01Δεκ2018 – Europe

Η συζήτηση για το μέλλον μιας «δύσκολης » Ευρώπης όπως διαμορφώνεται έξι μήνες πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019, καθώς οι πολιτικές εξελίξεις στους κόλπους της Ένωσης είναι πολλές και ποικίλες (Brexit, Ιταλική κρίση, διαδοχή Μέρκελ), είναι το βασικό θέμα της εκπομπής «Europe» που θα μεταδοθεί στην ΕΡΤ1, το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου 2018 στις 13:30.

Την περασμένη Κυριακή μέσα σε μόλις λίγα λεπτά οι «27» εταίροι επικύρωσαν τη συμφωνία για το Brexit ανοίγοντας έτσι ουσιαστικά μια νέα σελίδα στους κόλπους της ενωμένης Ευρώπης, καθώς είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που η Ευρωπαϊκή Ένωση μικραίνει. Το «μπαλάκι» περνάει τώρα στην Τερέζα Μέι που θα πρέπει να πείσει τους Βρετανούς να στηρίξουν τη συμφωνία με πρώτο και σημαντικότερο κρας-τεστ την ψηφοφορία σε λίγες ημέρες στη Βρετανική Βουλή.

Θα λείψει η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση όταν φύγει; Πώς θα αντιμετωπίσει το Brexit η Ευρωπαϊκή Ένωση; Είναι αρνητική για την Ένωση αυτή η νέα πραγματικότητα ή όπως υποστηρίζουν αρκετοί η εξέλιξη αυτή μπορεί να αποτελέσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για μία πρωτόγνωρη ενότητα; Ποια τα πιθανά σενάρια από εδώ και πέρα; Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στο εσωτερικό της Βρετανίας; Ποια η στάση των εργατικών;

Επιπλέον, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε:

-Ιταλική κρίση. Τι θα γίνει με τον ιταλικό προϋπολογισμό; Θα προχωρήσει η Ρώμη σε αναθεώρηση του στόχου για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2019;

-Πώς διαμορφώνεται το πολιτικό τοπίο στη Γερμανία. Η αποχώρηση Μέρκελ, οι επίδοξοι διάδοχοι και η σχέση της Γερμανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι θα γίνει με προϋπολογισμό, τραπεζικές καταθέσεις και ESM;

-Ο ρόλος των προοδευτικών δυνάμεων μπροστά στις νέες προκλήσεις για την Ευρώπη. Τι έδειξε η εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Καλεσμένοι της Εύας Μπούρα στο στούντιο, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Κώστας Μποτόπουλος, ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Οικονομίας Ναπολέων Μαραβέγιας, ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο τμήμα επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρης Χαραλάμπης, καθώς και ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης Παναγιώτης Γρηγορίου.

Επίσης, η «πράσινη» Σκα Κέλερ επικεφαλής στη μάχη των ευρωεκλογών του 2019, μιλά αποκλειστικά στην κάμερα της εκπομπής για τις προτεραιότητες των πρασίνων και τις εξελίξεις στην Ευρώπη.

Πρόκειται για μία εβδομαδιαία τηλεοπτική εκπομπή στοχευμένη στις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καταγράφει, αναλύει και ενημερώνει το κοινό πάνω σε σημαντικά ευρωπαϊκά ζητήματα, σε μία κρίσιμη και μεταβατική περίοδο για την Ευρώπη.

Φέτος, ενόψει και των ευρωεκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν τον Μάιο του 2019, θα δίνει έμφαση σε κρίσιμα θέματα για την μελλοντική πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως στην προώθηση των θέσεων της Ελλάδος, σε σχέση με τις αλλαγές που δρομολογούνται στην ευρωπαϊκή σκηνή .

Με αποστολές κάθε μήνα σε Στρασβούργο – Βρυξέλλες, στα κέντρα των ευρωπαϊκών αποφάσεων, ρεπορτάζ από το εξωτερικό, σύνδεση με ανταποκριτές, μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις και συζήτηση στο στούντιο, η εκπομπή «Εurope» στοχεύει να αναδείξει μεγάλα ευρωπαϊκά ζητήματα, όπως το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μετανάστευση, η ανεργία, η ανάπτυξη, το περιβάλλον, η ψηφιακή εποχή κλπ., να καλύψει θέματα που ενδιαφέρουν τους Ευρωπαίους πολίτες και δεν αποκτούν πρωτεύουσα θέση στην ειδησεογραφία αλλά και να καταγράψει τη νέα ευρωπαϊκή σκηνή, μετά και τις κρίσιμες ευρωεκλογές του 2019.

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης
Έρευνα: Εύα Μπούρα
Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας
Διεύθυνση παραγωγής: Γεωργία Μαράντου
Παρουσίαση: Εύα Μπούρα

Κατηγορία: EUROPE