12Αυγ2017- One Way Ticket (Λωζάνη)

Eπεισόδιο 4ο: Λώζάνη

Στην πατρίδα του φοντί, των μπαλέτων του Μορίς Μπεζάρ, της υψηλής ωρολογοποιίας, του Musée Olympique, όπου θα μάθουμε την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων και φυσικά… της σοκολάτας – βρισκόμαστε άλλωστε στη χώρα με τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση σοκολάτας στον κόσμο με 11,6 κιλά ετησίως – ζουν αρκετοί Έλληνες.
Πάμε να γνωρίσουμε τον Δημήτρη Κυρίτση, καθηγητή αειφόρου παραγωγής στην Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάννης (EPFL), τον Πάνο Τζιβανίδη και την Μαριάννα Δρακοπούλου, υψηλόβαθμα στελέχη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και τον Γιάννη Γερασιμίδη, γενικό διευθυντή ενός εκ των μεγαλύτερων ξενοδοχείων της πόλης και αντιπρόεδρο του ελληνοελβετικού συνδέσμου «Εστία».

Το «One Way Ticket» ανιχνεύει τις τύχες του Έλληνα που ζει εκτός ελληνικών συνόρων, σε διάφορα αστικά ή μη κέντρα της Ευρώπης. Η ξενότητα, η ελληνικότητα, τα επιχειρηματικά και πολιτιστικά κίνητρα της εκάστοτε ευρωπαϊκής χώρας, οι προσωπικές φιλοδοξίες και οι προοπτικές ευδοκίμησης τους, θίγουν και επαναπροσδιορίζουν έννοιες, όπως η πατρίδα και η παγκοσμιοποίηση.
Σε κάθε εκπομπή επισκεπτόμαστε μια πόλη του εξωτερικού και γνωρίζουμε Έλληνες που ζουν εκεί και έχουν πετύχει κάτι σημαντικό: επαγγελματική εξέλιξη, καλλιτεχνική αναγνώριση, επιστημονική καταξίωση, αξιοσημείωτη συμμετοχή στα κοινά, προσωπική ευτυχία. Μπαίνουμε στο σπίτι τους, το γραφείο τους, στην επιχείρησή τους. Συζητάμε μαζί τους θέματα προσαρμοστικότητας, αφομοίωσης, ενσωμάτωσης, γλώσσας, ρατσισμού, ευκαιριών, αξιοκρατίας.
Το «One Way Ticket» είναι εβδομαδιαία εκπομπή με δυνατό και γρήγορο μοντάζ, αφηγηματική παρουσίαση, συνεντεύξεις, ενδιαφέρουσες και εναλλακτικές πληροφορίες για τις πόλεις που επισκεπτόμαστε. Συνδυάζει το ντοκιμαντέρ με την προσωπογραφία και το ταξιδιωτικό ρεπορτάζ. Πλατό είναι τα αεροδρόμια, οι πόλεις, οι δρόμοι, το σπίτι και το εργασιακό περιβάλλον των Ελλήνων του εξωτερικού που εν τέλει είναι και οι πρωταγωνιστές κάθε εκπομπής.

Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαράκης
Αρχισυνταξία: Γιούλη Επτακοίλη
Παραγωγή: GV Productions
Παρουσίαση: Eπιστήμη Μπινάζη