17Ιον2019 – Σκιτσογράφοι – Γελοιογράφοι “Έφη Ξένου”

«Έφη Ξένου»

Σειρά ντοκιμαντέρ, που μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά τους πιο γνωστούς γελοιογράφους, να ακούσουμε τις σκέψεις και τις απόψεις τους και να μάθουμε τα μυστικά της δουλειάς τους
Πρόκειται για τα πορτρέτα γνωστών σκιτσογράφων, όπως του «βετεράνου» (αλλά πάντα επί των επάλξεων) Βασίλη Χριστοδούλου («Βραδυνή»), που κοντεύει να συμπληρώσει αισίως έναν αιώνα ζωής, και φτάνοντας μέχρι τον (κατά πολύ) νεότερο Σπύρο Δερβενιώτη («City Press»). Τη λίστα συμπληρώνουν οι Γιάννης Ιωάννου («Έθνος»), Γιάννης Καλαϊτζής («Ελευθεροτυπία»), Μιχάλης Κουντούρης («Ελεύθερος Τύπος»), Ηλίας Μακρής («Καθημερινή»), Πάνος Μαραγκός («Έθνος»), Έφη Ξένου («Ελεύθερος Τύπος»), Ανδρέας Πετρουλάκης («Καθημερινή»), Στάθης Σταυρόπουλος (Στάθης «Ελευθεροτυπία»), Σπύρος Ορνεράκης («Τα Νέα») και ο Γιάννης Λογοθέτης (Λογό).
Τρεις επιπλέον εκπομπές είναι αφιερωμένες σε πρωτομάστορες που ανήκουν, πλέον, στην Ιστορία: τον Φωκίωνα Δημητριάδη, τον Αρχέλαο (Αντώναρο) και τον Μέντη Μποσταντζόγλου (Μποστ).
Ο φακός της εκπομπής επισκέπτεται τους γελοιογράφους στα «άδυτα» των σχεδιαστηρίων τους, καταγράφει τη διαδικασία ολοκλήρωσης ενός σκίτσου, εντοπίζει τα «φυλακτά» και τα «φετίχ» που διακοσμούν το χώρο.
Πολλά και ενδιαφέροντα είναι τα ερωτήματα, στα οποία καλούνται να απαντήσουν:
Πώς «γεννιέται» μια ιδέα και ποιες μεθόδους χρησιμοποιούν για να την «ψαρέψουν» από το καθημερινό γίγνεσθαι.
Τι υλικά και βοηθήματα χρησιμοποιούν στη δουλειά τους.
Με ποιες γελοιογραφίες γελούν οι ίδιοι και ποιοι «δάσκαλοι» τούς έχουν επηρεάσει.
Ποια είναι τα όρια της ελευθερίας και ποιοι κώδικες οφείλουν να αυτορυθμίζουν τη σατιρική έκφραση κ.λπ.

Δημοσιογραφική επιμέλεια: Άρης Μαλανδράκης.
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πανταζοπούλου.