06Ιολ2019 – Europe

Η πορεία της Ευρωπαϊκής οικονομίας μετά τις ευρωεκλογές, η “σκιά” του Brexit και ο συνεχιζόμενος εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας είναι τα βασικά θέματα της εκπομπής «EUROPE» που θα μεταδοθεί στην ΕΡΤ1 αυτό το Σάββατο 6/7/2019 στις 13.30 το μεσημέρι.
40 ημέρες μετά τις ευρωεκλογές του Μαίου και με τους 28 ηγέτες να επιλέγουν τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα αξιώματα της ένωσης μετά από μαραθώνιες συζητήσεις, η Ε.Ε. αντιμετωπίζει πολύ μεγάλες οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις. Ειδικότερα στον τομέα της οικονομίας η διεθνής κατάσταση εμφανίζεται πιο δύσκολη από ό,τι την τελευταία πενταετία. Εκτός από τις εμπορικές και γεωπολιτικές εντάσεις θα πρέπει να ξεπεραστούν οι συνέπειες του Brexit, το Ιταλικό χρέος, ο κίνδυνος για εμπορικό πόλεμο, η μεγάλη ανεργία ενώ και η κλιματική αλλαγή έχει αναδειχθεί σε μείζον θέμα που απαιτεί κατάλληλες προσαρμογές που θα μπορούσαν να συνδεθούν με υψηλά κοινωνικά, οικονομικά και χρηματοπιστωτικά κόστη.
Τι σηματοδοτεί η επιλογή της Κριστίν Λαγκαρντ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ; Έχουν ξεπεραστεί εντελώς οι συνέπειες της χρηματοπιστωτικής κρίσης δέκα χρόνια μετά ; Γιατί κάποιοι μιλούν για πιθανή νέα κρίση το προσεχές διάστημα; Πόσο σημαντικός είναι ο κίνδυνος για την Ευρωζώνη από το χρέος της Ιταλίας; Ποιες θα είναι τελικά οι συνέπειες του Brexit; Οδεύει προς αποκλιμάκωση ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας ή τα χειρότερα έρχονται; Θα προχωρήσουν και πόσο οι μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη; Ποιος ο ρόλος της Γαλλίας και πως θα λειτουργήσουν οι νέες συμμαχίες στο Ε.Κ.;Ακόμα, τα νέα πρόσωπα που αναλαμβάνουν τις θέσεις κλειδιά στην Ε.Ε. Τι δείχνει η επιλογή της Ούρσουλα Φον Ντε Λάινεν για την προεδρία της Κομισιόν και της Κριστίν Λαγκαρντ για την προεδρία της ΕΚΤ; Πώς διαμορφώνονται οι συσχετισμοί που θα καθορίσουν το μέλλον της ένωσης.Καλεσμένοι της εκπομπής οι καθηγητές Χαράλαμπος Γκότσης Καθηγητής Οικονομικών Πανεπιτημίου Πειραιά, Ναπολέων Μαραβέγιας Καθηγητής Ευρωπαϊκής Οικονομίας Πανεπιστ.Αθηνών, Παναγιώτης Πετράκης Καθηγητής Οικονομικών Πανεπιστημίου Αθηνών και Δημήτρης Χαραλάμπης Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Έρευνα: Εύα Μπούρα
Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας
Διεύθυνση παραγωγής: Γεωργία Μαράντου
Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης

Παρουσίαση: Εύα Μπούρα