10Νοε2018 – Europe

Τα αποτελέσματα των κρίσιμων αμερικανικών ενδιάμεσων εκλογών και το νέο πολιτικό σκηνικό στην Ευρώπη και στον κόσμο μετά την απόφαση της Άνγκελα Μέρκελ να μη διεκδικήσει εκ νέου την καγκελαρία στη Γερμανία, είναι βασικά θέματα της εκπομπής «Europe» που θα μεταδοθεί στην ΕΡΤ1, το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018 στις 13:30.

Οι ενδιάμεσες αμερικάνικες εκλογές που έγιναν την περασμένη Τρίτη αποτέλεσαν ουσιαστικά δημοψήφισμα για τον Ντόναλτ Τραμπ και μια αποτίμηση της μέχρι τώρα πολιτικής του. Ο Αμερικανός πρόεδρος ενίσχυσε τη θέση του στη Γερουσία αν και έχασε την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων από τους Δημοκρατικούς. Ωστόσο και οι δύο πλευρές δηλώνουν νικητές σε μια εκλογική αναμέτρηση που σημαδεύτηκε από ακραία πόλωση και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη.

Πώς θα επηρεάσει το αποτέλεσμα τις επόμενες κινήσεις Τραμπ; Τι σημαίνει η απώλεια της πλειοψηφίας στη Βουλή; Αλλάζει σε κάτι η ατζέντα του Αμερικανού προέδρου; Πόσο βαθύ είναι το χάσμα στην αμερικανική κοινωνία; Πώς αναμένεται να εξελιχθούν οι σχέσεις ΗΠΑ – Ευρωπαϊκής Ένωσης; Πώς επηρεάζεται η διεθνής κοινότητα;

Επιπλέον, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε:

-Ανησυχία σε όλο τον κόσμο έχουν προκαλέσει οι πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία. Η επερχόμενη αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ από την καγκελαρία δημιουργεί ένα νέο πολιτικό σκηνικό τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ευρώπη. Τα ανοιχτά θέματα για την Ένωση είναι πολλά (Brexit, πιθανή άνοδος των ευρωσκεπτικιστών στις ευρωεκλογές του Μαΐου, νέα οικονομική κρίση προερχόμενη από την Ιταλία, απουσία συμφωνίας για το προσφυγικό-μεταναστευτικό κ.λπ.) και διαμορφώνουν ένα αβέβαιο περιβάλλον στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ίδια ώρα στη Γαλλία για πρώτη φορά το ακροδεξιό κόμμα της Μαρί Λεπέν προηγείται του Εμανουέλ Μακρόν, στις δημοσκοπήσεις που διεξάγονται για τις ευρωεκλογές.

-Πώς η απόφαση της Μέρκελ επηρεάζει τις πολιτικές εξελίξεις πανευρωπαϊκά αλλά και παγκόσμια; Πού θα κριθεί η μάχη της διαδοχής; Μπορεί να υπάρξει διάδοχος ικανός να διαδεχθεί τη Μέρκελ και να ηγηθεί της αντιμετώπισης των πολυάριθμων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση; Υπάρχει μέλλον και ποιο για τον γαλλογερμανικό άξονα και τις κυοφορούμενες αλλαγές στην ευρωζώνη; Κερδίζουν έδαφος τα σχέδια για Ευρώπη πολλών ταχυτήτων; Μπορεί ο Εμανουέλ Μακρόν να αποτελέσει στο μέλλον το σημείο αναφοράς, τον συνδετικό κρίκο της Ένωσης και παράλληλα να αποτελέσει το ανάχωμα στην ακροδεξιά; Πώς διαμορφώνονται οι συσχετισμοί που θα καθορίσουν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έξι μήνες πριν από τις ευρωεκλογές;

-Ο Μάνφερντ Βέμπερ, ο υπoψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν, μιλάει στο «Europe».

-Το θέμα με την αλλαγή ώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι προτείνει η Κομισιόν; Πότε θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις; Στο στούντιο, η Κλημεντίνη Διακομανώλη, εκπρόσωπος Τύπου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα.

Η ατζέντα της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο την ερχόμενη εβδομάδα.

Καλεσμένοι της Εύας Μπούρα στο στούντιο, ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Κώστας Δουζίνας και οι δημοσιογράφοι Πέτρος Ευθυμίου, Γιάννης Καρτάλης και Αλφόνσος Βιτάλης.

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης
Έρευνα: Εύα Μπούρα
Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας
Διεύθυνση παραγωγής: Γεωργία Μαράντου
Παρουσίαση: Εύα Μπούρα