03Φεβ2018 – Europe

Tο μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων, η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης– Τουρκίας και η σύνδεση με το προσφυγικό ζήτημα είναι το βασικό θέμα της εκπομπής «Europe» με την Εύα Μπούρα.

Μια από τις κομβικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων. Η πιθανολογούμενη διεύρυνση της Ένωσης τα επόμενα χρόνια, κάτι που αποτελεί και προτεραιότητα της Βουλγαρικής προεδρίας, θέτει σε ένα βαθμό ως αντικείμενο προβληματισμού την πορεία της Τουρκίας. Την ίδια ώρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ποια είναι η κυρίαρχη άποψη μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Πώς αναμένεται να εξελιχθούν τα πράγματα μέχρι τον Απρίλιο όπου τα κράτη – μέλη θα αποφασίσουν τι θα κάνουν με την υποψηφιότητα της Τουρκίας; Θα προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις η Άγκυρα; Τι ρόλο θα παίξουν οι ανησυχίες των Βρυξελλών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γειτονική χώρα αλλά και οι κατά καιρούς αντι – ευρωπαϊκές κορώνες του Ερντογάν; Είναι εφικτό το άνοιγμα νέων κεφαλαίων για την ένταξη της χωράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον δεν εφαρμόζονται οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις;

Επιπλέον, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε:

– Η αναβάθμιση τελωνειακής ένωσης. Ποια τα οφέλη και για τις δύο πλευρές και πώς θα λειτουργήσει την ώρα που η Άγκυρα επιμένει να κρατάει κλειστά τα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια σε κυπριακά πλοία, αεροπλάνα και προϊόντα;

-Πώς συνδέεται η πορεία των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης– Τουρκίας με την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση; Η συμφωνία επανεισδοχής, οι σχέσεις με την Ελλάδα, τα ανοιχτά μέτωπα στα ανατολικά της Τουρκίας και ο παράγοντας Κύπρος.

–Το Πρόγραμμα Σχολεία – Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Καλεσμένοι της Εύας Μπούρα στο στούντιο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, ο ευρωβουλευτής του κόμματος «Το Ποτάμι» Μίλτος Κύρκος, και οι καθηγητές Άγγελος Συρίγος (Διεθνούς Δικαίου και εξωτερικής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο) και Χαράλαμπος Τσαρδανίδης (Μεσογειακών Σπουδών Πανεπιστήμιο Αιγαίου).

Παρεμβαίνουν οι Κύπριοι ευρωβουλευτές Λευτέρης Χριστοφόρου (ΔΗΣΥ) και Τάκης Χατζηγεωργίου (ΑΚΕΛ).

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης
Έρευνα: Εύα Μπούρα
Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας
Διεύθυνση παραγωγής: Μαράντου Γεωργία & Κούσουλα Νάντια
Παρουσίαση: Εύα Μπούρα

Κατηγορία: EUROPE