσκεται σήμερα το Μοναστήρι. Αυτή η εικόνα, θεωρείται μία από τις 70 εικόνες που αγιογράφησε ο Απόστολος Λουκάς.
Το Μοναστήρι της Παναγίας Μαχαιρά, λειτουργεί κατά τα παραδοσιακά μοναστηριακά πρότυπα των αρχαίων κοινοβίων, τα οποία διασώθηκαν δια μέσω των αιώνων, στο Άγιον Όρος. Η Μονή διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο ως πνευματική και εθνική εστία.
Το Μοναστήρι συνδέθηκε με τον Απελευθερωτικό Αγώνα του 1955-59, εναντίον της Αγγλικής κατοχής, εξαιτίας του οπλαρχηγού της ΕΟΚΑ, Γρηγόρη Αυξεντίου. Στους χώ-ρους της Μονής έβρισκε συχνά καταφύγιο.
Η προσφορά της Μονής, συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, μέσα από μία αξιέπαινη προ-σπάθεια. Την ίδρυση της θεραπευτικής κοινότητας «Αγία Σκέπη». Πρόκειται για μία κοι-νότητα που προσφέρει βοήθεια σε άτομα εξαρτημένα από τα ναρκωτικά.

Ένα ακόμη μεγάλο προσκύνημα της Κύπρου κι ένας από τους αρχαιότερους Ναούς του νησιού είναι ο Ιερός Ναός του Αγίου Λαζάρου, στην πόλη της Λάρνακας.
Η πόλη της Λάρνακας ονομάστηκε έτσι, γιατί από την αρχαία Χριστιανική εποχή, φιλοξενεί την λάρνακα, δηλαδή τον τάφο του Αγίου Λαζάρου.
Ο Άγιος Λάζαρος, κατά την παράδοση της Εκκλησίας, ήταν 30 ετών, όταν ο Χριστός τον ανέστησε. Έζησε άλλα 30 χρόνια στο Κίτιο της Κύπρου και πέθανε σε ηλικία εξήντα ετών.
Ο Ναός του Αγίου Λαζάρου, μέχρι και τα πρώτα χρόνια του αιώνα μας, αποτελούσε απαραίτητο σταθμό στο προσκύνημα των Αγίων Τόπων.
Σήμερα, αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ορθόδοξα προσκυνήματα στον κόσμο.

Πρόσωπα /Ιδιότητες (Με σειρά εμφάνισης):

1. Επίσκοπος Λήδρας κ. Επιφάνιος
(Ηγούμενος Ιεράς Μονής Μαχαιρά)

2. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος
(Διοικητικός λειτουργός Θεραπευτικής Κοινότητας «Αγία Σκέπη»)

3. πατήρ Σπυρίδων Σταυρή
(Πρωτοπρεσβύτερος Ι.Ν. Αγίου Λαζάρου)

Ιδέα-Σενάριο – Παρουσίαση: Ελένη Μπιλιάλη
Σκηνοθεσία: Κώστας Μπλάθρας – Ελένη Μπιλιάλη
Δ/νση Παραγωγής: Κωνσταντίνος Ψωμάς
Επιστημονική Σύμβουλος: Δρ. Στέλλα Μπιλιάλη
Δημοσιογραφική ομάδα: Κώστας Μπλάθρας, Ζωή Μπιλιάλη
Εικονολήπτες: Μανώλης Δημελλάς, Πέτρος Βήττας
Ηχολήπτης: Κωνσταντίνος Ψωμάς
Χειριστής Drone: Πέτρος Βήττας
Μουσική Σύνθεση: Γιώργος Μαγουλάς
Μοντάζ: Δημήτρης Γεράρδης, Ηλίας Παναρίτης, Κωνσταντίνος Ψωμάς

 

Η σειρά ντοκιμαντέρ «Φωτεινά Μονοπάτια» αποτελεί ένα οδοιπορικό στους πιο σημαντικούς θρησκευτικούς προορισμούς της Ελλάδας και όχι μόνο. Οι προορισμοί του εξωτερικού αφορούν τόπους και μοναστήρια που συνδέονται με το Ελληνορθόδοξο στοιχείο και αποτελούν σημαντικά θρησκευτικά μνημεία.Σκοπός της συγκεκριμένης σειράς είναι η ανάδειξη του εκκλησιαστικού και μοναστικού θησαυρού, ο οποίος αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής ζωής της χώρας μας.Πιο συγκεκριμένα, δίνεται η ευκαιρία στους τηλεθεατές να γνωρίσουν ιστορικά στοιχεία για την κάθε μονή, αλλά και τον πνευματικό πλούτο που διασώζεται στις βιβλιοθήκες ή στα μουσεία των ιερών μονών. Αναδεικνύεται επίσης, κάθε μορφή της εκκλησιαστικής τέχνης: όπως της αγιογραφίας, της ξυλογλυπτικής, των ψηφιδωτών, της ναοδομίας. Επίσης, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, παρουσιάζονται πτυχές του καθημερινού βίου των μοναχών.