09Ιον2018 – Europe

Οι πολιτικές εξελίξεις σε δύο μεγάλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, την Ιταλία και την Ισπανία, οι συνεχιζόμενοι κίνδυνοι αποσταθεροποίησης της Ε.Ε. από τα λαϊκίστικα και ακροδεξιά κόμματα και η προσπάθεια των Βρυξελλών για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι τα βασικά θέματα της σημερινής εκπομπής «EUROPE».

Η πολιτική κρίση στην Ιταλία έβαλε την Ευρώπη σε νέα δοκιμασία τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά καθώς η Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης . Ταυτόχρονα άνοιξε και τη μεγάλη συζήτηση περί ύπαρξης η όχι δημοκρατίας σε μια χώρα που τα τελευταία χρονιά από τον Νοέμβριο του 2011 , μετά την αποπομπή του τότε πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι από τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο , κανένας πρωθυπουργός δεν έχει εκλεγεί με τη ψήφους του Ιταλικού λαού . Η απόφαση Ματαρέλα καθησύχασε Βρυξέλλες και Βερολίνο, όμως, υπενθύμισε κατά τρόπο ηχηρό τις προτεραιότητες που υφίστανται σήμερα στην ευρωζώνη αλλά και την υπερίσχυσή τους, συχνά, έναντι της εκπεφρασμένης λαϊκής βούλησης.

Την ίδια ώρα πολιτική κρίση ξέσπασε και στην Ισπανία με την κυβέρνηση Ραχόι να καταψηφίζεται και την πρωθυπουργία να αναλαμβάνει ο Σοσιαλιστής Πέδρο Σάντεσθ.
Πως επηρεάζουν οι πολιτικές εξελίξεις σε Ρώμη και Μαδρίτη την Ε.Ε. ; Πόσο κινδυνεύει το Ευρώ από τα όσα συμβαίνουν στην τρίτη οικονομία της Ευρωζώνης ; Υπάρχει περιθώριο μεταρρυθμίσεων ώστε να επιβιώσει η Νομισματική ένωση ;
Ήταν σωστή η κίνηση του Ιταλού προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα να μην δεχτεί τον Πάολο Σαβόνα ως υπουργό οικονομικών ή μήπως «έριξε νερό στο μύλο» των αντιευρωπαιστών ; Πως τα παραδοσιακά και φιλοευρωπαϊκά κόμματα μπορούν να αντιπαρατεθούν με τις ακραίες απόψεις ; Γιατί μεγαλώνει το μπλοκ των αντιμεταναστευτικών κυβερνήσεων που υψώνουν, μεταφορικά ή και κυριολεκτικά τείχη για μετανάστες και πρόσφυγες ; Είναι ο Ιταλικός ευρωσκεπτικισμός η τελευταία προειδοποίηση προς την ηγεσία της ένωσης ; Γιατί οι Ιταλοί από ένθερμοι Ευρωπαϊστές προ κρίσης εξελίχθηκαν σε υποστηρικτές ακραίων λαϊκιστών και αντιευρωπαϊστών ;
Ακόμα, ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και στην Ισπανία . Τι σημαίνει για την Ε.Ε. η ανατροπή Ραχόι και η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ ; Πως αντέδρασαν Βρυξέλλες και Βερολίνο ; Ποιους σκοπέλους καλείται να αντιμετωπίσει ο νέος Ισπανός πρωθυπουργός ;

Ακόμα, Ελλάδα και Ε.Ε.

Επηρεάζουν και πόσο οι εξελίξεις σε Ιταλία και Ισπανία την πορεία εξόδου της χώρας από τα μνημόνια ; Κίνδυνος ή λόγος για να ληφθούν πιο τολμηρές αποφάσεις για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα ;
Καλεσμένοι της εκπομπής ο υπεύθυνος ευρωπαϊκών και διεθνών σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς, ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Οικονομίας και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Ναπολέων Μαραβέγιας και ο καθηγητής Οικονομίας στο Πάντειο Κώστας Μελάς, ενώ από το Στρασβούργο απαντά σε σχετικές ερωτήσεις ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών Ούντο Μπούλμαν.
Και , το βραβείο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς προς δημοσιογράφους και μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου με πρωτοβουλία του οποίου θεσπίστηκε το βραβείο μιλά για το θέμα αποκλειστικά στο Europe.
Πρόκειται για μία εβδομαδιαία τηλεοπτική εκπομπή στοχευμένη στις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. σε μία κρίσιμη και μεταβατική περίοδο για την Ευρώπη.

Μέσα από αναλυτικά ρεπορτάζ, εκτενή αφιερώματα και αποστολές, συνεντεύξεις με ευρωβουλευτές και ειδικούς αναλυτές και συνεργασία με το τηλεοπτικό κανάλι Europarl T.V. η εκπομπή «Εurope» στοχεύει να αναδείξει μεγάλα ευρωπαϊκά ζητήματα, όπως η μετανάστευση, η ανεργία, η ανάπτυξη, το περιβάλλον, η ενέργεια κλπ., να καλύψει θέματα που ενδιαφέρουν τους Ευρωπαίους πολίτες και δεν αποκτούν πρωτεύουσα θέση στην ειδησεογραφία αλλά και να καταγράψει τα νέα δεδομένα της ευρωπαϊκής προοπτικής.

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης
Έρευνα: Εύα Μπούρα
Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας
Διεύθυνση παραγωγής: Γεωργία Μαράντου – Νάντια Κούσουλα
Παρουσίαση: Εύα Μπούρα