Ο Κώστας Αργυρός επιστρέφει στην ΕΡΤ τρία χρόνια μετά.

Η εκπομπή «28 φορές Ευρώπη», είναι η συνέχεια της εκπομπής «27 της Ευρώπης» και σκοπός της είναι να εστιάσει σε θέματα της επικαιρότητας στην Ευρώπη, που δεν θα περιορίζονται όμως στο στενά «ειδησεογραφικό» χαρακτήρα.

Η ελληνική κοινή γνώμη βομβαρδίζεται με «ειδήσεις» από ή για την Ευρώπη, χωρίς να μπορεί πάντα να κατανοήσει την ουσία αλλά και το υπόβαθρο σημαντικών θεμάτων. Ειδικά την περίοδο της κρίσης, πολλές φορές φάνηκε ότι η «Ευρώπη» αποφασίζει χωρίς εμάς για εμάς. Υπάρχει μία τάση να μιλάμε «για την Ευρώπη» λες και η χώρα μας δεν ανήκει σ’ αυτήν. Κάτι που φαίνεται να ενισχύεται το τελευταίο διάστημα με την εμφάνιση διαλυτικών τάσεων και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρώπη έχει μπει σε μια μεγάλη συζήτηση για το μέλλον της. Από τις θεσμικές αλλαγές μέχρι την «πρακτική» αλλαγή συγκεκριμένων πολιτικών, που δεν έχουν αποδώσει μέχρι τώρα τα αναμενόμενα, τα θέματα είναι πολλά και «ανοικτά». Στις εξελίξεις αυτές θα εστιάσουν οι κάμερες της εκπομπής.

Στην άκρη της Ευρώπης

Στα τέλη του 2015, σοσιαλιστές, «Αριστερό Μπλοκ» και κομμουνιστές της Πορτογαλίας, αποφάσισαν να ξεπεράσουν παραδοσιακές διαφωνίες τους και να σχηματίσουν μια κυβέρνηση συνασπισμού, με σκοπό την αναίρεση των κοινωνικών συνεπειών της πολιτικής της λιτότητας, που είχε επιβάλει και στη χώρα τους η τρόικα μέχρι το 2014. Πολλοί προέβλεψαν τότε ότι επίκειται το χάος, αλλά μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να δικαιώνονται.

Η νέα κυβέρνηση κατάφερε να δώσει μικρές αυξήσεις, να αναιρέσει περαιτέρω περικοπές των συντάξεων και ταυτόχρονα να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους για περιορισμό των ελλειμμάτων. Κι αυτό, παρά τις επιφυλάξεις από Βερολίνο και Βρυξέλλες. Η κεντροδεξιά αντιπολίτευση επιμένει πάντως ότι αυτά τα μικρά «επιτεύγματα» οφείλονται στην πολιτική που είχε ακολουθήσει αυτή έως το 2015. Σίγουρο είναι πάντως ότι σήμερα το κλίμα στη Λισαβόνα είναι εμφανώς καλύτερο σε σχέση με μερικά χρόνια πριν. Οι Πορτογάλοι έχουν ωστόσο συναίσθηση του γεγονότος ότι οι δυσκολίες είναι ακόμα μπροστά τους και δείχνουν να προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο μέχρι η Ευρώπη να αποφασίσει αν είναι διατεθειμένη να αλλάξει συνολικά γραμμή πλεύσης. Το ζήτημα του χρέους παραμένει ανοικτό, όπως και οι δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν κάποιες από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας.

Ο Κώστας Αργυρός ταξίδεψε στην πορτογαλική πρωτεύουσα και συνομίλησε με εκπροσώπους συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, οικονομολόγους, πολιτικούς ερευνητές και δημοσιογράφους για τη ζωή μετά την αποχώρηση της τρόικα και τις προοπτικές μιας χώρας, που βρίσκεται στην άκρη της Ευρώπης και μερικές φορές αισθάνεται ξεχασμένη από τα κέντρα λήψης αποφάσεων για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Μουκάνης
Σενάριο: Κώστας Αργυρός
Δημοσιογραφική ομάδα: Κώστας Παπαδόπουλος, Ελένη Κορόβηλα, Δήμητρα Βεργίνη, Ωραιάνθη Αρμένη
Παρουσίαση: Κώστας Αργυρός

29Ιαν2017 – 28 Φορές Ευρώπη