10Μαρ2018 – Europe

Το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, οι προκλήσεις και οι προοπτικές και η συζήτηση για το νέο μοντέλο ανάπτυξης στον αγροτικό κλάδο στην Ελλάδα είναι το βασικό θέμα της εκπομπής «Europe».

 

Η διαβούλευση για το μέλλον της ΚΑΠ θα είναι η δυσκολότερη μέχρι σήμερα, καθώς το επερχόμενο Brexit δημιουργεί νέα δεδομένα για τον μελλοντικό κοινοτικό προϋπολογισμό που μέχρι σήμερα διατίθεται σε ποσοστό 40% στον τομέα της γεωργίας. Την ίδια ώρα στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζουν 10 εκατομμύρια γεωργοί, ενώ 3 εκατομμύρια επιπλέον άτομα απασχολούνται στον τομέα των τροφίμων (το 6% όλων των θέσεων εργασίας), ενώ σύμφωνα με το πρόσφατο ευρωβαρόμετρο, οι περισσότεροι Ευρωπαίοι θεωρούν την γεωργία ως πολύ σημαντική.
Στα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα η γεωργία και η κτηνοτροφία βασίζονται στις ψηφιακές τεχνολογίες αιχμής, συμβάλλοντας στην παραγωγή προϊόντων όχι απλώς «βιολογικών», αλλά με αποτύπωμα συμβολής στην κλιματική ισορροπία, την ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων, το ενεργειακό αποτύπωμα κάθε προϊόντος κ.λπ. Την ίδια ώρα νέοι αγρότες ή κτηνοτρόφοι δημιουργούν ενώσεις παραγωγών στηριγμένες στη λογική της επιχειρηματικότητας, του ανταγωνισμού, της καινοτομίας και της ποιότητας. Αυτοί οι αγρότες βρίσκονται στην αιχμή των μεγάλων ευρωπαϊκών ανακατατάξεων στον γεωργικό τομέα.
Ποιο είναι το μέλλον της γεωργίας πανευρωπαϊκά; Η ΚΑΠ ενθαρρύνει τους παραγωγούς να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις και να βάλλουν μακροπρόθεσμους στόχους; Ποιοτική και ανταγωνιστική γεωργία και κτηνοτροφία, στηριγμένη στις σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες αιχμής ή παραδοσιακοί συνεταιρισμοί; Υπάρχει ακόμα χώρος για οικογενειακές επιχειρήσεις; Μπορεί η γεωργία να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος της οικονομίας των χωρών του Νότου; Πόσο επηρεάζει η κλιματική αλλαγή;

Επιπλέον, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε:

-Ελληνική γεωργία. Μπορεί η ελληνική γεωργία να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στη μετά μνημονίων εποχή; Ποιες είναι οι προτάσεις και οι θέσεις και οι προοπτικές των συνεταιρισμών; Ποια η συμβολή τους στην εξωστρέφεια; Ποιες οι ανάγκες των νέων αγροτών και με ποιο τρόπο θα προωθηθούν καλύτερα τα ελληνικά γεωργικά προϊόντα;
-Ο καθηγητής Ευρωπαϊκών σπουδών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Τίμοθι Γκάρντον μιλά αποκλειστικά στην εκπομπή για το μέλλον της Ευρώπης, το θέμα της διεύρυνσης και τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα.
-Ποια θέματα θα συζητηθούν στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα.

Καλεσμένοι της Εύας Μπούρα στο στούντιο, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Χαράλαμπος Κασίμης, ο βουλευτής από το ΠΟΤΑΜΙ Σπύρος Δανέλλης, ο διευθυντής οικονομικών αναλύσεων στη γενική διεύθυνση γεωργίας και ανάπτυξης της υπαίθρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τάσος Χανιώτης, o διευθυντής ερευνών της «Διανέοσις» Κυριάκος Πιερακάκης και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Αγροδιατροφή» Μάρκος Λέγγας.

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης
Έρευνα: Εύα Μπούρα
Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας
Διεύθυνση παραγωγής: Μαράντου Γεωργία & Κούσουλα Νάντια
Παρουσίαση: Εύα Μπούρα