30Σεπ2017- One Way Ticket (Βρυξέλλες)

Βρυξέλλες

Όχι. Οι Βρυξέλλες δεν είναι μόνο η πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των γραφειοκρατών ούτε είναι μια πόλη που πρέπει να μας φέρνει στο μυαλό μόνο βροχή και γκρίζο χρώμα. Οι Βρυξέλλες είναι αρ νουβό αρχιτεκτονική, ανοιχτά παζάρια, θορυβώδη μπαρ, άνθρωποι χαμογελαστοί, εξαιρετικά εστιατόρια, μύδια και τηγανητές πατάτες, λαχταριστές σοκολάτες, κόμικς, βιβλιοπωλεία και μικρά καφέ. Είναι μια πόλη ζωντανή με ιστορία και πολιτισμό. Το «Οne Way Ticket» ταξίδεψε στην πρωτεύουσα του Βελγίου, κατέρριψε τα στερεότυπα, αποκάλυψε το αληθινό πρόσωπο της πόλης και συνομίλησε με δυο δραστήριους και παραγωγικούς Έλληνες.
Τον Κωνσταντίνο Ερίνκογλου, έναν χαρισματικό Βορειοελλαδίτη που παρουσιάζει την ελληνική κουζίνα στην καλύτερη της εκδοχή. Ο «NOTOS», το εστιατόριο του, φιγουράρει στους πιο έγκυρους διεθνείς ταξιδιωτικούς οδηγούς και στα τραπέζια του θα συναντήσει κανείς καλλιτέχνες, διπλωμάτες, πολιτικούς.
Και τον Γιώργη Μάλλιαρη, εδώ και πολλά χρόνια στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στους τομείς της υγείας, γεωργίας και προστασίας του καταναλωτή, με πολύ μεγάλη εμπειρία σε θέματα που έχουν να κάνουν με την αγροτική ανάπτυξη και την παραγωγή, δυο τομείς για τους οποίους στις μέρες μας γίνεται πολλή συζήτηση.
Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην επισκεφθούμε την κοντινή Μπριζ, μια πόλη που μοιάζει βγαλμένη από παραμύθια με δράκους, πρίγκιπες και ιππότες…

Το «One Way Ticket» ανιχνεύει τις τύχες του Έλληνα που ζει εκτός ελληνικών συνόρων, σε διάφορα αστικά ή μη κέντρα της Ευρώπης. Η ξενότητα, η ελληνικότητα, τα επιχειρηματικά και πολιτιστικά κίνητρα της εκάστοτε ευρωπαϊκής χώρας, οι προσωπικές φιλοδοξίες και οι προοπτικές ευδοκίμησης τους, θίγουν και επαναπροσδιορίζουν έννοιες, όπως η πατρίδα και η παγκοσμιοποίηση.
Σε κάθε εκπομπή επισκεπτόμαστε μια πόλη του εξωτερικού και γνωρίζουμε Έλληνες που ζουν εκεί και έχουν πετύχει κάτι σημαντικό: επαγγελματική εξέλιξη, καλλιτεχνική αναγνώριση, επιστημονική καταξίωση, αξιοσημείωτη συμμετοχή στα κοινά, προσωπική ευτυχία. Μπαίνουμε στο σπίτι τους, το γραφείο τους, στην επιχείρησή τους. Συζητάμε μαζί τους θέματα προσαρμοστικότητας, αφομοίωσης, ενσωμάτωσης, γλώσσας, ρατσισμού, ευκαιριών, αξιοκρατίας.
Το «One Way Ticket» είναι εβδομαδιαία εκπομπή με δυνατό και γρήγορο μοντάζ, αφηγηματική παρουσίαση, συνεντεύξεις, ενδιαφέρουσες και εναλλακτικές πληροφορίες για τις πόλεις που επισκεπτόμαστε. Συνδυάζει το ντοκιμαντέρ με την προσωπογραφία και το ταξιδιωτικό ρεπορτάζ. Πλατό είναι τα αεροδρόμια, οι πόλεις, οι δρόμοι, το σπίτι και το εργασιακό περιβάλλον των Ελλήνων του εξωτερικού που εν τέλει είναι και οι πρωταγωνιστές κάθε εκπομπής.

Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαράκης
Αρχισυνταξία: Γιούλη Επτακοίλη
Παραγωγή: GV Productions
Παρουσίαση: Eπιστήμη Μπινάζη