Ο Κώστας Αργυρός επιστρέφει στην ΕΡΤ τρία χρόνια μετά.

Η εκπομπή «28 φορές Ευρώπη», είναι η συνέχεια της εκπομπής «27 της Ευρώπης» και σκοπός της είναι να εστιάσει σε θέματα της επικαιρότητας στην Ευρώπη, που δεν θα περιορίζονται όμως στο στενά «ειδησεογραφικό» χαρακτήρα.

Η ελληνική κοινή γνώμη βομβαρδίζεται με «ειδήσεις» από ή για την Ευρώπη, χωρίς να μπορεί πάντα να κατανοήσει την ουσία αλλά και το υπόβαθρο σημαντικών θεμάτων. Ειδικά την περίοδο της κρίσης, πολλές φορές φάνηκε ότι η «Ευρώπη» αποφασίζει χωρίς εμάς για εμάς. Υπάρχει μία τάση να μιλάμε «για την Ευρώπη» λες και η χώρα μας δεν ανήκει σ’ αυτήν. Κάτι που φαίνεται να ενισχύεται το τελευταίο διάστημα με την εμφάνιση διαλυτικών τάσεων και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρώπη έχει μπει σε μια μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της. Από τις θεσμικές αλλαγές μέχρι την «πρακτική» αλλαγή συγκεκριμένων πολιτικών, που δεν έχουν αποδώσει μέχρι τώρα τα αναμενόμενα, τα θέματα είναι πολλά και «ανοικτά». Στις εξελίξεις αυτές θα εστιάσουν οι κάμερες της εκπομπής.

Το πληγωμένο νησί

Το Μάρτιο του 2013 η Κυπριακή Δημοκρατία ζούσε τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση της ιστορίας της. Τράπεζες κατέρρευσαν, περιουσίες χάθηκαν, επιχειρήσεις έκλεισαν. Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, η οικονομία δείχνει σταδιακά να ανακάμπτει, χωρίς ωστόσο να έχει φτάσει στα προ κρίσης επίπεδα. Η ανεργία παραμένει σε διψήφια νούμερα και οι πληγές που άφησε εκείνο το μεγάλο σοκ μπορεί να μην αιμορραγούν, αλλά δεν έχουν επουλωθεί ακόμα.

Μεγάλα τμήματα των Ελληνοκυπρίων ζουν στα όρια της φτώχειας, ενώ διάχυτο είναι το αίσθημα ότι η πολιτική της Ευρώπης στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν εξαιρετικά σκληρή, σε μεγάλο βαθμό άδικη. Έχει περάσει οριστικά ο κίνδυνος μιας «υποτροπής»; Μπορεί η Κύπρος να βρει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο; Μπορεί ο ενεργειακός τομέας να δώσει την απαιτούμενη ώθηση στους δείκτες ανάπτυξης; Πώς μπορεί να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των περιζήτητων ξένων επενδυτών; Τι διδάγματα έβγαλε η κοινωνία και η πολιτική από εκείνες τις δραματικές ημέρες; Έχει δικαίωμα η Λευκωσία να κοιτάει με εμπιστοσύνη προς τις Βρυξέλλες, σε μια περίοδο μάλιστα, που οι συζητήσεις για το Κυπριακό κρέμονται από μια κλωστή; Οι «28 Φορές Ευρώπη» ταξίδεψαν στη Λευκωσία και συνομίλησαν με εκπροσώπους κομμάτων και συνδικάτων, με οικονομολόγους και δημοσιογράφους επιχειρώντας να ρίξουν φως σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Μουκάνης
Σενάριο: Κώστας Αργυρός
Δημοσιογραφική ομάδα: Κώστας Παπαδόπουλος, Ελένη Κορόβηλα, Δήμητρα Βεργίνη, Ωραιάνθη Αρμένη
Παρουσίαση: Κώστας Αργυρός