13Δεκ2014 – Europe

EUROPE
Έτος παραγωγής: (2014)
Εκπομπή με την Εύα Μπούρα.

Εκπομπή 8η: «Aνάπτυξη της οικονομίας και καταπολέμηση της ανεργίας»

Το επενδυτικό πρόγραμμα των 315 δις. ευρώ που παρουσίασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούκερ για την ανάπτυξη της οικονομίας και την καταπολέμηση της ανεργίας είναι το βασικό θέμα της αποψινής εκπομπής.

Το πρόβλημα της Ευρωζώνης είναι η υπερβολική δημοσιονομική προσαρμογή που εφαρμόστηκε, ιδίως, κατά τα έτη 2010 – 2012, με συνέπεια τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας πανευρωπαϊκά. Πως μπορούμε να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας; Μπορεί το πακέτο Γιούνκερ να είναι λύση; Πως θα λειτουργήσει αυτό το σχέδιο τόνωσης της ανάπτυξης ώστε η Ευρώπη να γίνει πιο ελκυστική για επενδύσεις; Ποια η στάση του ιδιωτικού τομέα; Μπορεί το νέο ταμείο που θα δημιουργηθεί να είναι όντως αποτελεσματικό με βάση κρατικές εισφορές; Επηρεάζει το προϋπολογισμό της Ε.Ε. και πως θα αντιδράσουν τα κράτη μέλη αν κληθούν να συνεισφέρουν περισσότερο; Ποια η στάση των πολιτικών ομάδων και γιατί κάποιοι μιλούν απλά για ένα μαγικό κόλπο;

Οι ευρωβουλευτές Φρανκ Ένγκελ του Λαϊκού Κόμματος και Σοφία Ιντ΄ Βελτ των Φιλελεύθερων μιλούν αποκλειστικά από την έδρα του Ευρωκοινοβουλίου στην εκπομπή.
Ακόμα θα δούμε τους εθνικούς νικητές των βραβείων του Ευρωπαίου Πολίτη για το 2014 που αφορά πολίτες ή οργανώσεις που επέδειξαν εξαιρετική προσήλωση στην προαγωγή της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των πολιτών των χωρών μελών της Ε.Ε.

Καλεσμένοι της Εύας Μπούρα για να σχολιάσουν το επενδυτικό πακέτο είναι ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη και ο καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Παναγιώτης Πετράκης.

Σκηνοθέτης: Νίκος Παρλαπάνης
Έρευνα – παρουσίαση: Εύα Μπούρα
Αρχισυνταξία: Σάκης Τσάρας