19Αυγ2017- One Way Ticket (Λυών)

Eπεισόδιο 5ο: Λυών

Την ονομάζουν Lugdunum, λόφο του φωτός, από τη λάμψη του ήλιου που αντανακλάται στα νερά του Ροδανού και την παρακείμενη κοιλάδα της. Λιθόκτιστα σοκάκια που πλαισιώνονται από πέτρινα, μεσαιωνικά σπιτάκια, αναγεννησιακή αρχιτεκτονική, επιβλητικοί ναοί, όμορφες πλατείες, εντυπωσιακά μουσεία, ακριβές μπουτίκ, κομψά εστιατόρια, είμαστε άλλωστε στην γαστρονομική πρωτεύουσα της Γαλλίας, συνθέτουν αυτήν την πανέμορφη πόλη. Βρισκόμαστε στη Λυών.
Ποιους θα συναντήσουμε εδώ: τον Κώστα Νασίκα, ψυχαναλυτή και συγγραφέα, μέλος της γαλλικής ψυχαναλυτικής εταιρείας, ιατρικό υπεύθυνο του Κέντρου Εφήβων της Λυών και επισκέπτη καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Λυών. Τον Νικόλαο Κουζούπη, ιστορικό και «πρέσβη» της ελληνικής ιστορίας στη Γαλλία και τον Γιώργο Παπαδημητρίου, γενικό διευθυντή της εταιρείας ενέργειας ΕΝΕL.

Το «One Way Ticket» ανιχνεύει τις τύχες του Έλληνα που ζει εκτός ελληνικών συνόρων, σε διάφορα αστικά ή μη κέντρα της Ευρώπης. Η ξενότητα, η ελληνικότητα, τα επιχειρηματικά και πολιτιστικά κίνητρα της εκάστοτε ευρωπαϊκής χώρας, οι προσωπικές φιλοδοξίες και οι προοπτικές ευδοκίμησης τους, θίγουν και επαναπροσδιορίζουν έννοιες, όπως η πατρίδα και η παγκοσμιοποίηση.
Σε κάθε εκπομπή επισκεπτόμαστε μια πόλη του εξωτερικού και γνωρίζουμε Έλληνες που ζουν εκεί και έχουν πετύχει κάτι σημαντικό: επαγγελματική εξέλιξη, καλλιτεχνική αναγνώριση, επιστημονική καταξίωση, αξιοσημείωτη συμμετοχή στα κοινά, προσωπική ευτυχία. Μπαίνουμε στο σπίτι τους, το γραφείο τους, στην επιχείρησή τους. Συζητάμε μαζί τους θέματα προσαρμοστικότητας, αφομοίωσης, ενσωμάτωσης, γλώσσας, ρατσισμού, ευκαιριών, αξιοκρατίας.
Το «One Way Ticket» είναι εβδομαδιαία εκπομπή με δυνατό και γρήγορο μοντάζ, αφηγηματική παρουσίαση, συνεντεύξεις, ενδιαφέρουσες και εναλλακτικές πληροφορίες για τις πόλεις που επισκεπτόμαστε. Συνδυάζει το ντοκιμαντέρ με την προσωπογραφία και το ταξιδιωτικό ρεπορτάζ. Πλατό είναι τα αεροδρόμια, οι πόλεις, οι δρόμοι, το σπίτι και το εργασιακό περιβάλλον των Ελλήνων του εξωτερικού που εν τέλει είναι και οι πρωταγωνιστές κάθε εκπομπής.

Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαράκης
Αρχισυνταξία: Γιούλη Επτακοίλη
Παραγωγή: GV Productions
Παρουσίαση: Eπιστήμη Μπινάζη