05Mαϊ2018 – Europe

Η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον κόσμο του μέλλοντος με αφορμή την επέτειο από την ημέρα (9 Μαίου 1950) που ουσιαστικά δημιουργήθηκε η σύγχρονη Ευρώπη, οι προοπτικές, τα προβλήματα και οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών μελών στη σκιά του επερχόμενου Brexit, είναι το βασικό θέμα της εκπομπής «EUROPE». 

Η «Ημέρα της Ευρώπης» που τιμάται στις 9 Μαΐου κάθε χρόνο, γιορτάζει την ειρήνη και την ενότητα στην Ευρώπη, με την ημερομηνία αυτή να σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν» το 1950 στο Παρίσι. Ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας πρότεινε, μόλις πέντε χρόνια μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, η οποία θα απέτρεπε κάθε ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών. Σήμερα η Ευρώπη αποτελεί την μεγαλύτερη ενιαία αγορά και την «πατρίδα» του δεύτερου περισσότερου χρησιμοποιημένου νομίσματος στον κόσμο, ενώ διαθέτει πολύ μεγάλη επιρροή και αυξανόμενη διπλωματική ισχύ παγκοσμίως.
Πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Ένωση γιόρτασε τα 60 χρόνια από την ίδρυσή της, όμως τα προβλήματα και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των κρατών-μελών εμφανίστηκαν πιο οξυμένα από ποτέ καθιστώντας την ανάγκη για νέα ταυτότητα και προσανατολισμό της Ένωσης απαραίτητα. Η εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία της Γαλλίας φάνηκε να δίνει μια ελπίδα, ωστόσο, το πρόσφατο αποτέλεσμα στην Ιταλία που κυριάρχησαν τα αντιευρωπαϊκά κόμματα και η επανεκλογή στην Ουγγαρία του εθνικιστή Βίκτορ Όρμπαν δημιούργησαν νέα δεδομένα.
Τι σηματοδοτεί ο φετινός εορτασμός; Παραμένει «ζωντανό» το όραμα Σουμάν και των άλλων πατέρων της Ευρώπης; Είναι έτοιμη η Ένωση για μια νέα συνθήκη όπως αυτή της Λισαβόνας που θα της δώσει νέα ώθηση ή όπως λένε οι πολέμιοί της διανύει την τελευταία της περίοδο; Ποιοι είναι οι προβληματισμοί και τα σενάρια για την Ευρώπη των «27» έως το 2025; Μπορεί η συνεργασία Μακρόν – Μέρκελ να πάει την Ευρώπη μπροστά και να αποτελέσει ανάχωμα στις διασπαστικές τάσεις που υπάρχουν μέσα στους κόλπους της και θέτουν σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα; Πώς τα παραδοσιακά και φιλοευρωπαϊκά κόμματα μπορούν να αντιπαρατεθούν με τις ακραίες απόψεις; Τι σημαίνει για την Ευρώπη η επανεκλογή του εθνικιστή Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία; Πόσο θα επηρεάσει τελικά την Ένωση η αποχώρηση της Μ.Βρετανίας;

Επιπλέον, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε τα εξής θέματα:
– Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι πρόσημο έχει η συμμετοχή της χώρας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια; Τα οφέλη, τα πλεονεκτήματα, τα λάθη και οι παραλήψεις σε μια πορεία 27 ετών.
– Τι θέλουν οι νέοι από την Ε.Ε. Ποια ζητήματα τους απασχολούν; Τι τους προβληματίζει περισσότερο; Είναι αισιόδοξοι για το μέλλον;

Καλεσμένοι στο στούντιο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις Γιώργος Κατρούγκαλος, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης ΕΚΠΑ Μιχάλης Τσινισιζέλης, το πρώην στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αντώνης Τριφύλλης, ο εκπρόσωπος Τύπου του γραφείου του Ε.Κ. στην Αθήνα Κώστας Τσουτσοπλίδης.
Στην εκπομπή παρεμβαίνει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.

 

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης
Έρευνα: Εύα Μπούρα
Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας
Διεύθυνση παραγωγής: Γεωργία Μαράντου – Νάντια Κούσουλα
Παρουσίαση: Εύα Μπούρα