02Ιον2018 – Europe

Περιγραφή επεισοδίου

Η συνεχιζόμενη συζήτηση για μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα, η μάχη για το νέο προϋπολογισμό 2021-2027, οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και τα ανοιχτά ζητήματα που δημιουργούνται στους κόλπους της Ένωσης στη μετά Brexit εποχή ένα χρόνο πριν από τις ευρωεκλογές, είναι τα βασικά θέματα της εκπομπής «Europe» με την Εύα Μπούρα -που ταξίδεψε στο Στρασβούργο στο πλαίσιο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσπαθεί εδώ και ένα χρόνο να προωθήσει δέσμη μεταρρυθμίσεων στην ευρωζώνη αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα (προσφυγικό-μεταναστευτικό, ψηφιακή οικονομία, εμπόριο, επόμενος κοινοτικός προϋπολογισμός, άμυνα και εξωτερική πολιτική), ωστόσο η επιθυμία του εξαρτάται από την επίτευξη συμφωνίας με τη Γερμανία. Οι δύο πιο ισχυρές χώρες της Ένωσης έχουν συγκλίνουσες απόψεις, ωστόσο δεν έχει υπάρξει ακόμα οριστική συμφωνία ανάμεσα σε Παρίσι και Βερολίνο. Την ίδια ώρα, αρκετές χώρες (Ολλανδία, Φινλανδία κ.ά.) βλέπουν με σκεπτικισμό τις προτάσεις Μακρόν, ενώ άγνωστος «Χ» στην εξίσωση καθίσταται η Ιταλία με τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα να επικρατούν στις πρόσφατες εκλογές. Παράλληλα, ο αμερικανικός «νεοεθνικισμός» του Τραμπ υποχρεώνει τους Ευρωπαίους να λάβουν δύσκολες αποφάσεις σ’ ένα νέο διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον.

Πόσο πιθανό είναι Γαλλία και Γερμανία να παρουσιάσουν κοινό πλαίσιο μεταρρυθμίσεων ώς το τέλος του μήνα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής; Θα συμφωνήσουν για τον προϋπολογισμό; Πόσο πιθανή είναι η εμβάθυνση και ολοκλήρωση της ευρωζώνης; Θα γίνει το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο; Μπορεί να προχωρήσει το ευρωπαϊκό σχέδιο του Εμανουέλ Μακρόν χωρίς τη συμμετοχή της Ρώμης, της τρίτης ευρωπαϊκής οικονομίας;

Τι ρόλο θα παίξουν στις αποφάσεις οι μέχρι τώρα ενέργειες του Ντόναλντ Τραμπ που οδηγεί τις ΗΠΑ σε μια αναβίωση του αμερικανικού εθνικισμού; Έχουν σχέδιο οι «27» για τη μετά Brexit εποχή;

Επιπλέον, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε:

– Η Ευρωπαϊκή Ένωση στη σκιά των πολιτικών εξελίξεων στην Ιταλία. Πόσο κινδυνεύει το ευρώ από τα όσα συμβαίνουν στην τρίτη οικονομία της ευρωζώνης; Είναι ο ιταλικός ευρωσκεπτικισμός η τελευταία προειδοποίηση προς την ηγεσία της Ένωσης;

– Σημείο τριβής ο νέος προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το διάστημα 2021-2027 που παρουσίασε η Κομισιόν στις 2 Μαΐου. Η μεγάλη «μάχη» για τα κονδύλια, καθώς οι μειώσεις στις πολιτικές συνοχής και κοινής αγροτικής πολιτικής θα είναι σημαντικές λόγω Brexit. Μιλούν στο «Europe», η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου, καθώς και ο πρόεδρος της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών, Ούντο Μπούλμαν.

– Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης μιλά αποκλειστικά στο «Europe» για το τέλος των μνημονίων, το ζήτημα του χρέους και το αναπτυξιακό σχέδιο για την ελληνική οικονομία.

– Ποια θέματα απασχόλησαν την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Καλεσμένοι της Εύας Μπούρα στην εκπομπή, που ταξίδεψε μέχρι το Στρασβούργο, είναι οι ευρωβουλευτές Μανώλης Κεφαλογιάννης (ΝΔ), Νίκος Ανδρουλάκης (Δημοκρατική Συμπαράταξη), Κώστας Παπαδάκης (ΚΚΕ) και Νίκος Χουντής (Λαϊκή Ενότητα).

Πρόκειται για μία εβδομαδιαία τηλεοπτική εκπομπή στοχευμένη στις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. σε μία κρίσιμη και μεταβατική περίοδο για την Ευρώπη.

Μέσα από αναλυτικά ρεπορτάζ, εκτενή αφιερώματα και αποστολές, συνεντεύξεις με ευρωβουλευτές και ειδικούς αναλυτές και συνεργασία με το τηλεοπτικό κανάλι Europarl T.V. η εκπομπή «Εurope» στοχεύει να αναδείξει μεγάλα ευρωπαϊκά ζητήματα, όπως η μετανάστευση, η ανεργία, η ανάπτυξη, το περιβάλλον, η ενέργεια κλπ., να καλύψει θέματα που ενδιαφέρουν τους Ευρωπαίους πολίτες και δεν αποκτούν πρωτεύουσα θέση στην ειδησεογραφία αλλά και να καταγράψει τα νέα δεδομένα της ευρωπαϊκής προοπτικής.

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης
Έρευνα: Εύα Μπούρα
Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας
Διεύθυνση παραγωγής: Γεωργία Μαράντου – Νάντια Κούσουλα
Παρουσίαση: Εύα Μπούρα