18Ιολ2015 – Ες αύριον τα σπουδαία

Επεισόδιο:  «Η δύναμη της σπάθης»

Μέσα από τα επεισόδια της σειράς προβάλλονται οι νέοι επιστήμονες, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες και αθλητές που καινοτομούν και δημιουργούν με τις ίδιες τους τις δυνάμεις.

Η σειρά αναδεικνύει τα ιδιαίτερα γνωρίσματα και πλεονεκτήματα της νέας γενιάς των συμπατριωτών μας, αυτών που θα αναδειχθούν στους αυριανούς πρωταθλητές στις Επιστήμες, στις Τέχνες, στην Κοινωνία.
Η Έφη Βλάμη κατάγεται από τη Ζαχάρω Ηλείας, είναι σήμερα 27 χρόνων και είναι πρωταθλήτρια της ξιφασκίας σε αναπηρικό αμαξίδιο. Από παιδί ασχολήθηκε με τον στίβο και είχε όνειρο να σπουδάσει στη Γυμναστική Ακαδημία. Όμως, η ζωή τής έπαιξε ένα άσχημο παιχνίδι. Εκεί, στα 14 της, ένα οστεοσάρκωμα στο αριστερό της πόδι την αναγκάζει σε ακρωτηριασμό. Το παλεύει… Δίνει Πανελλήνιες, μπαίνει στην Οδοντική Τεχνολογία της Αθήνας, αλλά το πάθος για τον αθλητισμό δεν την εγκαταλείπει…
«Ένας φίλος μου ασχολούνταν με την ξιφασκία. Μου άρεσε πολύ το άθλημα. Δεν είχα πιάσει ποτέ πριν στα χέρια μου σπαθί. Έκανα μόνο τρεις προπονήσεις και πήρα μέρος στο πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, όπου κέρδισα χρυσά μετάλλια και στα τρία όπλα!».
Έτσι απλά, η Έφη Βλάμη άρχισε να ασχολείται με την ξιφασκία σε αμαξίδιο. Έως σήμερα έχει κατακτήσει όλα τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα, ενώ έχει λάβει μέρος σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα στη Μάλαγα, στο Χονγκ Κόνγκ, στο Μόντρεαλ και στοχεύει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.
Στο ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Κώστα Αυγέρη «Η δύναμη της σπάθης», ο φακός παρακολουθεί τη ζωή της σήμερα, που είναι ανάμεσα στην πρωινή της δουλειά και τις προπονήσεις, ενώ τη βλέπουμε να μας λέει χαρακτηριστικά: «Η ασθένειά μου μπορεί να μου έφερε κάποια πρακτικά προβλήματα, αλλά όταν κάνεις αυτό που αγαπάς, τίποτα δεν είναι εμπόδιο! Όταν έχεις δίπλα σου τους ανθρώπους που αγαπάς και σε αγαπούν, τους φίλους, την οικογένειά σου, σε κάνουν να ξυπνάς κάθε πρωί δυνατή, με χαμόγελο και αισιοδοξία».

Συντελεστές επεισοδίου:
Σκηνοθεσία-σενάριο: Κώστας Αυγέρης. Διεύθυνση φωτογραφίας: Μαρία Μαράκη
Ηχοληψία: Δημήτρης Κόρδης
Μοντάζ: RGB Studios