Ο Κώστας Αργυρός επιστρέφει στην ΕΡΤ τρία χρόνια μετά.

Η εκπομπή «28 φορές Ευρώπη», είναι η συνέχεια της εκπομπής «27 της Ευρώπης» και σκοπός της είναι να εστιάσει σε θέματα της επικαιρότητας στην Ευρώπη, που δεν θα περιορίζονται όμως στο στενά «ειδησεογραφικό» χαρακτήρα.

Η ελληνική κοινή γνώμη βομβαρδίζεται με «ειδήσεις» από ή για την Ευρώπη, χωρίς να μπορεί πάντα να κατανοήσει την ουσία αλλά και το υπόβαθρο σημαντικών θεμάτων. Ειδικά την περίοδο της κρίσης, πολλές φορές φάνηκε ότι η «Ευρώπη» αποφασίζει χωρίς εμάς για εμάς. Υπάρχει μία τάση να μιλάμε «για την Ευρώπη» λες και η χώρα μας δεν ανήκει σ’ αυτήν. Κάτι που φαίνεται να ενισχύεται το τελευταίο διάστημα με την εμφάνιση διαλυτικών τάσεων και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρώπη έχει μπει σε μια μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της. Από τις θεσμικές αλλαγές μέχρι την «πρακτική» αλλαγή συγκεκριμένων πολιτικών, που δεν έχουν αποδώσει μέχρι τώρα τα αναμενόμενα, τα θέματα είναι πολλά και «ανοικτά». Στις εξελίξεις αυτές θα εστιάσουν οι κάμερες της εκπομπής.

«Στη χώρα του Ντάνιελ Μπλέικ»

Η ταινία του Άγγλου σκηνοθέτη Ken Loach, «I, Daniel Blake», έδωσε την αφορμή στην εκπομπή «28 Φορές Ευρώπη» να ταξιδέψει στην Βρετανία και να ερευνήσει τις συνέπειες της μακρόχρονης πολιτικής λιτότητας στην κοινωνία της χώρας. Οι περικοπές επιδομάτων και βοηθημάτων, η λογική των ποινών σε όσους εξαρτώνται από αυτά και ο περιορισμός των εξόδων σε κρίσιμους τομείς όπως το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αποτελούν την σκληρή πραγματικότητα σε μια χώρα που μοιάζει να γυρίζει μερικές δεκαετίες πίσω, στην εποχή του σκληρού θατσερισμού. Σε περιοχές όπως η βορειοδυτική Αγγλία και σε πόλεις όπως το Λίβερπουλ και το Μάντσεστερ, που εδώ και δεκαετίες έχουν πληγεί από την αποβιομηχάνιση, τα προβλήματα είναι ακόμα πιο έντονα και η γραφειοκρατία προσπαθεί με ένα σωρό τρόπους να μειώσει τα έξοδα του κοινωνικού κράτους, αδιαφορώντας για την περιθωριοποίηση εκατομμυρίων ανθρώπων.
Ο Κώστας Αργυρός επισκέφτηκε τράπεζες τροφίμων, συνομίλησε με εθελοντές διαφόρων πρωτοβουλιών για την στήριξη ανέργων ή επισφαλώς εργαζομένων και κατέγραψε την προσπάθεια των συνδικάτων, αλλά κι ανεξάρτητων ομάδων δράσης κατά της λιτότητας, να οργανώσουν την αντίστασή τους στην προοπτική της πλήρους εξαθλίωσης ενός μεγάλου κομματιού της αγγλικής κοινωνίας. Το συμπέρασμα που προέκυψε από το ρεπορτάζ είναι πως ο χαρακτήρας του Ντάνιελ Μπλέικ, όπως παρουσιάζεται στην ταινία, δεν απέχει καθόλου από αυτό που βιώνουν σήμερα πολλοί Βρετανοί, οι οποίοι ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Σίγουρο είναι επίσης πως η συζήτηση για το Brexit μπορεί να έχει αποστρέψει τα φώτα της δημοσιότητας από τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων, αυτά όμως δεν πρόκειται να λυθούν με τον απομονωτισμό και την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Μουκάνης
Σενάριο: Κώστας Αργυρός
Δημοσιογραφική ομάδα: Κώστας Παπαδόπουλος, Ελένη Κορόβηλα, Δήμητρα Βεργίνη, Ωραιάνθη Αρμένη
Παρουσίαση: Κώστας Αργυρός