11Μαρ2017 – Europe

Η «λευκή Βίβλος» του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για μια καλύτερη Ευρώπη, με την ευκαιρία της επετείου των 60 χρόνων από τη συνθήκη της Ρώμης, και τα σενάρια που εξετάζονται για να γεφυρωθεί το χάσμα των τελευταίων κρίσεων είναι το βασικό θέμα της εκπομπής «EUROPE».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν στην τελευταία σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρουσίασε πέντε εναλλακτικούς οδικούς χάρτες ολοκλήρωσης και ενίσχυσης της ενότητας Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εξελιχθεί η ένωση μέχρι το 2025. Την ίδια ώρα αυξάνονται οι φωνές που ζητούν δημοψήφισμα για αποχώρηση και άλλων χωρών μετά την Βρετανία.
Μπορούν οι εξαγγελίες Γιούνκερ να αποτελέσουν τη ληξιαρχική πράξη γέννησης της Ευρώπης του 2017 όπως υποστηρίζουν οι υποστηρικτές τους; Πώς πρέπει να λειτουργήσουν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξήντα χρόνια μετά την ίδρυσή της; Ομοσπονδοποίηση ή Ευρώπη πολλών ταχυτήτων; Ποιο είναι το καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα;
Σε ποια διλλήματα θα κληθούν να απαντήσουν Ολλανδοί-Γάλλοι και Γερμανοί στις προσεχείς εκλογές και πόσο πιθανό είναι το Frexit να ακολουθήσει το Brexit;
Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού και Πολιτιστικού Κέντρου των Δελφών καθηγήτρια πανεπιστημίου Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ μιλάει αποκλειστικά στην εκπομπή.
Επιπλέον, στην εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε:
– Επικεφαλείς ομάδων στο Ε.Κ. και κορυφαίοι ευρωβουλευτές καταθέτουν στην εκπομπή τις απόψεις τους για την Ευρωπαϊκή Ένωση με αφορμή την 60η επέτειο από τη συνθήκη της Ρώμης.
-Τι πιστεύουν οι Ευρωπαίοι πολίτες για το μέλλον της Ένωσης; Τι τους ανησυχεί και ποια θεωρούν ως μεγαλύτερα επιτεύγματα;
Καλεσμένοι της Εύας Μπούρα στο στούντιο ο Γιάννης Μπουρνούς υπεύθυνος Ευρωπαϊκών και διεθνών σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, η πρώην υπουργός Μαριέττα Γιαννάκου, η πρόεδρος του δικτύου για τη μεταρρύθμιση στην Ευρώπη και πρώην ευρωπαία επίτροπος Άννα Διαμαντοπούλου, καθώς και ο καθηγητής δημοσίου δικαίου στη Νομική σχολή Αθηνών Σπύρος Φλογαίτης.

 

Σκηνοθεσία: Νίκος Παρλαπάνης
Έρευνα: Εύα Μπούρα
Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας
Διεύθυνση παραγωγής: Νεκταρία Δρακουλάκη
Παρουσίαση: Εύα Μπούρα