«Φτηνές τουλίπες»

Οι «28 Φορές Ευρώπη» ταξίδεψαν στο Λουξεμβούργο, το Άμστερνταμ και τη Χάγη προκειμένου να ερευνήσουν τι έχει αλλάξει μετά από το σκάνδαλο, που είχε ξεσπάσει πριν από δύο ακριβώς χρόνια μετά τις αποκαλύψεις των «LuxLeaks», για τις συμφωνίες της κυβέρνησης του Μεγάλου Δουκάτου με πολυεθνικές εταιρείες με στόχο τη φοροαποφυγή.

Παρά τις υποσχέσεις για μια κοινή ευρωπαϊκή γραμμή απέναντι στο πρόβλημα ολοένα και περισσότερες παρόμοιες περιπτώσεις έρχονται στο φως. Μια σειρά από χώρες επιμένουν να επιδίδονται σε έναν άτυπο φορολογικό ανταγωνισμό, προκειμένου να προσελκύσουν ξένες επιχειρήσεις στην επικράτειά τους, έστω και αν αυτό δεν τους αποφέρει παρά αμελητέα έσοδα.

Τα σκήπτρα στην Ευρώπη, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας συνεχίζει να κρατά πάντα η Ολλανδία, η οποία προσφέρει «φορο-βελτιώσεις» στις πολυεθνικές και λειτουργεί κυρίως ως «μεσάζουσα» προκειμένου να περάσουν αφορολόγητα από εκεί και μέσα από «εταιρείες γραμματοκιβώτια» (letterbox companies) πάνω από 3 τρισ. το χρόνο, τα οποία καταλήγουν στη συνέχεια σε κάποιον εξωτικό φορολογικό παράδεισο. Οι απώλειες για μια σειρά άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι ανυπολόγιστες. Η Κομισιόν προσπαθεί κατά καιρούς να περιορίσει το φαινόμενο με την επιβολή προστίμων, αλλά για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι η μεγάλη συζήτηση περί νομίμου και ηθικού στην πολιτική δεν οδηγεί σε απαντήσεις.

Στην εκπομπή μιλούν οι Ολλανδοί δημοσιογράφοι που συνεργάστηκαν για την αποκάλυψη των «LuxLeaks», εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, οικονομολόγοι και ερευνητές οργανώσεων, που μάχονται για την υιοθέτηση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στον τομέα.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Μουκάνης
Σενάριο: Κώστας Αργυρός
Δημοσιογραφική ομάδα: Κώστας Παπαδόπουλος, Ελένη Κορόβηλα, Δήμητρα Βεργίνη, Ωραιάνθη Αρμένη
Παρουσίαση: Κώστας Αργυρός