26Αυγ2017- One Way Ticket (Πράγα)

Eπεισόδιο 6ο: Πράγα

Μπλέκει το μπαρόκ και τη γοτθική αρχιτεκτονική, την τζαζ μουσική με το περίφημο μαύρο θέατρο, τις παλιές αντικερί με τα διάσημα καφέ όπου σύχναζαν οι διανοούμενοι του προηγούμενου αιώνα. Η Πράγα είναι μια από τις πιο ατμοσφαιρικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά. Μαζί θα περπατήσουμε στις όχθες του Μολδάβα, θα επισκεφτούμε την παλιά πόλη και την εβραϊκή γειτονιά, θα «φωτογραφηθούμε» στη γέφυρα του Καρόλου, θα θαυμάσουμε τα βιτρό στον καθεδρικό ναό του Αγίου Βίτου. Και θα γνωρίσουμε τρεις Έλληνες που ζουν και εργάζονται εκεί. Ο Κώστας Τσίβος διδάσκει ελληνική ιστορία στο τμήμα νεοελληνικών και λατινικών σπουδών του πανεπιστημίου του Καρόλου. Ο Αθανάσιος Πανταζόπουλος είναι δικηγόρος με ειδίκευση στην παράνομη διακίνηση παιδιών και ο Δημήτρης Πλούμπης, πολιτικός μηχανικός, με δική του κατασκευαστική εταιρεία στην Πράγα.

Το «One Way Ticket» ανιχνεύει τις τύχες του Έλληνα που ζει εκτός ελληνικών συνόρων, σε διάφορα αστικά ή μη κέντρα της Ευρώπης. Η ξενότητα, η ελληνικότητα, τα επιχειρηματικά και πολιτιστικά κίνητρα της εκάστοτε ευρωπαϊκής χώρας, οι προσωπικές φιλοδοξίες και οι προοπτικές ευδοκίμησης τους, θίγουν και επαναπροσδιορίζουν έννοιες, όπως η πατρίδα και η παγκοσμιοποίηση.
Σε κάθε εκπομπή επισκεπτόμαστε μια πόλη του εξωτερικού και γνωρίζουμε Έλληνες που ζουν εκεί και έχουν πετύχει κάτι σημαντικό: επαγγελματική εξέλιξη, καλλιτεχνική αναγνώριση, επιστημονική καταξίωση, αξιοσημείωτη συμμετοχή στα κοινά, προσωπική ευτυχία. Μπαίνουμε στο σπίτι τους, το γραφείο τους, στην επιχείρησή τους. Συζητάμε μαζί τους θέματα προσαρμοστικότητας, αφομοίωσης, ενσωμάτωσης, γλώσσας, ρατσισμού, ευκαιριών, αξιοκρατίας.
Το «One Way Ticket» είναι εβδομαδιαία εκπομπή με δυνατό και γρήγορο μοντάζ, αφηγηματική παρουσίαση, συνεντεύξεις, ενδιαφέρουσες και εναλλακτικές πληροφορίες για τις πόλεις που επισκεπτόμαστε. Συνδυάζει το ντοκιμαντέρ με την προσωπογραφία και το ταξιδιωτικό ρεπορτάζ. Πλατό είναι τα αεροδρόμια, οι πόλεις, οι δρόμοι, το σπίτι και το εργασιακό περιβάλλον των Ελλήνων του εξωτερικού που εν τέλει είναι και οι πρωταγωνιστές κάθε εκπομπής.

Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαράκης
Αρχισυνταξία: Γιούλη Επτακοίλη
Παραγωγή: GV Productions
Παρουσίαση: Eπιστήμη Μπινάζη