Ο Κώστας Αργυρός επιστρέφει στην ΕΡΤ τρία χρόνια μετά.

Η εκπομπή «28 φορές Ευρώπη», είναι η συνέχεια της εκπομπής «27 της Ευρώπης» και σκοπός της είναι να εστιάσει σε θέματα της επικαιρότητας στην Ευρώπη, που δεν θα περιορίζονται όμως στο στενά «ειδησεογραφικό» χαρακτήρα.

Η ελληνική κοινή γνώμη βομβαρδίζεται με «ειδήσεις» από ή για την Ευρώπη, χωρίς να μπορεί πάντα να κατανοήσει την ουσία αλλά και το υπόβαθρο σημαντικών θεμάτων. Ειδικά την περίοδο της κρίσης, πολλές φορές φάνηκε ότι η «Ευρώπη» αποφασίζει χωρίς εμάς για εμάς. Υπάρχει μία τάση να μιλάμε «για την Ευρώπη» λες και η χώρα μας δεν ανήκει σ’ αυτήν. Κάτι που φαίνεται να ενισχύεται το τελευταίο διάστημα με την εμφάνιση διαλυτικών τάσεων και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρώπη έχει μπει σε μια μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της. Από τις θεσμικές αλλαγές μέχρι την «πρακτική» αλλαγή συγκεκριμένων πολιτικών, που δεν έχουν αποδώσει μέχρι τώρα τα αναμενόμενα, τα θέματα είναι πολλά και «ανοικτά». Στις εξελίξεις αυτές θα εστιάσουν οι κάμερες της εκπομπής.

Η Ευρώπη. Μια ουτοπία

Την ώρα που ο αντιευρωπαϊσμός δείχνει να βρίσκεται σε σταθερά ανοδική πορεία και οι φωνές, που προβλέπουν τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ολοένα πολλαπλασιάζονται και δυναμώνουν, κάποιοι επιμένουν στην ανάγκη να υπάρξει μια νέα «ουτοπία» για μια Ευρώπη των πολιτών.
Μια τέτοια «Eutopia» παρουσίασε πριν από μερικούς μήνες στο βιβλίο της «Γιατί η Ευρώπη πρέπει να γίνει μια Δημοκρατία», η Γερμανίδα πολιτική επιστήμονας Ουλρίκε Γκέρο. Κεντρική ιδέα του βιβλίου, που προκάλεσε αίσθηση στην Ευρώπη και έχει μεταφραστεί ήδη σε αρκετές γλώσσες, αποτελεί η ανάγκη για μια «επιστροφή» της πολιτικής, που θα θέσει στο επίκεντρο τον κυρίαρχο πολίτη και θα υλοποιήσει την αρχή της πραγματικής ισότητας και ισονομίας για όλους τους Ευρωπαίους. Μόνο τότε η ιδέα της Ευρώπης θα μπορέσει να γίνει ξανά ελκυστική και να αποκτήσει ουσία, κυρίως για τη νέα γενιά που βιώνει στην καθημερινότητά της μια εντελώς διαφορετική Ευρώπη, από εκείνη που ακούει και διαβάζει «στα χαρτιά».
Ο Κώστας Αργυρός ταξίδεψε στο Πανεπιστήμιο του Κρεμς στην Αυστρία -όπου η Γκέρο διδάσκει Ευρωπαϊκή Πολιτική- και συζήτησε μαζί της γι’ αυτό το σχέδιο, που μπορεί να ακούγεται φιλόδοξο, αλλά βασίζεται σ’ ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και πάνω απ’ όλα εστιάζει στη δύναμη της χειραφέτησης των πολιτών από τα δεσμά που έχουν επιβάλει γερασμένοι θεσμοί και ιδέες. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει η Γερμανίδα πολιτική επιστήμονας, δεν αρκούν οι ασαφείς ευχές και υποσχέσεις για «περισσότερη Ευρώπη», αλλά ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα που θα δώσει στους πολίτες τη βεβαιότητα ότι η ψήφος τους έχει την ίδια βαρύτητα σε όλες τις χώρες και τα δικαιώματά τους, όπως η κοινωνική ασφάλεια και οι υποχρεώσεις τους, όπως η φορολογία, δεν αλλάζουν ανάλογα με την εθνικότητά τους.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Μουκάνης
Σενάριο: Κώστας Αργυρός
Δημοσιογραφική ομάδα: Κώστας Παπαδόπουλος, Ελένη Κορόβηλα, Δήμητρα Βεργίνη, Ωραιάνθη Αρμένη
Παρουσίαση: Κώστας Αργυρός

05Φεβ2017 – 28 Φορές Ευρώπη