23Νοε2017 – Εντός Αττικής

Ελάτε να γνωρίσουμε -και να ξαναθυμηθούμε- τον πρώτο νομό της χώρας. Τον πιο πυκνοκατοικημένο, αλλά ίσως και τον λιγότερο χαρτογραφημένο.

Η Αττική είναι όλη η Ελλάδα υπό κλίμακα. Έχει βουνά, έχει θάλασσα, παραλίες και νησιά, έχει λίμνες και καταρράκτες, έχει σημαντικές αρχαιότητες, βυζαντινά μνημεία και ασυνήθιστα μουσεία, κωμοπόλεις και γραφικά χωριά και οικισμούς, αρχιτεκτονήματα, φρούρια, κάστρα και πύργους, έχει αμπελώνες, εντυπωσιακά σπήλαια, υγροτόπους και υγροβιότοπους, εθνικό δρυμό.

Έχει όλα εκείνα που αποζητούμε σε απόδραση -έστω διημέρου- και ταξιδεύουμε ώρες μακριά από την πόλη για να απολαύσουμε.

Η εκπομπή «Εντός Αττικής», προτείνει αποδράσεις -τι άλλο;- εντός Αττικής.

Περίπου 30 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας υπάρχουν μέρη που δημιουργούν στον τηλεθεατή-επισκέπτη την αίσθηση ότι βρίσκεται ώρες μακριά από την πόλη. Μέρη που μπορεί να είναι δύο βήματα από το σπίτι του ή σε σχετικά κοντινή απόσταση και ενδεχομένως να μην έχουν πέσει στην αντίληψή του ότι υπάρχουν.

Εύκολα προσβάσιμα και με το ελάχιστο οικονομικό κόστος, καθοριστική παράμετρος στον καιρό της κρίσης, για μια βόλτα, για να ικανοποιήσουμε την ανάγκη για αλλαγή παραστάσεων.

Τα επεισόδια της σειράς σαν ψηφίδες συνθέτουν ένα μωσαϊκό, χάρη στο οποίο αποκαλύπτονται γνωστές ή πλούσιες φυσικές ομορφιές της Αττικής.

Δείτε σήμεραΣαλαμίνα (Δάσος Κανακίων) – ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

Η Σαλαμίνα είναι ιδιαίτερο νησί. Παρεξηγημένη από κάποιους δεν παύει να αποτελεί προορισμό προς εξερεύνηση. Η διαίσθησή σου θα σε δικαιώσει. Δεν είναι η ιστορία της μόνον. Έχει απροσδόκητα εντυπωσιακές φυσικές ομορφιές.

Η εξερεύνησή του νότου της είναι μια αποκάλυψη. Δεκάδες ακρογιαλιές, χωρίς τουριστική ανάπτυξη με θέα τις βόρειες ακτές της Αίγινας, το Αγκίστρι, και στο μακρινό φόντο την ακτογραμμή της Επιδαύρου και των Μεθάνων.

Ο οικισμός Περιστέρια, ανεπτυγμένος στις ανατολικές απολήξεις του βουνού Ακαμάς, έχει παραλίες σαν γιρλάντα και δύο νησίδες- μικρά κοσμήματα.

Μέσα στο βουνό σε υψόμετρο 115 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας βρίσκεται το σπήλαιο του Ευριπίδη, του σπουδαίου τραγικού ποιητή που λατρευόταν και ως θεός- προστάτης του αρχαίου δράματος, προσβάσιμο από καθαρό και ευκολοπερπάτητο μονοπάτι.

Η κούραση από την ανάβαση ως εκεί εξισορροπείται από την εντυπωσιακή θέα που προσφέρει η τοποθεσία.

Οι Κολώνες είναι ο διπλανός οικισμός με τους επίσης χαλαρούς ρυθμούς και την επιλογή να κάνει κάποιος το μπάνιο του εκεί σε μια από τις δύο παράλιες.

Στο ένα από τα υψώματα της περιοχής θα δεις ταφικό μνημείο, που αποτελεί τον πρώτο επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο της Σαλαμίνας, έπειτα από εργασίες αναστύλωσης και αποκατάστασης που ολοκληρώθηκαν πριν από περίπου ένα χρόνο.

Και έπειτα, αξίζει να χωθείς στην αγκαλιά του δάσους. Το περίφημο δάσος των Κανακίων, που καλύπτει έκταση 30.000 στρεμμάτων, λογίζεται ως ο μεγαλύτερος πνεύμονας πρασίνου της δυτικής Αττικής. Εκεί, μέσα στην πυκνή βλάστηση βρίσκεται η μονή του Αγίου Νικολάου των Λεμονίων, παραφθορά του επιθετικού προσδιορισμού Ελεήμων, με τις δύο μοναχές, ενώ δίπλα στο δρόμο είναι το παρεκκλήσι του Άη Γιάννη του Καλυβίτη με τον ιδιαίτερου σχήματος τρούλο του.

Η παραλία των Κανακίων, σε κοντινή απόσταση, «υπερηφανεύεται» για την αρχαία ακρόπολη της, είναι στολισμένη από ένα φυσικό τόξο σκιάς που δημιουργούν αρμυρίκια πάνω από την άμμο και διαθέτει ταβερνάκι για να ικανοποιήσεις την πείνα σου μετά τις βουτιές.Η Σαλαμίνα έχει να προσφέρει απλόχερα σε όποιον την εκτιμήσει και την προσεγγίσει άνευ όρων και στερεότυπων.

Σενάριο-αρχισυνταξία-παρουσίαση: Χρήστος Ν.Ε. Ιερείδης
Σκηνοθεσία: Γιώργος Γκάβαλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Μαχαίρας
Ηχοληψία: Ανδρέας Κουρελάς
Διεύθυνση-οργάνωση παραγωγής: Άννα Κουρελά
Παραγωγή: View Studio

Παρουσίαση: Χρήστος Ιερείδης